Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Majonez domowy - nie taki tłuszcz zły :)


Robiliście kiedyś majonez domowy? Majonez jem bardzo rzadko, ale lubię :) w mojej diecie unikam cukru jak ognia, ale tłuszczu się nie boję :) tłuszcz powoduje, że długo nie jestem głodna dlatego od czasu do czasu pozwalam sobie również na majonez. W ogóle jestem zdania, że to cukier jest winowajcą otyłości i śmiało jem tłuste twarogi i raczej nie kupuję żywności light bo jest niesmaczna :D Wracając do majonezu, nie kupuję w sklepie bo po 1. swojski jest zdecydowanie lepszy, po 2. Gdybym kupiła słoik w sklepie musiałabym go jeść i jeść, żeby się nie zmarnował a swojskiego robię niewiele :) Najfajniejsze jest to, że domowy majonez robi się kilka minut :) 

Przepis na majonez

Jajko należy sparzyć wrzątkiem, wlać do wysokiego naczynia, dodać szklankę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, szczyptę soli. Blender umieścić na dnie naczynia, bardzo, bardzo powoli przesuwać blender do góry tak aby powoli pobierał olej, majonez jest gotowy :) jest jednolity, kremowy i po prostu pyszny :) 

Dziś towarzyszył mi w sałatce: kapusta pekińska, jajko, pomidor, szczypiorek i majonez, do tego kromka pysznego żytniego chlebka, mniammmm :) Dla tych co boją się tłuszczu mimo wszystko polecam pół na pół z jogurtem naturalnym lub samym jogurtem :) 

Dobrego, odchudzającego dnia kochani :)

  • Olenochka

    Olenochka

    18 października 2018, 21:27

    Majonez domowej roboty jest super!!! Cukru bym nie dawala, bo on jest w naszej diecie najbardziej szkodliwy w kazdych ilosciach, ale jedno zoltko jak najbardziej, cwierc mniej ojelu, najlepiej z oliwy i avocado(50/50) i swiezo mielony pieprz)))))

  • kklaudia1882

    kklaudia1882

    18 października 2018, 20:37

    Bardzo dobre podejście. Tłuszcz wcale nie jest zły, a wręcz bardzo potrzebny. Zwłaszcza kobietom. Ja zamiast majonezu uwielbiam sos na bazie jogurtu greckiego na różne sposoby do sałatek :) majonez lubię, ale mam ten sam problem co ty - jak kupie słoik to trzeba go zużyć, a jakoś nigdy nie próbowałam robić domowego. Od razu zamiast majonezu wprowadziłam sosy jogurtowe :)

  • Rina_91

    Rina_91

    18 października 2018, 17:50

    pewnie, że tłuszcze są dobre. Zwłaszcza nam, kobietom, są niezbędne do funcjonowania. Cięcia w węglach (low carb hight fat) i wysoki tłuszcz to ostatio mój ulubiony przepis na dietę

  • GrzesGliwice

    GrzesGliwice

    18 października 2018, 16:08

    Ufff... dobrze, że "kochani" a nie "kochane" ;) Nigdy nie robiłem majonezu sam... własciwie nie wiem dlaczego?! Może dlatego ,że nie mam na stanie blendera? Hm, chyba czas na zakup :)

  • aniloratka

    aniloratka

    18 października 2018, 13:59

    ja kiedys z mam robilam, ale zupelnie nie pamietam jak tylko, ze musztarda byla w to zamieszana :D dobrze kombinujesz z tluszczem :D

  • snowflake_88

    snowflake_88

    18 października 2018, 12:57

    Robiłam, ale dopiero za drugim razem wyszedł. Za pierwszym razem dałam jajko prosto z lodówki bo nie wiedziałam że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To trochę inny smak w porównaniu ze sklepowym, ale moim zdaniem dużo lepszy :)

  • ojjbK

    ojjbK

    18 października 2018, 12:40

    Oj tak tak. To prawda. Cukru nie uzywam od ponad roku, jem tlusto i 25 kilo poszloooo :D Mi moj wlasny majonez tak srednio smakowal, ale nie przepadam za nim az tak bardzo wiec nie jem. Sklepowego bym nie zjadla.