Skład:
łyżka masła (ja używam klarowanego)
dwa średnie pory, jedna pietruszka, 5 średnich marchewek, dwie cebule, dwa ząbki czosnku
fasolka szparagowa żółta - mrożona, surowa, zaprawiona (ja używałam zaprawionej w słoikach, wyszły mi dwa słoiczki litrowe)
kostka bulionowa drobiowa, pieprz, papryka ostra, łyżka ziół prowansalskich
śmietana mała (18%)
Do tego: średni garnek, blender
1. Umyć, obrać i pokroić warzywa na średnie kawałki (tak, żeby szybciej się gotowały i łatwiej blenderowały)
2. Por, cebulę i czosnek zeszklić na dnie garnka na łyżce masła
3. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i jeżeli masz surową lub mrożoną fasolkę to również wrzuć, jeżeli zaprawioną w słoiczkach to pod sam koniec.
4. Zalać wodą, aby przykryła warzywa i wrzucić kostkę rosołową, zioła i doprawić pieprzem.
5. Gotować aż wszystko zmięknie.
6. Dodać śmietanę i zmiksować blenderem.
7. Podawać z odrobiną papryki ostrej, fajnie podkreśla smak zupy i rozgrzewa.
Smacznego i pozdrawiam!
Dzień 3/100