Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na 5 gofrów):

  • 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2  łyżki serka homo
  • 2 łyżki słodziku w płynie

Otręby wymieszaj z serkiem. Zostaw na 5 min. W tym czasie rozdziel żółtka od białek i ubij białka, ale nie na sztywno, tylko tak żeby była piana, ale nie sztywna (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)). Otręby i żółtka wymieszaj, dodaj słodzik, skrobię/mąkę i proszek oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj białka. Piec w gofrownicy (jeśli będą się przyklejały to wysmaruj gofrownicę ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek, u mnie obeszło się bez smarowania :)).


Podawać z serkiem homo.

Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj

Składniki:

  • 225 g serka białego wielokrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego gęstego (ważne żeby był gęsty!)
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie/proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maizeny

Jajka (żółtka i białka razem) ubić na pianę. Dodać serek, jogurt, proszek, maizenę, otręby i słodzik i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej na małym ogniu. Przewracać dopiero wtedy, kiedy jedna strona porządnie się podpiecze, bo inaczej rozpadną się przy przewracaniu.

Polewa:

W kubku wymieszać ze sobą 2-3 łyżki chudego mleka z 1 łyżką kakao i słodzikiem wg smaku. Jeśli masa będzie za rzadka dodać kakao, jeśli za gęsta dodawać niewielkie ilości mleka!


Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj

przepis dla dukanowców będących na 3ciej fazie-jako królewski posiłek :)


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (ja miałam mieszankę wołowo-indyczą)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb
  • cebula dymka razem ze szczypiorkiem
  • 2 parówki
  • serek granulowany
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak


Mięso wymieszać z jajkami, otrębami, posiekaną dymką ze szczypiorkiem i przyprawami. Formować podłużne kotlety i nadziewać je 1 łyżeczką serka granulowanego i 1/4 parówki. Porządnie zakleić. Wyłożyć na brytfankę. Piec 15min w 180st, następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i podlać 1/3 szkl wody i piec 20-25min. Można również smażyć je na patelni, na bardzo wolnym ogniu (również co jakiś czas podlewając niewielką ilością wody). Najlepiej, gdy już wszystkie strony kotletów będą obsmażone, przykryć pokrywką i podsmazyć 10min. Odkryć i poczekać,aż woda odparuje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1szkl zimnego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • słodzik wg smaku

Serek wsadzić do zamrażalki na min 30mi - 1h, tak aby nie był twardy jak kamień. Ja wsadziłam na całą noc i później miałam problem z pocięciem go na kawałki, ale dałam radę :) Kawałki serka wsadzić do wysokiego słoika, wlać mleko, wyspać kakao i słodzik. Użyć miksera, blendera albo zakręcić pokrywką i porządnie wstrząsać, tak aby składniki się ze sobą połączyły.

Bez kakao będzie idealne na fazę uderzeniową:)

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


 

Składniki (na ok.12 dużych placków):

  • 3 cukinie
  • 5 pieczarek
  • cebula dymka (ja miałam naprawdę małe, więc dałam 4 razem ze szczypiorkiem)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrąb (dowolnych)
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany


Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na małych oczkach. Posolić szczyptą i odstawić, żeby puściła sok (ok.10min). Odlać sok z cukinii i dodać starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojoną drobno dymkę razem ze szczypiorkiem. Dodać otręby, skrobię/mąkę, jajka, sól, pieprz i pół łyżeczki czosnku granulowanego i mleko. Dokładnie wymieszać. Kłaść na dobrze rozgrzany teflon. Smażyć na małym ogniu cienkie placki.

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na średnią kostkę sera):

  • 1kg chudego białego sera
  • 1,5 l chudego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu

W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień  i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić  na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić odsiąknięty ser.

Tak wyglądał u mnie.

Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego (indyczego/drobiowego lub mieszanki drobiowej/indyczej i wołowej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • pęczek szczypioru
  • 5 łyżek otrąb (owsianych, pszennych)
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 0,5 łyżki curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać i razem z cebulą, jajkami, otrębami i przyprawami dodać do mięsa. Formować małe i płaskie kotleciki. Smażyć na złoto z obu stron.


Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 9 pałeczek/udek z kurczaka
  • 1,5 op dużego kefiru
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek (jeśli jesteś na proteinach możesz pieczarki ominąć)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kolendry+0,5 łyżeczki białej gorczycy-rozgnieść w moździerzu
  • sól, pieprz do smaku

Pałeczki obrać ze skóry, osolić i opieprzyć wg smaku. Kefir rozrobić z pozostałymi przyprawami. Zalać pałeczki. Dokładnie obtoczyć pałeczki kefirem. Na wierzch położyć plasterki cebuli i pieczarek. Wstawić do lodówki na min 1h (najlepiej na całą noc pod przykryciem). Piec w 180st ok.1,5-2h (w zależności od ilości i wielkości pałeczek).

Wg tego przepisu można również upiec udka, albo całe nóżki kurczaka.


Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj

Drobiowe zrazy z ogórkiem
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki (na 4 zraziki):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plasterki wędliny drobiowej/z indyka
  • 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 grube plasterki chudego sera białego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • sól, pieprz, oregano


Pojedynczą pierś rozciąć na pół i cienko rozbić. Posolić i popierzyć. Każdą z piersi posmarować 1 łyżeczką przecieru pomidorowego, posypać oregano. Następnie położyć plasterek wędliny. Na środku piersi położyć 1/4 ogórka i pół plastra białego sera. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w otrębach i w jajku. Smażyć na dobrzej rozgrzanej patelni na małym ogniu (ja smażę z 3 stron :) czyli w widocznym na zdjęciu trójkąciku:)). Jeśli już będziemy smażyć ostatnią stronę-wylać resztki jajek na patelnię. Przykryć i smażyć 5 min. Następnie dolać 2-3 łyżki przegotowanej wody, przykryć i smażyć aż do wyparowania wody. W międzyczasie przewracać zrazy żeby się nie przypaliły.


Smacznego!

Dodaj komentarz

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na dużą okrągłą blaszkę):

  • 1kg białego sera do sernika
  • 7 żółtek
  • 8 białek
  • 4 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki mleka
  • zapach waniliowy (ok.10 kropel)
  • 6 łyżek słodziku w płynie do pieczenia (1łyżka słodziku=3łyżeczki cukru)

 


Ser, mleko, maizenę, żółtka, słodzik i zapach waniliowy dokładnie zmiksować. 5 białek ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wyjdzie płynna masa. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. Po około 50 min pieczenia, wyłożyć na sernik bezę: 3 białka ubić z 2 łyżkami słodziku. Piec ok.20-25min, do zarumienienia się bezy i suchości patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Sernik należy do tych, które opadają po wyjęciu z piekarnika, więc Wasza beza również opadnie w tym miejscu, gdzie opadł sernik.

Wsadzić do lodówki i tam przechowywać. Ze względu na ilość skrobi/mąki kukurydzianej, cały sernik ma nam wystarczyć na 4 dni.


Smacznego!