Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Brzydka waga/ kuchcikowo...łatwy pyszny chrust i
smaczny pasztet z fasoli i kaszy


Witajcie Kobitki.
Na wadze wczoraj 300g mniej, dziś 300g więcej, no cóż nic się nie dzieje, niech i tak będzie, ja osobiście wiem że nie grzeszę, a jak nie grzeszę to lada dzień będzie znów pięknie mniej:)
Z tematów na czasie wpadłam podzielić się przepisem na zawsze udany chrust, kto go nie umie zrobić, a bardzo by chciał to zapodam przepis równie banalny i łatwy jak na te ciasteczka ostatnio:

CHRUST
Składniki ( na dwa duże półmiski chrustu)
4szkl. maki pszennej
1 łyżeczka cukru
8 żółtek
1,5szkl. śmietany 18%
2łyżeczki octu
2szczypty soli
Wszystkie składniki zagnieść, następnie ciasto mocno zbijać wałkiem, by zrobiło się bardziej elastyczne (tu tkwi cały sekret ich puszystości) Wstawić do lodówki na 30min potem bardzo cieniutko rozwałkować (jak na makaron) pokroić na paski 2x7cm przez środek naciąć i przewinąć, istotna rzeczą jest by nie było już ciasto oprószone mąką, by przy wałkowaniu jak najmniej oprószać stolnicę i samo ciasto, smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i gotowe:) Z tego przepisu nie ma opcji by się nie udały:)

* u mnie produkcja już zakończona na trzech takich oto półmiskach:)


A jak już jesteśmy w kuchni to podrzucę wam przepis na ciekawy pasztet z fasoli i kaszy, chyba któraś z Was robiła podobny ale nie pamiętam czy z takich samych składników, ale wiem że zachwalała.

Pasztet z fasoli i kaszy

Składniki:

400 g fasoli białej

100 g kaszy jęczmiennej

100 g kaszy gryczanej

1 szklanka płatków owsianych
200 g cebuli 
4 jajka
1 duża pietruszka ( około 150 g )
1 duża marchew ( około 150 g )
5 cm kawałek pora ( biała część )
4 duże ząbki czosnku
1/2 małego selera
50 g drożdży świeżych
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy:
1 łyżka majeranku
pieprz , sól , papryka słodka
papryka ostra , pieprz ziołowy
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do obsypania foremki
foremki do zapiekania pasztetu użyłam 3 foremek 24 cm x 11 cm x 6 cm
Maszynka do mielenia mięsa .

Przygotowanie :
Kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu fasolę dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą żeby zmiękła ( dzięki temu krócej się gotuje ) .
Przygotowanie składników pasztetu :
  1. Fasolę gotujemy do miękkości ?ugotowaną odcedzić i odstawić do wystudzenia.
    Kaszę gryczaną gotować według przepisu na opakowaniu ? ugotowaną odstawić do wystudzenia 
  2. kaszę jęczmienną gotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia 
  1. Marchew , pietruszkę , selera ,oczyścić umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach 
    czosnek drobno pokroić
  2. Cebulę  w drobną kostkę 
  3. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie pół plasterki
  4.  natkę pietruszki drobno posiekać
Przygotowanie pasztetu
  1. Na patelni podsmażyć cebulę
  2. do podsmażonej dodać marchew , pietruszkę , selera , pora , czosnek i dusić do miękkości warzyw
    Gdy warzywa są już miękkie dodać rozkruszone drożdże i jeszcze przez chwilę podgrzewam patelnię żeby drożdże się rozpuściły W czasie gdy warzywa się smażą, w maszynce do mielenia mięsa zmielić fasole z kaszą gryczaną i kaszą jęczmienną 
  3. Teraz w dużej misce wymieszać zmieloną masę , uduszone warzywa , dodać jajka , natkę pietruszki , płatki owsiane
  4. doprawić obficie przyprawami żeby pasztet miał wyrazisty smak 
  5.  wszystko dokładnie wymieszać ręką na jednolita masę 
  6. Foremki wysmarować tłuszczem ( masłem ) i obsypać bułką tartą dno i boki
  7. Pasztet wkładać do foremek delikatnie ugniatając, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny ? piekarnik ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu 
Pasztet można podawać na ciepło jak i na zimno najlepiej smakuje podany z surówką .

W grupie "Pogaduchy grubasek walczących z otyłością"  jest nas już 63 fajne osóbki:) zapraszamy kolejne vitalijki, które aktywnie będą się udzielać i dzielić swoimi opiniami, radami i sukcesami:)


  • MagdalenazWenus

    MagdalenazWenus

    26 lutego 2014, 06:23

    domki,mebelki,tapety,dywaniki,malenkie naczynia,to jest to co lubie najbardziej:)

  • PicoBella

    PicoBella

    26 lutego 2014, 05:17

    Oj może wypróbuję ten przepis na Chruściki dla chłopców, no ja jestem taki anty talent w przygotowaniu obojętnie jakich ciast, ciasteczek. Mi to nawet sernik na zimno nie wyjdzie he he;);) A waga cóż jest zmienna jak kobieta ale damy radę !! 3maj się kochana:*:*

  • MIPU91

    MIPU91

    26 lutego 2014, 02:28

    raz w górkę a raz w dół : my jutro też chrusty będziemy robić:] a pąckzi z kilka w piekalni penwie się kupi:]

  • asiak301

    asiak301

    25 lutego 2014, 23:36

    Ale kusisz tymi przepisami:) ale ja juz sie nie dam wciągnąć bo wciagnely mnie ciasteczka i uj z dieta:(

  • dytkosia

    dytkosia

    25 lutego 2014, 23:30

    dobrze że wirtualnie nie można zarazić katarem :P

  • asia20051

    asia20051

    25 lutego 2014, 22:00

    gratuluje spadku :0

  • keisho

    keisho

    25 lutego 2014, 21:55

    A cukinie można znaleźć w sklepach! Ja sobie zakupiłam od razu dwie :D

  • MagdalenazWenus

    MagdalenazWenus

    25 lutego 2014, 21:36

    pysznosci!

  • Grubcia.Lola

    Grubcia.Lola

    25 lutego 2014, 20:53

    czy moglabym prosic o akceptacje w do znajomych? :-)

  • chrupkaaaa

    chrupkaaaa

    25 lutego 2014, 19:05

    O boziuuuu ale ślinainki zaczęły mi pracować :( Ślinotoku dostanę ptzez ten chrust. A jutro będzie piękny spadeczek ;P - czego życzę :*

  • Grubcia.Lola

    Grubcia.Lola

    25 lutego 2014, 18:00

    mniam!

  • Karampuk

    Karampuk

    25 lutego 2014, 17:53

    oj no dodawac tamkie przepisy na portalu z odchudzaniem, a feee :-)

  • andziaiw

    andziaiw

    25 lutego 2014, 16:06

    Znowu zaczynasz??:P Nie dam się tym razem:))

  • BulkaAmerykanka

    BulkaAmerykanka

    25 lutego 2014, 15:08

    kochana waga spadnie juz moze i za tydzien pozegnasz 120!!!! To bedzie piekna chwila :D:D:D wtedy upiecz te chrusciki poswietujemy razem hihi

  • xwxexrxoxnxixkxa

    xwxexrxoxnxixkxa

    25 lutego 2014, 13:29

    mmmmmm chrusty daj jednego hehe albo nie 2 :D

  • keisho

    keisho

    25 lutego 2014, 13:14

    Mniam mniam, pasztet koniecznie muszę zrobić :) A wagą sięnie przejmuj,to pewnie woda. Jutro,albo za kilka dni znowu tego nie będzie:)

  • AnnaSpelniona

    AnnaSpelniona

    25 lutego 2014, 13:12

    ciekawe jak smakuje taki pasztet ymm pracochlonny ale chyba wyprobuje

  • Rogalik89D

    Rogalik89D

    25 lutego 2014, 12:48

    faworki smak z dzieciństwa :)

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    25 lutego 2014, 12:38

    OMG - faworki- uwielbiam....

  • Rakietka

    Rakietka

    25 lutego 2014, 11:53

    Ale kuchennie się zrobiło ;) Chrustami zajadałam się w niedziele, a pasztet brzmi ciekawie ;)