Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Wigilijna zupa grzybowa



Składniki:

  • 20-25 dużych kapeluszy suszonych grzybów lub mrożone (wcześniej obgotowane)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka kremowego serka (np. Figura)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka maizeny


Jeśli używacie suszonych grzybów-namoczyć je minimum 1h. Następnie odcisnąć grzybki i delikatnie podgotować. Jeśli używacie mrożonych (tak jak ja)-rozmrozić.

Do gotującej się wody (ok 2,5 litra) dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Następnie dodać podgotowane grzyby lub rozmrożone. Gotować na wolnym ogniu 20-30min. Zupę odcedzić na sitku, oddzielając wywar od reszty składników. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, cebulę oraz odłożyć kilka grzybów. Resztę potraktować blenderem i zalać wywarem grzybowym. Dołożyć grzybki i zagotować.

W szklance wymieszać dokładnie serek, skrobię/mąkę z wodą. Następnie powoli dolewać gorącą zupę do serka i dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dzięki temu serek nie zważy się w zupie.

Zagotować.

Smacznego!