Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Duszona sałata


Przyznaję się bez bicia, ale nigdy nie jadłam sałaty w takiej postaci.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 małych główek sałaty rzymskiej w całości
  • 500ml bulionu z kurczaka
  • garść gałązek świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
  • sól i czarny pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Z sałat obetnij końcówki liści i głąba oraz usuń zwiędłe liście. Główki ułóż blisko siebie i brytfance/foremce i zalej bulionem. Oberwij listki tymianku, posyp nimi sałaty, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie dokładnie przykryj folia aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut lub do momentu, gdy sałaty będą miękkie i delikatne.

Smacznego!