Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. Nazywany jest również pamelo, pompela lub szadok.
To coś miedzy pomarańczą a grejpfrutem, ale nie taki słodki jak pomarańcza i nie gorzki jak grejpfrut. Ten największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Ma kulisty kształt z żółtą, żółtozieloną lub pomarańczową skórką. Grubość tej gąbczastej skórki może dochodzić nawet do 5 cm. Ich miąższ jest biały, żółtawy, zielony lub różowy. Podzielony na ściśle przylegające do siebie i trudne do rozdzielenia cząstki, które otoczone są twardą błoną.
Natomiast pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych półprzezroczystą i galaretowatą masą. Pomelo może mieć pestki, to zależne jest od odmiany. Ten gigant o lekko cierpkim smaku pochodzi z Azji południowo-wschodniej, gdzie w optymalnych warunkach dla uprawy cytrusów uprawiany jest do dzisiaj. Surowy owoc można długo przechowywać. Przeciętnie od dwóch do czterech miesięcy. Można go przechowywać w lodówce bądź w wysokiej temperaturze nie jest wymagający ;) Natomiast przechowywany zbyt długo zaczyna wysychać, traci swoją objętość i wagę. Kupując pomelo warto zwrócić uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty.
Zdrowotne walory pomelo:
wzmacnia odporność naszego organizmu; jest pomocne w zwalczaniu gorączki i bólu gardła; pomaga w procesie trawienia; redukuje tempo odkładania się lipidów w tętnicach i hamuje rozwój miażdżycy (dzięki pektynom); pomaga utrzymać elastyczność tętnic; wspomaga terapię cukrzycy i chorób serca; ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia (dzięki enzymom); jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie; opóźnia procesy starzenia, ze względu na bogactwo substancji przeciwutleniających; pomaga w oczyszczaniu czerwonych krwinek; jest skuteczne w walce ze zmęczeniem i bezsennością; ma właściwości pobudzające i antydepresyjne; stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu. Zalecany jest: osobom, którym dokucza refluks i zgaga, gdyż ich sok po strawieniu wykazuje właściwości zasadowe; kobietom, cierpiącym na raka piersi, zwłaszcza mięsista skórka pomelo, która bogata jest w substancje (głównie bioflawonoidy), które mają działanie przeciwutleniające (hamuje rozwój komórek nowotworowych); osobom, które się odchudzają, gdyż sok pomelo obniża ilość cukru dostarczanego do krwi po posiłku. Można je jeść na surowo, same bądź w połączeniu z innymi owocami. Można też z nich robić soki, marmoladę i owocowe sałatki (miesza się go najczęściej z mandarynkami, gruszkami, granatem, awokado i bananami). Skórkę najlepiej kandyzować - kilkakrotnie gotować w słodkim syropie sporządzonym z wody i cukru. Kandyzowana skórka jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. Ze skórki robi się też dżem. Pomelo ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i liczne korzyści zdrowotne, dlatego znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Ostatnio stał się składnikiem kosmetyków wykorzystujących aromaterapię, np. mydeł. Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera dużo witaminy C (i z tego względu zalecane jest w porze jesienno-zimowej, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje), witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo i potas. Jest mało kaloryczne, 100 gram pomelo zawiera 37 kalorii. Regularne jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Jest kosmicznie przepyszny i wprost idealny na słodką przekąskę o każdej porze. Coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach. Z jego obieraniem nie ma też większych problemów, warto jednak zostawić trochę białych błonek, dla uzyskania maksymalnych korzyści antynowotworowych.