Leżę i wyszukuję perełki w necie, a że jestem łasuchem trafiłam na stronkę: uczę się jeść kasze, nie przepadam, unikam. Jedynie w krupniku lubię jęczmienną. Ale tyle się mówi o jaglance, ale nie zasmakowała mi, więc dodaję ją do koktajli a tu znalazłam propozycję bogatego śniadania:
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej
Taki posiłek to idealna
propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych
składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
- 70g obranego ze skórki banana
- 10g kakao
- 10g orzechów brazylijskich
- 100g twarogu chudego
- 10g miodu
- cynamon
- 10g żurawiny suszonej do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić
- W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus
- Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi
Masz babo czekoladowe babeczki z kaszą jaglaną i jagodami goji!
Składniki na porcję 450 kcal:
- 1 jajko
- 70 g suszej kaszy jaglanej
- 30 g jagód goji
- 10 g gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1.Kasze jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
2.Roztłuc jajko, dodać wystudzoną kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
3.Przełożyć do foremek i piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.