Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Słów kilka o węglowodanach


Temat węglowodanów zaczęłam zgłębiać w ciąży, gdy wykryto u mnie cukrzycę ciążową. Nie chciałam faszerować się chemią na obniżenie cukru i postanowiłam, że będę regulować poziom węglowodanów poprzez dietę.

Lekarz zalecił spożywanie 3 głównych posiłków bazujących na produktach o niskim indeksie glikemicznym i przekąsek, które nie będą przekraczały 10 g węgli w porcji.

Udało się!!! Ciążę donosiłam kontrolując poziom cukru dietą a synek urodził się zdrowy i bez żadnych komplikacji.

 

Więc o co chodzi z tymi węglowodanami???

Węglowodany występują jako cukry proste albo ich polimery:

- cukry proste (w tym glukoza i fruktoza);

- dwucukry czyli oligosacharydy (laktoza - cukier mleczny, sacharoza - cukier);

- polisacharydy (celuloza, glikogen, skrobia, inulina),

Węglowodany dzielmy na przyswajalne i nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy).

 

1 gram węglowodanów to 4kcal.

Dorosła osoba powinna spożywać w swej diecie około 50- 70% węglowodanów pochodzących głównie ze skrobi i 10% z cukrów dodanych (sacharozy).

Węglowodany są źródłem energii, błonnika pokarmowego. Jedzone podczas treningu trwającego ok 40 - 60 minut, mogą zwiększyć jego rezultaty.

Natomiast nadmiar węglowodanów prostych, dwucukrów, pożywienia wysokoprzetworzonego, bogatego w cukry i tłuszcze sprawia nie tylko, że nasze ciało tyje, zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinozależnej i innych chorób cywilizacyjnych, ale również niszczy kolagen zawarty w skórze!

Po dawce węgli nie tylko będziemy czuli się zmęczeni, ale będziemy też tak wyglądać!

węglowodany dobre vs. węglowodany złe Węglowodany dobre vs węglowodany złe

 

Węglowodany dobre:

  • Owsianka
  • Pełnoziarniste płatki na mleko
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Brązowy ryż
  • Pełnoziarnisty makaron
  • Rośliny strączkowe
  • Kasza
  • Warzywa i owoce

 

Węglowodany złe:

  • Produkty z białej mąki
  • Słodzone napoje
  • Słodycze
  • Ciasta, desery
  • Biały ryż, biały makaron
  • Produkty przetwarzane

 

KETOZA

Diety niskowęglowodanowe obiecują spalanie tłuszczu zamiast glukozy podczas stanu ketozy. Jak to działa?

W dużym uproszczeniu nadmiar węglowodanów - glukozy - składany jest w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu a po przerobieniu odkłada się jako tłuszcz.

W momencie zastosowania diety niskowęglowodanowej, zapasy glikogenu w wątrobie i mieśniach kończą się i nie są uzupełniane, organizm zaczyna produkować ciała ketonowe i spalać tłuszcz zamiast glukozy. 

Nie wszystkie organizmy dobrze funkcjonują podczas ketozy... Do minusów należą: nadmierna produkcja kwasu moczowego, problemy z tarczycą i nerkami, odwodnienie i straty elektrolitów, zmęczenie czy brak energii.

WĘGLOWODANY NETTO A WĘGLOWODANY

Węgle netto odnoszą się do ilości wszystkich węglowodanów minus błonnik i pomagają ocenić jaki wpływ żywność będzie mieć na poziom cukru we krwi.

Jeśli na etykietach produktów nie ma wyróżnionych węglowodanów netto, patrzymy na stosunek błonnika do węgli.

 

INDEKS GLIKEMICZNY

Pokazuje wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.

Wykres cukru-indeks glikemiczny

 

 

 

 

 

 

Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 60. Najlepsze są produkty nie przetworzone i nie gotowane, np. IG marchewki zmienia się po ugotowaniu.

 

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agawa (syrop) 15
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi, ?) 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki Chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki (przenne) 15
Acerola 20
Artiszoki 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Śmietana sojowa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25
Borówki 25
Czekolada gorzka (>70% kakao) 25
Czerwona porzeczka 25
Fasola mung, flagolet 25
Humus 25
Jeżyny 25
Mąka sojowa 25
Maliny 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pamelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarant ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c 35
Figi świeże 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Śliwki 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35
Wasa? 35


Produkty ze średnim indeksem glikemicznym

Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Śliwki suszone 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45
Jęczmień (ziarno) 45
kaszka pszenna bulgul 45
Kokos 45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) 45
Makaron : typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bataty - słodkie kartofle 50
Chayote - dyniowaty 50
Chleb orkiszowy 50
Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Couscous ( pełne ziarno) 50
Jabłkowy sok (niesłodzony) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Muesli (niesłodzone) 50
Owoce lichee 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy ( niesłodzony) 50
Surimi ( paluszki krabowe) 50


Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella? 55
Papaja 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy?) 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy" (z białej mąki) 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mąka kasztanowa 65
Mars?, Snikers?, Nuts?, itp.. 65
Muesli (z cukrem, miodem itp.) 65
Pigwa konserwowa (z cukrem) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Tamarynda (słodzona) 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70
Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Melasa 70

Napoje (słodzone)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • fitnessmania

    fitnessmania

    2 kwietnia 2017, 17:50

    Dziewczyny w odchudzaniu najważniejsza jest motywacja, ja np oglądam codziennie zdjęcia przed i po odchudzaniu, to mi daje niezłego powera, wam też to radzę, wpiszcie sobie w google - odchudzanie przed i po by Sasetka

  • Elizabeth250

    Elizabeth250

    19 lutego 2014, 10:33

    Dieta jest w wiekszosci przypadkow duzo lepszym i bezpieczniejszym rozwiazaniem niz lekarstwa. To bylo na pewno duzo lepsze rozwiazanie dla dziecka :)

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    19 lutego 2014, 07:04

    Bardzo przydatne informacje. Tez mialam w ciazy cukrzyce i tez regulowalam ja dieta. Udalo sie unormowac cukier i donosic bezpiecznie ciaze. Pozdr.