Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Niedzielnie....

Wczoraj i dziś byliśmy od 9-tej  na 1,5 h spaceru ze znajomymi w parku nadmorskim w Dźwirzynie, to ok. 7 km od domu, ale w kierunku bardziej odludnym , gdzie bezpiecznie można choć na chwilę opuścić maseczki🙂. O tej porze prawie nikogo tam nie ma. Wczoraj minęliśmy 1 biegacza i 1 pana z pieskiem i dziś było podobnie🙂. W piątek z nadmiaru białek zrobiłam 2 małe /18 cm średnicy/ bezy , a których powstały  bezy Pawłowa.

Wczoraj jedna zawiozłam do koleżanki w ramach wdzięczności za świeżą rybkę. Teresa mimo 69 lat / 51 lat czynna zawodowo/ nadal pracuje w Inspektoracie Urzędu Morskiego, kiedyś przez 30 ok at pracowałysmy w Barce 👍. Mamy to szczęście, że nadal  się lubimy i utrzymujemy kontakt , a Tereska dba byśmy od czasu do czasu mieli świeżego dorsza lub torbuta prosto z kutra🙂 ja staram się zawsze czymś Ją poczęstować . 

dziś po powrocie ze spaceru wykończyłam swoją bezę, przybierając dodatkowo kwiatkami z fiołków 🤩

Oj chyba pomyliłam post, powinnam go umieścić w zakładce ciasta, a nie na VITALII, która pewnie któregoś dnia zlikwiduje moje konto 🤨. Serdecznie Was wszystkie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia 😘😘😘🌹🌹🌹

  • alam

    alam

    17 listopada 2020, 17:28

    Twoje zdjęcia Krysiu powodują nadprodukcję śliny ;) Ale chyba coś w powietrzu wisi, bo dziś zrobiłam muffinki. Niestety każdy wypiek u mnie to wyzwanie, bo musi być bezglutenowy i bezlaktozowy. Dziś użyłam mąki gryczanej. Jak na babeczki, wyszło nieźle. Tym razem mogłam użyć jajek, ale jak przyjeżdża córka musi być jeszcze wegańsko :) Buziaczki! Zazdroszczę ci spacerów nad morzem...

    • mefisto56

      mefisto56

      18 listopada 2020, 06:31

      Witam Cię serdecznie 😘 no moje wypieki niestety nie są bezglutenowe i niskokaloryczne , a powinny być. Jedna moja Vitalijka piekła wspaniałe ciasta np. z fasoli, wyglądały wspaniale i pewnie też tak smakowały 🙂 pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia 😘

  • damradee

    damradee

    17 listopada 2020, 16:34

    Jaki ślinotok 🤭 aż się zakryję....

    • mefisto56

      mefisto56

      17 listopada 2020, 17:06

      Na szczęście już nie ma bezy, a następną zrobię pewnie w następnym roku 👍 serdecznie Cię pozdrawiam 😘

  • Campanulla

    Campanulla

    16 listopada 2020, 15:31

    Ślinka leci na sam widok. Uwielbiam beze Pavlowej.

    • mefisto56

      mefisto56

      16 listopada 2020, 16:16

      Ja też niestety 😪takie szaleństwo popełniam 2-3 razy w roku 🙂. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego wieczoru 🌜🌜🙂

  • mania131949

    mania131949

    16 listopada 2020, 08:43

    Beza śliczności. :-))) Ja jeszcze nigdy bezy nie robiłam. A jak przechowujesz białka ? Udanego poniedziałku :-)))

    • mefisto56

      mefisto56

      16 listopada 2020, 09:23

      Maniu😘przez tydzień do dwóch miesięcy można trzymać w lodówce w słoiczku. Podobno bardzo dobrze można mrozić i nic się nie stanie. Jak się chce upiec bezę trzeba je rozmrozić i na 3-4 h trzymać na szafce by nabrały temperatury pokojowej. Ja jeszcze białek nie mroziłam , ale kiedyś wypróbuję. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego dnia 😘😘😘

  • baja1953

    baja1953

    15 listopada 2020, 19:45

    Prześliczne, na pewno też pyszne, aż się oblizuje, łakomczuch że mnie!! Zdolna dziewczyna z Ciebie, Krysiu

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 20:40

      Dziękuję Bajeczko😍za miłe słowa. Beza dobra , nie jest taka słodka bo do kremu nie dodaje cukru. Sciskam serdecznie i życzę kolorowych snów 🌜🌜😘😘

  • alinan1

    alinan1

    15 listopada 2020, 19:24

    Ale piękne ciacha! Zjadłabym oba 😀

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 20:41

      ALINKO 😍 no niestety to jest mój największy nałóg 😏. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę zdrówka 😘

  • uleczka44

    uleczka44

    15 listopada 2020, 18:27

    Tort bezowy robiłam kiedyś raz w roku na Piotrusia urodziny. Robiłam go cały dzień, z morelami rozduszonymi, kremem i własnoręcznie robionym krokantem. Teraz już by mnie nikt na zrobienie takiego tortu nie namówił. Za duźo pracy a znika w mig. Twoje Pawłowy bardzo ładne i apetyczne. Po spacerze nadmorskim do kawy w sam raz.

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 18:57

      ULECZKO 😍 ten tort jest prosty, bo po wysuszeniu bezy w temp.110 stop.przez 3,5h zrobiłam w piątek. Krem robi się szybko, ubić śmietanę i dodać mascarpone i gotowe. Owoce im więcej tym lepiej , powinny być jeszcze np. czerwone porzeczki , jerzyny lub owoce granatu, im bardziej kwaśne tym lepiej . Robię to bardzo rzadko , jak czasem nazbieram białka 🙂 sciskam Cię bardzo serdecznie i życzę zdrówka 😘😘😘

  • renianh

    renianh

    15 listopada 2020, 18:26

    Od patrzenia sie nie tyje ale slinka leci ,pysznosci :)))

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 18:51

      RENIU 😘 beza udała się , to 3,5h suszenia i delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone bez cukru, czyli prawie Fit 🤩 sciskam Cię bardzo serdecznie 😘😘😘

  • Aldek57

    Aldek57

    15 listopada 2020, 16:08

    Krysiu jesteś bardzo utalentowana artystycznie, pamiętam, że jeszcze robiłaś piękny sernik z rosą:)) Bezy nie lubię ale Twoja jest urzekająca:))

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 17:26

      Aldonko 😘to mi przypomniałaś sernik z rosą 🤩dawno go nie robiłam i chyba muszę go upiec na Andrzejki 🥞. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego wieczoru 🌜🌜🌜😘

  • ckopiec2013

    ckopiec2013

    15 listopada 2020, 14:58

    Krysiu ! Ty nie tylko jesteś mistrzynią w dzierganiu, ale też w pieczeniu ciast. Pieczenie to też moje ulubione zajęcie, ale bezy nie robiłam, muszę nadgonić. Spytam tylko, czy białka zamrożone będą się nadawały? Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli!!!

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 15:07

      CELINKO 😘 też się nadają na bezę, ale musisz je rozmrozić poprzedniego dnia i rani wystawić z lodówki na 3-4 godziny, by nabrały temperatury pokojowej 🤩. Sciskam Cię bardzo serdecznie 😘😘😘

  • tara55

    tara55

    15 listopada 2020, 14:25

    Ładnie udekorowałaś tę bezę. Aż przełknęłam ślinę. Pozdrawiam. 🍎

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 14:36

      Dziękuję bardzo 🙂 ale gwarantuje , że naprawdę smaczna. U nas w cukierni za tort bezowy w którym połowę stanowi krem / nie chciałabym go próbować / kosztuje 70 zl/ kg w/g mnie cena kosmiczna 😏 serdecznie pozdrawiam 🤩

  • Kasztanowa777

    Kasztanowa777

    15 listopada 2020, 13:38

    Fajnie dostac czasem taką rybke prosto z kutra. A, bezą mnie Krysiu, zainspirowalas, ze mozna po prostu owoce ulozyc na wierzchu i nie trzeba koniecznie druga beza przykrywac. Dzieki temu wygląda elegancko, rowniez po pokrojeniu. Vitalia za takie arcydziela nie usuwa!

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 13:47

      ANIU 😘 nie powinnam pokazywać takich rzeczy na VITALII, bo będę miała Was na sumieniu 😪. za co przepraszam 🙂 ściskam Cię bardzo serdecznie i życzę miłego dnia 😘😘😘😘

  • ninka1956

    ninka1956

    15 listopada 2020, 13:34

    Pięknie deserek wygląda. Ja mam zakaz słodkości, od lipca ZERO słodyczy...buziaki.

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 13:45

      Ninka🙂Ja też nie powinnam jeść słodkości, ale nie mam tak mocnego charakteru jak Ty😘😘😘

    • ninka1956

      ninka1956

      15 listopada 2020, 13:47

      Ja miałam źle badania cukru, i tak postanowiłam, będę w grudniu robić następne, czy to cukrzyca ???

  • mariolka1960

    mariolka1960

    15 listopada 2020, 13:29

    Krysiu ja beze uwielbiam, a ze jej nie jadam to chociaz popatrze😋,pozdrawiam💋

    • mefisto56

      mefisto56

      15 listopada 2020, 13:42

      Mariolu 😘dobrze że nie jadasz 👍 ja staram się okazjonalnie robić , ale bardzo lubię tzn. za bardzo 😏 serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego popołudnia 😘

    • mariolka1960

      mariolka1960

      15 listopada 2020, 14:14

      Wiesz Krysiu, nie jadam bo sama nigdy nie robilam,a w De nie ma takich dobrych jak w Pl. Jak jestem w Pl nadrabiam 😄,a co tam raz do roku moge