Jak zachować dynię i śliwki na dłużej? Wystarczy przygotować pyszne, razowe pierogi z ciekawymi farszami i zamrożone zostawić na zimowe obiady. Są pyszne i zdrowe, a sposób ich wykonania, wbrew pozorom, jest banalnie prosty!
Jeśli masz odrobinę wolnego czasu i chcesz go pożytecznie wykorzystać, a jednocześnie kochasz smaki późnego lata, wypróbuj przepis na dietetyczne pierogi. Robię je co roku pod koniec września. To stały punkt, tak jak pierniki w grudniu ;-) Możesz je zmrozić i przechować na zimne wieczory.
Proponuję dzisiaj pierogi razowe z 3 różnymi farszami: śliwka z cynamonem/ dynia z fetą i imbirem/ kalafior z bazylią. Wszystkie proste, pyszne i rozgrzewające. Jeśli macie więcej miejsca w zamrażalce, możecie zrobić spory zapas takich pierogów. Na pewno docenicie to w okolicach przygotowań do Bożego Narodzenia, kiedy nie ma czasu na wymyślanie obiadów.
Zaczynamy od farszów, ciasto zagniatamy dopiero wtedy, jak gotowe farsze będą stygły i czekały na blacie.
Sposób wykonania:
1. Śliwki kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, zostawiamy na 10- 15 min.
2. Odlewamy nadmiar soku, dodajemy serek i cynamon, mieszamy. Śliwki można też z cukrem podsmażyć, ostudzić, a dopiero później połączyć z resztą składników.
Sposób wykonania:
1. Kalafior i ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i tłuczemy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
3. Bazylię szatkujemy, wszystkie składniki mieszamy. Farsz można dodatkowo dopieprzyć.
Sposób wykonania:
1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, kropimy olejem i pieczemy 20 min. 180 st. C, studzimy.
2. Oddzielamy miąższ od skóry dyni, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki mieszamy.
Sposób wykonania:
1. Wysypujemy mąkę na stolnicę, wąskim strumieniem dodajemy gorącą wodę, mieszamy wszystko łyżką, a jak już będzie to możliwe - zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę, ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części.
2. Ciasto cienko wałkujemy.
3. Wyciskamy ciasto maszynką do pierogów lub zwykłą szklanką.
4. Nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.
5. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.
Pierogi można podawać na przeróżne sposoby, mniej i bardziej dietetyczne: z jogurtem i cynamonem lub syropem klonowym/ borówkowym w przypadku śliwek, ze świeżą bazylią/koperkiem/pietruszką (dynia i kalafior), z podsmażaną cebulką (dynia i kalafior) itd.
Jeśli chcemy zamrozić pierogi, najlepiej obsypać je mąką, ułożyć na tatce i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Po tym czasie można bezpiecznie wszystkie pierogi "wrzucić" do torebki foliowej. Polecam do każdej torebki włożyć karteczkę z rodzajem farszu ;-)
Dla osób, które liczą kalorie sprawdziłam kaloryczność w bezpłatnej aplikacji fitatu (bardzo polecam, jest świetna!). Oczywiście, wszystko zależy od ilości ciasta, którą zużyjemy (im cieniej ciasto wałkujemy, tym użyjemy go mniej), dlatego policzyłam osobno farsze, według podanych składników i porcję ciasta. Wystarczy więc do kaloryczności farszu dodać kaloryczność ciasta pomnożoną przez ilość zużytych porcji i podzielić na liczbę pierogów.
Ps. Dodałam w aplikacji wszystkie składniki, więc kaloryczność jest kompletna. Na zrzucie jednak niektóre składniki mogą być ucięte, jeśli się nie zmieściły ;-)
Farsz "Śliwka z cynamonem" 686 kcal/porcja
Farsz "Dynia z imbirem" 609 kcal/porcja
Farsz "Kalafior z serem" 662 kcal/porcja
Ciasto na pierogi 1057 kcal/porcja
Smacznego!
Komentarze
wie58
16 października 2016, 21:20
polecam
aniakrawczyk90
30 września 2016, 13:48
Niesamowicie orginalne pomysły, chyba najbardziej podoba mi się ten farsz z dyni, ale moje ulbuione pierogi to te ze śliwką :D
Kamulka.kama
30 września 2016, 09:52
Dyniowe zrobię na pewno :)
wie58
20 września 2016, 17:55
Apetyczny artykuł.
aska1277
18 września 2016, 15:33
Hmmm ale smaka mi narobiliście pierożkami.... chyba będę musiała zrobić :)
flisowna
18 września 2016, 10:21
Świetnie przygotowany artykuł, a przepisy hmm już mogę palce lizać hehe SUPER! GRATULACJE *_*
Nianiusia
17 września 2016, 20:52
Śliwki z cynamonem dla mnie mniam ☺
kingoje82
17 września 2016, 18:07
Ale pierogi! Koniecznie musze wyprobowac!
OddamPareKilo
17 września 2016, 15:56
Spojrzałam na zdjęcie na głównej i myślałam, że ktoś grzebie widelcem w stopie :D
wie58
17 września 2016, 15:51
Super przepisy. Koniecznie muszę wypróbować!