SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki, 2 porcje:
• 2 garście sałaty roszponki (botwinki, młodej sałaty)
• 150 g łososia wędzonego (lub gotowany, pieczony)
• 6 zielonych szparagów
• 6 rzodkiewek
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
• sos winegret
• 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
• 1 łyżeczka przyprawy chilli
Przygotować sos winegrt według przepisu, dodając musztardę i chilli, na koniec wlewając oliwę.
Sposób przyrządzania:
Odcinam twarde końce szparagom, obieram skórkę do 2/3 wysokości szparaga, myję, osuszam i kroję na 4 cm kawałki. Gotuję na parze, aż będą "al dente".
Na roszponce układam szparagi, kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i szczypiorek wraz z cebulką. Posypuję natką pietruszki i polewam sosem.
Agusia948
29 maja 2013, 19:15również podpatrzę pomysły na szparagi ! bo akurat kupiłam i nie wiem kompletnie co z nimi zrobić
beaatka39
29 maja 2013, 13:00Dziękuje
katrinka1978
29 maja 2013, 12:31reszta przepisów wysłałam w wiadomości prywatne:)
katrinka1978
29 maja 2013, 12:30SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki, 2 porcje: • 2 garście sałaty roszponki (botwinki, młodej sałaty) • 150 g łososia wędzonego (lub gotowany, pieczony) • 6 zielonych szparagów • 6 rzodkiewek • 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sos: • sos winegret • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej • 1 łyżeczka przyprawy chilli Przygotować sos winegrt według przepisu, dodając musztardę i chilli, na koniec wlewając oliwę. Sposób przyrządzania: Odcinam twarde końce szparagom, obieram skórkę do 2/3 wysokości szparaga, myję, osuszam i kroję na 4 cm kawałki. Gotuję na parze, aż będą "al dente". Na roszponce układam szparagi, kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i szczypiorek wraz z cebulką. Posypuję natką pietruszki i polewam sosem.