JA się nie ruszam i waga też nie. Dalej 81,5 przed śniadaniem. Jesiennie czyli przetworowo. Zrobiłam leczo, jak zawsze porcja żeby w słoiki było i na obiad. W słoiki idzie z samych warzyw a na obiad dodaję kiełbasę. Słoików wyszło 8, po jednym na obiad. Przecieru w tym roku nie robię bo w piwnicy stoi spory zapas ale dziś była zupa ze świeżych pomidorów. Pomidorówkę lubimy wszyscy troje. Jeszcze rozejrzę się za śliwkami na powidła ale nie ma pośpiechu. Najlepsze są te ostatnie. W sobotę wybraliśmy się z Acerem spacerkiem do wsi. Daleko nie jest 1,5 km w jedną stronę ale Acer nie ma już kondycji. Musimy się więcej ruszać. Gdyby pojawiły się grzyby to pańcia miała by silną motywację bo zdrowie to mało 😉
fit_gocha
8 września 2022, 08:20Uwielbiam leczo ❤ ale nigdy nie robilam do słoików. Dlugo moze stać?
efka55
8 września 2022, 14:04Ja mam w piwnicy jeszcze kilka z ubiegłego roku.
tonislaw-a
7 września 2022, 16:08W sobotę zrobię. Czy daje Pani do słoika również cebulę? Słyszałam że nie powinno się jej dawać do leczo w słoikach. W ub roku zrobiłam 36 słoików lecza, 3 sloiki poszły na zmarnowanie - pleśń
efka55
7 września 2022, 19:10Daję: 4kg kabaczka lub cukinii, 2,5 kg papryki, 2,5 kg pomidorów i 1,2 kg cebuli. Pokrojoną paprykę i cebulę smażę małymi porcjami na oleju, kabaczka w kostkę i obgotowuję ale nie zbyt mocno, pomidory sparzone obieram ze skórki i kroję. Wszystko do dużego gara i duszę aby odparować. Doprawiam solą papryką słodką i ostrą, dodaje 2-3 buliony warzywne. Można dodać np, natkę. Wychodzi około 8 l. Gorące pakuję do słoików i pod kocyk.
mania131949
6 września 2022, 21:56My w tym roku nie zrobiliśmy leczo do słoików, ale w poprzednim sezonie było, starczyło na długo. To fajna sprawa - gotowy - szybki obiad.
PACZEK100
6 września 2022, 20:54Ooo lubię leczo latem jem często. O słoikach nigdy nie myślałam.
waskaryba
7 września 2022, 22:33Pychotka
Aweko
6 września 2022, 19:21Takie słoneczka na zimę. Słyszałam że grzyby się pojawiły, niestety ja nie grzybowa( tzn lubię jeść ale zbieranie to nie moja bajka).
AgniAgniii
6 września 2022, 18:22Super,swoje przetwory zawsze mają tą piękną,domowa,ciepła wartość🙂🤗🌹
ognik1958
6 września 2022, 17:54trza mieć plan i z żelazną konsekwencją go realizować a potem ekspozycja na forum by.. pociągnąć innych by było jasne ze można i to.... z paluszkiem w d... no moze na kijku NW a w zasadzie dwóch i to..codziennie -powodzenia tomek 👍