Wojtek: W najnowszej książce „Sztuka dobrego życia” radzi Pani jak zmienić styl życia na lepszy. Czy można wyodrębnić kilka uniwersalnych zasad zdrowego żywienia?

Oczywiście trudno mówić o zasadach dobrych dla wszystkich. Dla mnie najważniejsza rzecz to racjonalne żywienie.

- Priorytetem jest 5 posiłków dziennie oraz picie w ciągu dnia dużej ilości dobrej wody mineralnej.

- Woda jest niezbędna do życia bez niej nie mogą zachodzić żadne procesy metaboliczne. Nie tylko nawilża nasz organizm ale eliminuje produkty toksyczne podczas wysiłku.

- Warto w swoim menu zwiększyć ilość ryb. Niewiele osób wie, że w Japonii przypada ponad 42 kg ryb na osobę rocznie, a w Polsce tylko ok 2-2,5 kg. To bardzo mało. Może weźmy z nich przykład? Ryby są zbawienne dla zdrowia, przeciwdziałają wielu dolegliwościom.

- Za mało też w naszym jadłospisie jest roślin strączkowych, a powinno się je spożywać 1-2 razy w tygodniu. Z powodzeniem można nimi zastępować tłuste mięso, szczególnie polecam je tym, którzy mają problemy z wagą.

- Zasada numer jeden to - więcej ruchu, do którego namawiam Was od lat, zachęcam.


Wojtek:  Czy jeśli chcemy długo i dobrze żyć, a przy okazji utrzymać szczupłą sylwetkę to naprawdę musimy się ruszać?

Naukowcy amerykańscy jednoznacznie potwierdzają, że najskuteczniejszą formą w odchudzaniu jest połączenie ruchu z dietą. Całościowo podchodząc do siebie mamy szanse, że efekt „jojo” nie powróci. Takie badania prezentowane były już kilka lat temu na kongresach fitness amerykańskich organizacji do których należę IDEA I ECA i regularnie odwiedzam.


Wojtek: A jaki jest obecnie najnowszy, najmodniejszy fitness?

Nie znoszę takich pytań. Trzeba uprawiać to co lubimy, co sprawia przyjemność.

Co dwa - trzy lata są modne rożne formy ruchu to od nas klientów zależy, czy przetrwają miesiąc czy 20 lat. Kiedyś powodzeniem cieszył się aerobik, proste ćwiczenia w takt muzyki. Od tego też zaczynałam swoją przygodę z fitnessem naśladując Jane Fondę. Obecnie formy aerobowe oparte na rożnych stylach tańca - jest ich dziesiątki. Kobiety kochają taniec i z radością uczą się i tańca arabskiego i egipskiego, seksy dance, latynoskiego i  Zumby (połączenia różnych latynoskich stylów). W Polsce wiele osób ostatnio wybiera też jogę, która jest jedną z najstarszych form ruchu, od dawna cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.


Wojtek: Ruch oczywiście jest konieczny, ale problemem w Polsce jest także nadmiar cukru w codziennej diecie. Co trzecie dziecko w Polsce (37%) codziennie sięga po słodycze. Dlaczego tak się dzieje?

Zajmowałam się tym tematem prowadząc felietony w programie TVP2: „Pytanie na śniadanie”. Odwiedzałam rodziny i szkoły i zaglądałam do tornistrów dzieciaków. Problem polega na tym, że matki czasami zapominają dać dzieciom drugiego śniadania. Dzieci czasami nie jedzą też pierwszego śniadania, gdy są głodne sięgają po batonika mają wrażenie że mają lepszy humor koncentracje.


To mylne, energia jest na chwilę a potem gwałtownie spada. Takie dzieci gorzej się uczą i mają problemy z koncentracją. Wkładajmy więc do tornistrów kanapkę z razowym chlebem, owoce świeże czy suszone, orzechy i pestki. Zachęcajmy dzieci do dobrych wyborów i uczmy jedzenia zamiast tony słodyczy np. kawałka ciemnej czekolady, domowego ciasta z owocami. Słodycze są potrzebne organizmowi, ale nie ich nadmiar. Proponuję, aby matki dzieciom wprowadziły jeden słodki dzień w tygodniu np. sobotę. 


Wojtek : Wiele osób, które przytyły a chcą schudnąć, stosuje diety cud. Co myśli Pani o Dukanie, diecie kapuścianej i innych?

Stosowałam te popularne diety w ramach eksperymentu. Na żadnej nie przetrwałam dłużej niż 2-3 dni bo albo mi było niedobrze, albo słabo, albo byłam wściekła, albo było mi zimno. Mam znajome, które stosowały dłużej te diety skarżyły się na wypadające włosy oraz problemy z nerkami.  Dlatego uważam, że jeśli dieta, to tylko pod opieką dietetyka. To prosta zasada - jeśli mamy problem, idziemy do eksperta.


Wojtek:  Od lat zachwyca Pani nienaganną sylwetką. Zdradzi nam Pani sekret swojego wyglądu?

Jestem zawsze uśmiechnięta. Jem wszystko, ale się nie objadam. Zdaje sobie sprawę, że mnie podglądacie... Wygląd to zasługa trochę genów ale i dużej porcji ruchu. Ważne jest, aby nauczyć się jak radzić sobie z dolegliwościami dietą i ruchem. Opracowałam w książce ok. 30 menu można się z nimi odchudzać albo nauczyć się zdrowej sztuki gotowania.  Zdradzam Wam swój przepis na życie.


Zawsze kochałam słodycze, ale świadomie je ograniczam i nie kupuję. Staram się unikać kalorycznych potraw. Lubimy z mężem kuchnię włoską  - makarony, pierożki, ale teraz gotujemy je raz w miesiącu.  Stosuję racjonalny styl życia oparty na żywieniu Japończyków z wyspy Okinawa. Promuję i opisuję go szczegółowo  w mojej książce „Sztuka dobrego życia”.


Wojtek: A czy ma Pani swoje ulubione danie?

Oczywiście. Jak każdy. Gdyby w Polsce były świeże ryby bardziej dostępne, to zrezygnowałabym na 100% z mięsa. Ryby, frutti di Mare czyli np krewetki to moje ulubione dania na wakacjach. Polecam  krewetki z czosnkiem na oliwie, ze zwykłą sałatą, rukolą, z małymi pomidorkami, z parmezanem. Bardzo lubię też tort bezowy. Niestety nie potrafię go zrobić, więc gdy go kupuję raz na jakiś czas to zjadam z apetytem i bez wyrzutów sumienia duży kawałek.


PRZEPIS na krewetki Marioli Bojarskiej (2 porcje):

·        160 g krewetek

·        Łyżka oliwy z oliwek

·        4 ząbki czosnku

·        Sól

·        Pieprz

·        Papryczka chili

·        Cytryna

·        Kromka pieczywa razowego

 

1.     Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek pokrojony w paski. Kiedy lekko się przyrumieni dodaj krewetki i smaż 2 minuty, obracając.

2.     Na końcu wrzuć plastry cytryny, całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryczką chili.

 

Więcej przepisów znajdziesz w książce Marioli Bojarskiej - Ferenc „Sztuka dobrego życia”.

 

Dziękuję za rozmowę

Rozmawiał Wojciech Wrzaskała

„Sztuka dobrego życia” Marioli Bojarskiej – Ferenc, to poradnik dla kobiet i mężczyzn, którzy chcą doładować swoje akumulatory oraz zmienić styl życia na lepszy.  W książce znajdziecie porady lekarzy, jak zachować szczupłą sylwetkę, sprawdzone sposoby dziennikarzy i aktorów na radzenie sobie z różnymi problemami,  zasady  nowatorskiej diety opartej na gęstości energetycznej i gęstości odżywczej, ponad 30 całodziennych menu  oraz zestawy ćwiczeń. Autorka podpowiada, co robić, aby poczuć się pewniej i osiągnąć sukces w życiu zawodowym i prywatnym.