Sprzęt się sprawdza rewelacyjnie ... ale z przyzwyczajenia sięgam po mój blender kubeczkowy, ma większy power.
Przed wyjazdem na wycieczkę muszę wykończyć warzywa i owoce ... mam nadzieję, że się uda :)
Zostało mi trochę kapusty, buraków i kalafior. Jak ja się cieszę, że kupiłam sokowirówkę (za pół ceny, używana ale działa jak talala). Wrzuciłam kapuchę z burakami do sokowirówki . Soczki wychodzą rewelacyjne. Pulpę zebrałam i zaraz sprawdzę na niej jeden pomysł.
07:00 Musli z mlekiem migdałowym + granat
10:00 Wrapy z batata z papryką, roszpunką, pomidorem, szpinakiem i awokado + sok z czerwonej kapusty i buraków
13:00 Spaghetti z cukinii w sosie z awokado. + falafele z batatów
15:00 Pamelo + sok z czerwonej kapusty i buraków
18:00 Curry z kalafiora (zjadłam same warzywa, ryż zostawiłam)
Spaghetti z cukinii w sosie z awokado wg. przepisu Gimme Delicious Food
- 3-4 duże lub 5-6 małe cukinie
- 1 tbs. ol/ol
- 3 ząbki czosnku sprasowane
Przygotować spaghetti z cukinii. Podgrzać ol/ol na patelni i wrzucić czosnek, podsmażyć przez chwilę i dodać cukinię. Smażyć krótką chwilę by nie zmiękła za bardzo.
ps. ja swoją cukinię podgotowałam na parze.
Sos:
- 2 awokado
- garść liści kolendry ( ⅓ kubka)
- 2 tbs. soku z cytryny
- 2 tbs. ol/ol
- ½ tbs. soli dla smaku
- ¼ tbs. czarnego pieprzu
- woda, jeśli potrzeba.... można też użyć resztek z cukinii dla rozrzedzenia sosu
ps. Ja nie dodawałam ol/ol i zrobiłam z mniejszej porcji na 2 cukinie i posypałam drożdżami w płatkach (a'la parmezan)
Póki muszę gubić kilogramy spaghetti będzie z cukinii ale śmiało można ten przepis wykorzystać na zwykłym makaronie.
Absolutnie pyszny sok z czerwonej kapusty, buraków i granatu z dodatkiem imbiru.
Przepis wg. Gourmande in the Kitchen:
- 2 małe buraki lub 1 dużego + zielsko z buraków, jeśli jest
- Nasiona granatu
- 1/4 średniej czerwonej kapusty
- 1/2 inch (1 inch = 2,5 cm) korzenia imbiru
ps. soku samego jako tako wyszło mało, rozcieńczyłam wodą - mam cały słoik.
Resztki z sokowirówki właśnie przerabiam ... co wyjdzie z tego, zobaczymy (?)
WRAP ze słodkich ziemniaków
tarasiuk
14 lutego 2018, 11:53Wow ten sok mnie wprawił w fascynacje !! Jak w smaku ? Znośny czy bardziej w kierunku pyszny ? Falafelle z batatów również świetna sprawa , też już robiłam <3
jo.wu06
14 lutego 2018, 15:07z początku w smaku czuć kapustę, buraki .... ja bym dała więcej było by słodsze ale i tak czuć spice z imbiru. smakuje mi. możesz go trzymać do 3 dni w lodówce.
tarasiuk
14 lutego 2018, 15:11Koniecznie bede musiala sprobowac! :)
Amas9
13 lutego 2018, 21:35Bardzo apetycznie to wszystko wygląda. Nawet nie wiesz, jak mi ślinka cieknie ;)
jo.wu06
13 lutego 2018, 22:19Dziękuję bardzo.... śliniaczek pożyczyć? :D
missterka
13 lutego 2018, 19:57ale to wszystko pysznie wygląda :)
jo.wu06
13 lutego 2018, 20:01oj tak! I smakuje równie dobrze ... nie nie mogę się doczekać aż wypróbuję ten przepis na prawdziwym makaronie :P no ale dupa sama nie schudnie. Póki co cukinia na dobre zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam