Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
13.02.2018 Spaghetti z cukinii + sok z czerwonej
kapusty


Sprzęt się sprawdza rewelacyjnie ... ale z przyzwyczajenia sięgam po mój blender kubeczkowy, ma większy power.

Przed wyjazdem na wycieczkę muszę wykończyć warzywa i owoce ... mam nadzieję, że się uda :)

Zostało mi trochę kapusty, buraków i kalafior. Jak ja się cieszę, że kupiłam sokowirówkę (za pół ceny, używana ale działa jak talala). Wrzuciłam kapuchę z burakami do sokowirówki . Soczki wychodzą rewelacyjne. Pulpę zebrałam i zaraz sprawdzę na niej jeden pomysł.




07:00 Musli z mlekiem migdałowym + granat

10:00 Wrapy z batata z papryką, roszpunką, pomidorem, szpinakiem i awokado + sok z czerwonej kapusty i buraków

13:00 Spaghetti z cukinii w sosie z awokado. + falafele z batatów

15:00 Pamelo + sok z czerwonej kapusty i buraków

18:00 Curry z kalafiora (zjadłam same warzywa, ryż zostawiłam)



Spaghetti z cukinii w sosie z awokado wg. przepisu Gimme Delicious Food

  • 3-4 duże lub  5-6 małe cukinie
  • 1 tbs. ol/ol
  • 3 ząbki czosnku sprasowane 

Przygotować spaghetti z cukinii. Podgrzać ol/ol na patelni i wrzucić czosnek, podsmażyć przez chwilę i dodać cukinię. Smażyć krótką chwilę by nie zmiękła za bardzo. 

ps. ja swoją cukinię podgotowałam na parze.

Sos:

  • 2 awokado
  • garść liści kolendry ( ⅓ kubka)
  • 2 tbs. soku z cytryny
  • 2 tbs. ol/ol
  • ½ tbs. soli dla smaku
  • ¼ tbs. czarnego pieprzu
  • woda, jeśli potrzeba.... można też użyć resztek z cukinii dla rozrzedzenia sosu

ps. Ja nie dodawałam ol/ol  i zrobiłam z mniejszej porcji na 2 cukinie i posypałam drożdżami w płatkach (a'la parmezan:PP)

Póki muszę gubić kilogramy spaghetti będzie z cukinii ale śmiało można ten przepis wykorzystać na zwykłym makaronie.

Absolutnie pyszny sok z czerwonej kapusty, buraków i granatu z dodatkiem imbiru.

Przepis wg. Gourmande in the Kitchen:

  • 2 małe buraki lub 1 dużego + zielsko z buraków, jeśli jest
  • Nasiona granatu
  • 1/4 średniej czerwonej kapusty
  • 1/2 inch (1 inch = 2,5 cm) korzenia imbiru

ps. soku samego jako tako wyszło mało, rozcieńczyłam wodą - mam cały słoik.

Resztki z sokowirówki właśnie przerabiam ... co wyjdzie z tego, zobaczymy (?)

WRAP ze słodkich ziemniaków

  • tarasiuk

    tarasiuk

    14 lutego 2018, 11:53

    Wow ten sok mnie wprawił w fascynacje !! Jak w smaku ? Znośny czy bardziej w kierunku pyszny ? Falafelle z batatów również świetna sprawa , też już robiłam <3

    • jo.wu06

      jo.wu06

      14 lutego 2018, 15:07

      z początku w smaku czuć kapustę, buraki .... ja bym dała więcej było by słodsze ale i tak czuć spice z imbiru. smakuje mi. możesz go trzymać do 3 dni w lodówce.

    • tarasiuk

      tarasiuk

      14 lutego 2018, 15:11

      Koniecznie bede musiala sprobowac! :)

  • Amas9

    Amas9

    13 lutego 2018, 21:35

    Bardzo apetycznie to wszystko wygląda. Nawet nie wiesz, jak mi ślinka cieknie ;)

    • jo.wu06

      jo.wu06

      13 lutego 2018, 22:19

      Dziękuję bardzo.... śliniaczek pożyczyć? :D

  • missterka

    missterka

    13 lutego 2018, 19:57

    ale to wszystko pysznie wygląda :)

    • jo.wu06

      jo.wu06

      13 lutego 2018, 20:01

      oj tak! I smakuje równie dobrze ... nie nie mogę się doczekać aż wypróbuję ten przepis na prawdziwym makaronie :P no ale dupa sama nie schudnie. Póki co cukinia na dobre zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam