Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Czarno-biały muss


 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400g serka homogenizowanego*
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 5 kropel zapachu waniliowego (lub innego)
  • słodzik wg smaku (dodałam 1,5 łyżki)

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno. Serek homogenizowany ubić ze śmietan-fixem, tak aby nabrał lekkości. Dodać płynną żelatynę oraz ubite białka. Odłożyć 8 łyżek białej masy i dodać zapach. Do reszty dodać przesiane przez sitko kakao. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do foremek. Schłodzić w lodówce ok.3-4h, a najlepiej zostawić na całą noc.

Smacznego!


* może być waniliowy, ale niekoniecznie. Jeśli nie macie to dodajcie 5 kropel zapachu waniliowego.