Kombinowałam i wykombinowałam. Mi to właśnie najlepiej czaruje się w kuchni kiedy za oknem plucha, zimno i deszczowo, wtedy nadrabiam kolorami w kuchni
* Zapiekanka warzywno-rybna z makaronem pełnoziarnistym i sosem jogurtowo-jajecznym.
Składniki tak na oko/ porcja dla dwóch osób.
Trochę fasolki szparagowej zielonej i żółtej, marchewka w talarki, trochę różyczek brokuła, kawałek pora pokrojonego w plasterki, kawałek papryki żółtej ( w zasadzie to co było w lodówce z warzyw), kulka startej mozzarelli, jeden pomidor, pół opakowania makaronu pełnoziarnistego, 2 jajka , kubeczek jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, 1 płat ryby ( u mnie morszczuk)
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb, troszkę soli i pieprzu
Układamy warzywka na sicie, rybkę też. Warzywka troszkę solimy i gotujemy wszystko razem na parze przez jakieś 15min, do stopnia al'dente, a ryba była upieczona.
Osobno gotujemy makaron pełnoziarnisty na osolonej wodzie, też al'dente
Między czasie przygotowujemy sos, do miseczki wbijamy 2 jajka, kubeczek jogurtu naturalnego, pieprz, sól, szczypta ziół prowansalskich i mieszamy wszystko razem
Nakładamy warstwami do silikonowej keksówki warstwa makaronu, warstwa warzyw, warstwa kawałków ryby, zalane sosem i kolejne warstwy tak samo.
Na górę poukładać plastry pomidora, posypać tartą mozzarellą i do piekarnika na 30min temp. 180 grzanie góra- dół
Tak prezentuje się gotowa przepyszna , na prawdę bardzo dobra zapiekanka!
A teraz ten słynny już przepis na domowy jogurt naturalny. Potrzebne będzie 1 litr mleka w butelce lub w woreczku (nie UHT!), kubeczek mały jogurtu naturalnego i 1 łyżka cukru
Wszystko razem mieszamy w garnku i stawiamy na gaz, podgrzewamy do momentu aż będzie ciepłe (nie może parzyć w nadgarstek)
Ostawiamy z gazu, przykrywamy, zawijamy w ręcznik i kładziemy w ciepłe miejsce na dobę (u mnie podłogowe ogrzewanie) i gotowe. Taki jogurt można przechowywać do tygodnia w lodówce, a kolejną produkcję robić już bez kupnego jogurtu a na swoim .
P.S. Jeśli chcemy uzyskać jogurt grecki wystarczy dodać do całości łyżkę mleka w proszku po podgrzaniu mleka.
No i to by było tyle na dziś
wiola7706
9 grudnia 2014, 00:12no nie. takie smakołyki oglądam o tej porze? aż w brzuchu burczy. tą zapiekanke tez chcę
goldeneye.basia
26 października 2014, 18:11ale smaczne rzeczy gotujesz może spróbujesz do Master Chefa ;-)
Grubaska.Aneta
27 października 2014, 00:24e ja to taka amatorka jestem:)
mokasia
25 października 2014, 12:37Muszę wypróbować przepis na jogurt tylko, że u mnie w domu nie jest zbyt ciepło, w każdym razie nie całą dobę. Nie wiem, może zostawić takie zawiniątko w wyłączonym piekarniku? Zapiekana fajna, na pewno wypróbuję :-)
Grubaska.Aneta
25 października 2014, 14:33Postaw w kącie zawinięte ręcznikiem, to też wystarczy tylko ciut dłużej będzie mu trzeba niż dobę.
aktaeB
24 października 2014, 10:46nie przepadam za rybami, ale zapiekanka wygląda rewelacyjnie moze wypróbuje i mi zasmakuje.
furok1
23 października 2014, 21:11Fajny przepis ! Wygląda bardzo smakowicie !
Karolcia300592
23 października 2014, 19:08Zapiekanka wygląda przepysznie, na pewno wypróbuje przepis:)
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 19:09tu już co niektórzy wypróbowali i też sobie chwalą:)
Zaura
23 października 2014, 18:14sałątka super, no ale mogła się tego po Tobie spodziewać, jogurt zaskakujący- bo ja zawsze tylko dodaje łyżeczkę jogutru i nie gotuje aczkolwiek sprawdze i poznam różnice..... ale z tym jogurtem greckim to naprawdę mnie zaskoczyłaś... jak znajdę czas w tym kwartale to spróbuję
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 18:55ja tez nie gotuję a tylko podgrzewam krótko:) no jogurt grecki wychodzi znakomity:)
karmelcia222
23 października 2014, 18:02twoje przepisy są genialne :)
kamisia0087
23 października 2014, 13:13Jogurcik zrobię nie wiedziałam że w ten sposób można :) Zapiekanki też trzeba skosztować :)
ckopiec2013
23 października 2014, 10:50Anetko, ta zapiekanka wygląda wspaniale, muszę ją zrobić koniecznie, bo ja w kuchni specjalnie się nie wykazuję, ale dzięki Tobie może zacznę, najwyższy czas i pora.
kasia89_2014
23 października 2014, 10:30Ostatnio brakuje mi pomysłów na obiad, więc przepis na zapiekankę mi się przyda. Dzięki
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:01fajnie tez będzie spakować zamiast fileta ryby, tuńczyk z puszki w sosie własnym:)
Aksiuszka
23 października 2014, 09:55wygląda ciekawie!
AAgusia1979
23 października 2014, 09:34wow super przepis wypróbuje na pewno!!!!!!!!!!!!!
grubaska8400
23 października 2014, 09:05mmmm zapiekanka wygląda pysznie;0
basiulinska
23 października 2014, 08:47Jest ranek a ja marzę o obiedzie - tylko szkoda że nie mam takiej zapiekanki :)) Ale na pewno zrobię. Za rybami nie przepadam chociaż wiem że powinnam ich jeść więcej (a tymbardziej moja córa). Na jak drobne kawałki rozdzielałaś rybę? I dobrze rozumiem że ona jest też ugotowana na parze, tak?
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:02tak ugotowana na parze, jak się urwało to takie kawałki były:)
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:03możesz spróbować z piersią drobiową też na parze ugotowaną zamiast ryby.
sylwka82
23 października 2014, 08:47Super przepisy napewno skorzystam ...pozdrawiam
kikachu
23 października 2014, 08:43mmm wygląda pysznie :)
ciezkacukierniczka
23 października 2014, 08:38jak zwykle robisz smaka. Aneta, tu się ludziska odchudzają a ty kusisz i kusisz :))
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:03ale to jak najbardziej dietetyczne danie:)
wiszka83
23 października 2014, 08:24fajna ta zapiekanka, ale ja bym chyba ta rybę na kurczaka zamieniła, dla mnie ryba to tylko po grecku inaczej mnie odrzuca niestety
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:03jasne taka wersja też będzie oki:)
jasia1974
23 października 2014, 07:35Ja jeszcze robiłam taki jogurt ale na takim mleku prosto od krasuli , był pyszny , na pewno wypróbuje twój przepis , dodam tylko jakieś owoce . Pozdrowionka z Warszawy
Grubaska.Aneta
23 października 2014, 11:04owoce dopiero jak juz będzie gotowy:)