Temat: Lasagne light ;)

Cześć, 

Chciałabym w święta zrobić lasagne, ale wolałabym ją trochę "odchudzić", żeby nie było zbyt wielkiej szkodliwości społecznej tego czynu ;). Macie jakieś pomysły, jak to można zrobić? Wiem, że lepiej użyć mięsa mielonego z indyka lub chudej wołowiny zamiast wieprzowego. Już sama taka zmiana pozwala sporo kalorii zaoszczędzić, ale może jeszcze jakoś można ją odchudzić? Chętnie bym się beszamelu pozbyła- macie jakieś doświadczenia z lasagne z samym sosem pomidorowym?

Pasek wagi

ja nie jem mięsa i moja lazania jest chyba zdrowsza, bo to mix fety i szpinaku (: 
mieszasz ser feta + szpinak, przekładasz to między plastry makaronu, polewasz też trochę beszamelem i jest, zwykle dobre wychodzi

mniej sera i skup się na mozzarelli light, mięso chude, dużo sosu pomidorowego bez dodatkowego tłuszczu, ja z beszamelu rezynuje - zalewam pomidorowym. Makaron zostawiam bez zmian.

m4432 napisał(a):

Jak to odchudzisz, to już nie będzie lasagne :).
I z tym sie zgodze najbardziej :) Lazania to lazania, zadnego odchudzania czy zamiennikow. Po prostu zjesc mniejszy kawalek, a nie zapychac sie.
Pasek wagi

nie rob miesnej, zrob wege- jest pyszna:) np. z pikantnym sosem pomidorowym z pieczarkami, kukuryza, paprypryka itd. Platy lekko podgotuj- wtedy mozna mniej beszamelu dac:) Nie wiem jak sypiesz ser, ale mozesz ograniczyc wierzchnia warstwe sera- np. polowa tego co normalnie i reszta mozarella- jest mniej tlusta:)

LeiaOrgana7 napisał(a):

m4432 napisał(a):

Jak to odchudzisz, to już nie będzie lasagne :).
I z tym sie zgodze najbardziej :) Lazania to lazania, zadnego odchudzania czy zamiennikow. Po prostu zjesc mniejszy kawalek, a nie zapychac sie.

Kwestia gustu;)

Jak dla mnie, moja lasagane (nie przesadnie odchudzona, ale jednak nieco zdrowsza) jest o niebo lepsza niż taka zwykła ;]

Dlatego, niestetty, mając ochotę na lasagane, żeby być zadowolona, muszę sobie sama zrobić, a nie zamówić czy kupic gotową, bo to nie to samo:( ;)

Mniejszy kawałek jest zaiste nowatorskim rozwiązaniem. Zamiana sera na mozzarelle to w sumie dobra myśl, ale stosunkowo niewiele zmienia. Ja nie jestem fanką sosu beszamelowego, więc najchętniej przy nim bym coś pomajstrowała. 

Pasek wagi

martaxyz napisał(a):

LeiaOrgana7 napisał(a):

m4432 napisał(a):

Jak to odchudzisz, to już nie będzie lasagne :).
I z tym sie zgodze najbardziej :) Lazania to lazania, zadnego odchudzania czy zamiennikow. Po prostu zjesc mniejszy kawalek, a nie zapychac sie.
Kwestia gustu;)Jak dla mnie, moja lasagane (nie przesadnie odchudzona, ale jednak nieco zdrowsza) jest o niebo lepsza niż taka zwykła ;] Dlatego, niestetty, mając ochotę na lasagane, żeby być zadowolona, muszę sobie sama zrobić, a nie zamówić czy kupic gotową, bo to nie to samo:( ;)

No właśnie- nie przesadnie, ale zawsze coś tam można uszczknać

Pasek wagi

Slonecznik77 napisał(a):

Ja robię bez sosu beszamel ;-). Chuda wołowina duszona przez 3 godziny z pomidorami z puszki, winem czerwonym, przyprawami, odrobiną czosnku. Sos pomidorowy z cebulka, uduszoną na jednej łyżce oliwy. Mozzarella może być light, jeśli ma być mniej kcal. I naprawdę, jeśli zjesz porcję na obiad to na pewno od niej nie przytyjesz! 

Wiem, że od jednej porcji waga się nie zmieni na gorsze, ale sumienie nie ma tej pewności

Pasek wagi

LadyInRed1985 napisał(a):

Mniejszy kawałek jest zaiste nowatorskim rozwiązaniem. Zamiana sera na mozzarelle to w sumie dobra myśl, ale stosunkowo niewiele zmienia. Ja nie jestem fanką sosu beszamelowego, więc najchętniej przy nim bym coś pomajstrowała. 
No ok, a wiec wiesz wszystko sama, masz swoje zdanie i gusta, po co wiec caly temat? Zeby zakpic z 'nowatorskiego rozwiazania'? Lazania to lazania (nie lasagne ani lasagane, mamy polski odpowiednik, nie wstydzmy sie go uzywac), ma swoj okreslony sklad i jak cos zmienisz, to lazania to juz nie jest. To tak jak z oscypkiem, gulaszem i innymi tradycyjnymi potrawami. Dla mnie to mozesz zamienic mieso na watrobke, zrezygnowac z obu sosow, kazdego sera i powiedziec, ze zjadlas lazanie. Na pewno bedzie light, ale nie gwarantuje smaku.
Pasek wagi

Ja zamiast wolowiny uzywam mielonego z indyka,chudego. Zamiast sosu bechamelowego ricotte mieszkam z jajkiem (duzo smaczniejsze niz bechamel) no i obowiazkowo mozarella i parmezan