Mnie osobiscie podoba sie pomysl jedzenia czegos innego, czego na co dzien sie nie kosztuje, bo nie zna sie danej kuchni /a sa to bardzo proste i smaczne dania, tylko trzeba je poznac/. To, ze sie jest w Polsce, nie znaczy, ze trzeba skupic sie na kotlecie schabowym, bo taka jest tradycja. Schabowego kazdy sam w domu sobie potrafi zrobic. Herbate tez kazdy ma w domu.
Nowoczesne restauracje serwuja kuchnie miedzynarodowa...Wystarczy obejrzec sobie polska wersje Top Chef'a, aby przyjrzec sie jakie trendy obecnie panuja. Przede wszystkim nowoczesna kuchnia opiera sie na fantazji, wyobrazni i interpretacji kucharza-mistrza, ktory komponuje potrawy nie wedlug staropolskich recept, a swojej idei, intuicji i talencie. To co dzieje sie w Top Chefie, to dzieje sie w najlepszych restauracjach na swiecie /i nie jest istotne czy sa one w Azji, Francji czy w Gdansku/. Kucharz dostaje np szparagi, albo karczochy, albo baklazan i ma zrobic wlasne, niepowtarzalne danie. Najlepsze wygrywa.
A wy /wiekszosc/ wysmiewacie owczesny swiat, chociaz sami do niego nalezycie, ale nawet swiatopogladowo zyjecie w sredniowieczu i najlatwiej jest obsmiac cos dobrego, cos smacznego niz sprobowac...W koncu to sa tylko urodziny, nie chodzi sie do restauracji codziennie. A jak gosciom /jesli beda waszego pokroju/ nie zasmakuje, to niech po powrocie do domu zapchaja sie chlebem ze smalcem, bo pewnie Wy byscie tak zrobili. Z E N A D A!
Mysle, ze Autorka dobrze znam ow lokal i dania, ktore serwuje sie tam i wie, ze bedzie to bardzo smaczna, obfita kolacja, ktora goscie beda dlugo wspominac, a byc moze odkryja jak proste sa te potrawy i sami wprowadza je do swoich domow.
wiesz dla niektórych to rarytas i jedza to całe zycie
ciesze sie , że jestes taka miedzynarodowa , ale po co wysmiewac czyjes upodobania kulinarne ,