Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zapiekanka warzywno-rybna/ domowy jogurt


Kombinowałam i wykombinowałam. Mi to właśnie najlepiej czaruje się w kuchni kiedy za oknem plucha, zimno i deszczowo, wtedy nadrabiam kolorami w kuchni 8)

* Zapiekanka warzywno-rybna z makaronem pełnoziarnistym i sosem jogurtowo-jajecznym.

Składniki tak na oko/ porcja dla dwóch osób.

Trochę fasolki szparagowej zielonej i żółtej, marchewka w talarki, trochę różyczek brokuła, kawałek pora pokrojonego w plasterki, kawałek papryki żółtej ( w zasadzie to co było w lodówce z warzyw), kulka startej mozzarelli, jeden pomidor, pół opakowania makaronu pełnoziarnistego, 2 jajka , kubeczek jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, 1 płat ryby ( u mnie morszczuk)

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb, troszkę soli i pieprzu

Układamy warzywka na sicie, rybkę też. Warzywka troszkę solimy i gotujemy wszystko razem na parze przez jakieś 15min, do stopnia al'dente, a ryba była upieczona. 

Osobno gotujemy makaron pełnoziarnisty na osolonej wodzie, też al'dente 

Między czasie przygotowujemy sos, do miseczki wbijamy 2 jajka, kubeczek jogurtu naturalnego, pieprz, sól, szczypta ziół prowansalskich i mieszamy wszystko razem

Nakładamy warstwami do silikonowej keksówki warstwa makaronu, warstwa warzyw, warstwa kawałków ryby, zalane sosem i kolejne warstwy tak samo.

Na górę poukładać plastry pomidora, posypać tartą mozzarellą i do piekarnika na 30min temp. 180 grzanie góra- dół

Tak prezentuje się gotowa przepyszna , na prawdę bardzo dobra zapiekanka! 8)



 A teraz ten słynny już przepis na domowy jogurt naturalny. Potrzebne będzie 1 litr mleka w butelce lub w woreczku (nie UHT!), kubeczek mały jogurtu naturalnego i 1 łyżka cukru

Wszystko razem mieszamy w garnku i stawiamy na gaz, podgrzewamy do momentu aż będzie ciepłe (nie może parzyć w nadgarstek) 

Ostawiamy z gazu, przykrywamy, zawijamy w ręcznik i kładziemy w ciepłe miejsce na dobę (u mnie podłogowe ogrzewanie) i gotowe. Taki jogurt można przechowywać do tygodnia w lodówce, a kolejną produkcję robić już bez kupnego jogurtu a na swoim . 

P.S. Jeśli chcemy uzyskać jogurt grecki wystarczy dodać do całości łyżkę mleka w proszku po podgrzaniu mleka.

No i to by było tyle na dziś ;)

  • natkasal

    natkasal

    23 października 2014, 06:58

    Ja też wykombinowalam zapiekanke tylko że z kalafiora, cukinia, piersi z indyka, makaronu,mozzareli i jajek. WWyszła obłędna.

  • Tiger13

    Tiger13

    23 października 2014, 06:07

    O mamo ślina mi cieknie po pas!!! Uwielbiam ryby, chyba się skuszę i sama zrobię tylko ciekawe czy mój mąż będzie chciał jeść, jego warzywa kłuja w podniebienie;)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      23 października 2014, 11:04

      mój W. kazał sobie na wynos dziś do pracy spakować solidną porcję, bo wczoraj spróbował i nie mógł się od niej oderwać;)

  • delgadachica

    delgadachica

    23 października 2014, 00:26

    Zdecydowanie nie powinnam tu wchodzić tak pozno, bo chyba z głodu nie zasne, tak pysznie wygląda! :D

  • Enchantress

    Enchantress

    22 października 2014, 22:27

    Zapiekanka wygląda smakowicie :) Jogurt u mnie nie króluje za często na salonach...ale pomysł dobry. Pozdrawiam.

  • Niebieska56401

    Niebieska56401

    22 października 2014, 22:07

    Zapiekanka wyglada pysznie!:)) Duzo ciekawych potraw pokazujesz,ktore pewnie kiedys wykorzystam!:)

  • JAGODA.malgorzata

    JAGODA.malgorzata

    22 października 2014, 21:39

    smakowicie jak zawsze ;)_

  • PaniKaKa

    PaniKaKa

    22 października 2014, 21:29

    jeju, ja też w tym tygodniu wczaruje tę zapiekankę!! Nie wiem jak z jogurtem, mam..delikatny żołądek, czy nigdy się nie naciełaś na niego? Nigdy nie był zepsuty, nie bolał CIę brzuch? A jak powinien smakować??

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 22:55

      smakuje jak ten sklepowy a nawet lepiej, i nigdy nic mi po nim nie było:)

  • aniuleczkaaa123

    aniuleczkaaa123

    22 października 2014, 21:06

    PO tym wpisie zaraz pojechalam do biedronki i jutro młodze ta zapiekanke tak sie na nia napaliłam:) nie wiem czy zasne bo cały czas o niej myśle :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 21:13

      hi hi hi:) i jaka syta, podzieliłam się nią z moim W. chciał żebym mu do pracy do pojemnika zapakowała:)

    • aniuleczkaaa123

      aniuleczkaaa123

      22 października 2014, 21:40

      jak najczesciej dawaj tu takie przepisy. Biedronke mam niedaleko :P oj ale bede miec jutro obiadek w sumie moj jutro zjezdza z delegacji to i jemu sie cos udzieli hehe :)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 22:56

      zamiast ryby może to tez być pierś z kurczaka:)

  • PuszystaMamuska

    PuszystaMamuska

    22 października 2014, 21:03

    O Boze.... jakie pyszności... zgłodniałam

  • Anett1993

    Anett1993

    22 października 2014, 20:53

    super przepis wyglada obłędnie ! :)

  • lukrecja7

    lukrecja7

    22 października 2014, 20:53

    ja też produkuję jogurt, bo ostatnio pobolewa mnie żołądek

  • bleegrubas

    bleegrubas

    22 października 2014, 20:48

    oj jutro produkuję jogurt, bardzo dziękuję za przepis :)

  • IReallyWantToBeSlim

    IReallyWantToBeSlim

    22 października 2014, 20:39

    zapiekanka PYCHA jutro taka zrobię z dorsza :) dziękuję za przepis :)

  • Lela6

    Lela6

    22 października 2014, 20:35

    Oj, kuchareczko :))))

  • Amelia31

    Amelia31

    22 października 2014, 20:28

    Ale z Ciebie kucharka! Powinna założyć bloga o gotowaniu.

  • Dorocia1991

    Dorocia1991

    22 października 2014, 20:10

    podziwiam Cię za to, że chce Ci się robić te wszystkie zdjęcia :D

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 20:17

      a to tak przy okazji, dużego kłopotu nie robi:)

  • akitaa

    akitaa

    22 października 2014, 19:49

    jak tak patrzę na Twoje przepisy to od razu wszystko wydaje się prostsze w przygotowaniu;) zapiekanka wygląda ekstra!

  • Ewa9116

    Ewa9116

    22 października 2014, 19:37

    Ten przepis na jogurt jest świetny, nie miałam pojęcia, że można tak robić! A jaka to oszczędność, na pewno wypróbuję :) Mleko musi być 2% czy może być chudsze albo 3,2%?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 20:04

      obojętne Kochana ważne by nie było UHT

  • marii1955

    marii1955

    22 października 2014, 19:30

    Zawsze potrafisz wzbudzić ochotę na zrobienie TEGO co Ty w danym momencie upichciłaś . Zaraz sobie to wpiszę w swój "kajet" i będę miała do niego wgląd - na pewno wykorzystam ten przepis ... a jogurt - świetna sprawa . Dziękuję za te przepisy :) Dobrego wieczoru :)))

  • lourianne

    lourianne

    22 października 2014, 19:21

    Jutro swojej rodzince serwuje zapekienke a'la Anetka ;) Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Kochana, nie zastanawiałaś się nad prowadzeniem jakiegoś bloga kulinarnego ? Byłabym najwierniejszą czytelniczką !

    • akitaa

      akitaa

      22 października 2014, 19:49

      popieram ;))

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      22 października 2014, 20:05

      w zasadzie to tutaj z pamiętnika mam taki blog:) a przerzucać to wszystko gdzie indziej łojej:/