A to ćwiczenia na dziś:
i na dobicie
.....i na koniec trochę motywacji + sentencja
Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (89)
Ulubione
O mnie
Archiwum
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 86997 |
Komentarzy: | 689 |
Założony: | 30 grudnia 2010 |
Ostatni wpis: | 18 sierpnia 2015 |
Masa ciała
WYZWANIE: 30 treningów - Trening 3.
A to ćwiczenia na dziś:
i na dobicie
.....i na koniec trochę motywacji + sentencja
WYZWANIE: 30 treningów - Trening 2.
...niestety dziś nie jest trening #3 ponieważ wczoraj był początek "trudnych dni" i nie byłam w stanie się ruszyć, nie mówiąc już o jakichkolwiek ćwiczeniach...
Dziś już było ok, więc zabrałam się do pracy
2 treningi, bo tylko 30 min to dla mnie za mało więc zaszalałam i... okazało się, że daję radę - nie na 100%, ale przyzwoicie
Dodatkowo odkryłam, że się uzależniłam od Jillian ona jest genialna!
WYZWANIE: 30 treningów - Trening 1,
mój trening na dziś zaliczony:
..ledwo stoję, ale na szczęście nie padłam
Kto chętny niech dołącza do WYZWANIA 30-sto TRENINGOWEGO
............
Moje menu na dziś/ 22.08
Woda: 2l
Aktywność ruchowa: spacer + zakupy (3,5h), ćwiczenia z Jillian (50 min)
Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie
dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne
ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto,
pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie
przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w
odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki
cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy
pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu
niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z
nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na
połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną
fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy
i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z
sosem jogurtowym. Smacznego
-----------------------
penne z sosem serowo-brokułowym...
makaron penne
pierś z kurczaka
pół szkl śmietany 18%
3/4 szkl mleka
łyżka mąki
plaster masła
1 serek topiony
pół szklanki startej Goudy
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Brokuła
gotujemy ok 2 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni
rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso; smażymy.
Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie wlewamy
mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Gotujemy na małym ogniu stale
mieszając aż uzyskamy kremową konsystencję. Ja dolałam więcej mleka bo
sos był gęsty. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka i brokuła. Na
koniec wrzucamy makaron, mieszamy i rozkładamy na talerze.
------------------------------------------------------------
Zupa krem z ziemniaków z grzankami
dla 6 osób
czas: 30 minut
2 cebule
2 łyżki masła
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
100 g startego parmezanu
ewentualnie 2 kieliszki grappy (można ją zastąpić koniakiem, brandy lub armaniakiem)
6 kromek razowego chleba
Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dusimy na maśle do
miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki
czosnku. Zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu pod
przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy
parmezan i grappę (lub inny alkohol). Chleb kroimy w kostkę i podprażamy
na patelni. Posypujemy grzankami zupę i od razu podajemy.
-----------------------------
Zapiekanka z porami i kurczakiem | Poezja smaku
Na blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje zapiekanki z porem.
Jest popularna, ponieważ taką zapiekankę przyrządza się błyskawicznie, a
jest pyszną propozycją na rodzinny obiad. Ja dziś prezentuję swoją
wersję z makaronem lasagne. Por zazwyczaj jest dodatkiem – a szkoda, to
bardzo smaczne warzywo, a ta zapiekanka jest dowodem na to, że świetnie
sprawdza się on w roli głównej. Na zdjęciu przedstawiam wam sam bałagan
– bo zapiekanka znikała w pośpiechu
Składniki:
2 pory
podwójna pierś z kurczaka (może być pierś z indyka)
cytryna – skórka i 3 łyżki soku
cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
150-200 ml śmietanki 30%
50 g szynki w plasterkach (ja użyłam polędwicy sopockiej)
czubata łyżeczka musztardy
garstka żółtego sera (jeśli mamy plasterki to około 2)
1 łyżka mąki
kilka płatów makaronu lasagne (u mnie wyszło 6)
ciasto francuskie
żółtko
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w
miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Kurczaka
smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy
go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką. Potem
robimy miejsce na por. Smażymy. Ścieramy też skórkę z cytryny. Wszystko
dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej. Dodajemy 1/2 szklanki
bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej. Następnie dodajemy
śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny. Rozpuszczamy w
sosie trochę żółtego sera. Bierzemy filiżankę do której wsypujemy
czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż
mąka się rozpuści. Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie,
powinien się zagęścić. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie
smarujemy oliwą z oliwek. Na dno kładziemy surowe płaty makaronu
lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły (u mnie zmieściły się trzy).
Na nie wlewamy połowę zawartości patelni. Przykrywamy kolejną warstwą
makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos. Przykrywamy całość ciastem
francuskim, które smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 25-30 minut.
wyzwanie 30-sto treningowe :) ..kto chetny??
..zamiast wyzwania na 30 dni - rzucam wyzwanie na 30 treningów po ok. 1h, przez 30 dni lub do końca września
...na pomysł wpadłam jak dziś rano poczułam różnicę (małą, bo małą, ale zawsze to motywuje) po tych 2 treningach:
.....ciężkie, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo...
A na dziś:
ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4-5 porcji)
2 nogi kurczaka (udka i podudzia),
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka domowej vegety,
suszona bazylia i oregano,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub szczypior
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę na niewielkim
ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć
jeszcze kilkanaście sekund. Zalać bulionem, włożyć kurczaka i gotować
pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i
gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kurczaka, a gdy lekko przestygnie, obrać
ze skóry, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać mięso,
osączoną kukurydzę, pomidory i koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku
pieprzem, ziołami i domową vegetą, ewentualnie solą. Przed podaniem
posypać natką pietruszki lub szczypiorem.
Orzeźwiający indyjski koktajl jogurtowo-mleczny z dodatkiem miąższu z mango. Idealny nie tylko na upały.
Składniki na 2 koktajle:
1 dojrzałe mango
250 ml schłodzonego jogurtu naturalnego
150 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru brązowego
kardamon
Mango obrać i pokroić miąższ na kawałki.
Dodać jogurt, mleko, cukier i dokładnie zmiksować całość na gładki koktajl.
Przelać do szklanek i posypać startym kardamonem.
Ledwo żyję, ale za to jestem MEGA szczęśliwa i dumna z siebie
...gorąco polecam: