Jeśli masz odrobinę wolnego czasu i chcesz go pożytecznie wykorzystać, a jednocześnie kochasz smaki późnego lata, wypróbuj przepis na dietetyczne pierogi. Robię je co roku pod koniec września. To stały punkt, tak jak pierniki w grudniu ;-) Możesz je zmrozić i przechować na zimne wieczory.

Proponuję dzisiaj pierogi razowe z 3 różnymi farszami: śliwka z cynamonem/ dynia z fetą i imbirem/ kalafior z bazylią. Wszystkie proste, pyszne i rozgrzewające. Jeśli macie więcej miejsca w zamrażalce, możecie zrobić spory zapas takich pierogów. Na pewno docenicie to w okolicach przygotowań do Bożego Narodzenia, kiedy nie ma czasu na wymyślanie obiadów.

Zaczynamy od farszów, ciasto zagniatamy dopiero wtedy, jak gotowe farsze będą stygły i czekały na blacie.

Farsz "Śliwki z cynamonem"

Składniki: ok. 16 śliwek, 80 g serka jogurtowego np. Almette, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

1. Śliwki kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, zostawiamy na 10- 15 min.

2. Odlewamy nadmiar soku, dodajemy serek i cynamon, mieszamy. Śliwki można też z cukrem podsmażyć, ostudzić, a dopiero później połączyć z resztą składników.

Farsz "Kalafior z chili"

Składniki: 3 małe ziemniaki (ok. 15 g), 1 mały kalafior (ok. 300 g), ser biały (200 g), 2 cebule, świeża bazylia, łyżeczka ostrej papryki, odrobina oleju podduszenia cebulki

Sposób wykonania:

1. Kalafior i ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i tłuczemy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.

3. Bazylię szatkujemy, wszystkie składniki mieszamy. Farsz można dodatkowo dopieprzyć.

Farsz "Dynia z imbirem"

Składniki: Mała dynia hokkaido (ok. 400 g), 200g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbir,u 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, kropimy olejem i pieczemy 20 min. 180 st. C, studzimy.

2. Oddzielamy miąższ od skóry dyni, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki mieszamy.

Ciasto do pierogów

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka tymianku, 180 ml gorącej wody

Sposób wykonania:

1. Wysypujemy mąkę na stolnicę, wąskim strumieniem dodajemy gorącą wodę, mieszamy wszystko łyżką, a jak już będzie to możliwe -  zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę, ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części.

2. Ciasto cienko wałkujemy.

3. Wyciskamy ciasto maszynką do pierogów lub zwykłą szklanką.

4. Nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.

5. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.

Pierogi można podawać na przeróżne sposoby, mniej i bardziej dietetyczne: z jogurtem i cynamonem lub syropem klonowym/ borówkowym w przypadku śliwek, ze świeżą bazylią/koperkiem/pietruszką (dynia i kalafior), z podsmażaną cebulką (dynia i kalafior) itd.

Jeśli chcemy zamrozić pierogi, najlepiej obsypać je mąką, ułożyć na tatce i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Po tym czasie można bezpiecznie wszystkie pierogi "wrzucić" do torebki foliowej. Polecam do każdej torebki włożyć karteczkę z rodzajem farszu ;-)

Ile to ma kalorii??

Dla osób, które liczą kalorie sprawdziłam kaloryczność w bezpłatnej aplikacji fitatu (bardzo polecam, jest świetna!). Oczywiście, wszystko zależy od ilości ciasta, którą zużyjemy (im cieniej ciasto wałkujemy, tym użyjemy go mniej), dlatego policzyłam osobno farsze, według podanych składników i porcję ciasta. Wystarczy więc do kaloryczności farszu dodać kaloryczność ciasta pomnożoną przez ilość zużytych porcji i podzielić na liczbę pierogów. 

Ps. Dodałam w aplikacji wszystkie składniki, więc kaloryczność jest kompletna. Na zrzucie jednak niektóre składniki mogą być ucięte, jeśli się nie zmieściły ;-)

Farsz "Śliwka z cynamonem" 686 kcal/porcja

Farsz "Dynia z imbirem" 609 kcal/porcja

Farsz "Kalafior z serem" 662 kcal/porcja

Ciasto na pierogi 1057 kcal/porcja

Smacznego!