Szukasz zdrowego, sycącego śniadania, którego nie musisz gotować i nie stracisz na jego przygotowanie bezcennych 10 minut? Jesteś we właściwym miejscu, ponieważ znamy przepis, który spełnia te punkty. Czytaj dalej, by przekonać się czy nocna owsianka jest dla Ciebie.
Nocna owsianka to nasze tytułowe - zdrowe, sycące, łatwe do wykonania, pełnowartościowe śniadanie. Jej idea polega na połączeniu wszystkich składników w jednym pojemniczku i włożenia go na noc do lodówki. Dzięki temu rano możesz cieszyć się kremową konsystencją i głębszym smakiem potrawy.
W skład nocnej owsianki wchodzą składniki suche, np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, otręby, orzechy, nasiona, pestki i płyn - najczęściej mleko, skyr, jogurt, maślanka, kefir, napój roślinny (rzadziej woda), oraz słodkie dodatki, czyli ulubione owoce, czekolada, słodkie pasty. Pewnie znajdą się miłośnicy wersji wytrawnej, jednak wersja na słodko jest tą najbardziej popularną.
Nocna owsianka zaskarbiła sobie naszą sympatię łatwością przygotowania. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi i… to wszystko. Warunkiem jednak jest przygotowanie jej wieczór wcześniej, by mogła całą noc spędzić w lodówce. W tym czasie nasza fantastyczna owsianka właściwie - sama się robi.
W internecie można spotkać się z niepochlebnymi opiniami na temat owsianek. Bowiem przygotowane w niewłaściwy sposób - rozgotowane, na wodzie, niezbilansowane dodatkami - faktycznie mogą przyczynić się do senności i nie najadać. Jednak nocna owsianka różni się od tej przygotowanej na świeżo (nie oznacza to jednak, że gotowanej i przygotowywanej na świeżo nie można dobrze zbilansować, można). Po pierwsze wymusza dodatek produktów, które będą korzystnie działać na glikemię, a po drugie podczas spędzenia nocy w lodówce z płatków owsianych wytwarza się skrobia oporna, która zapobiega skokom glukozy we krwi. Rano możesz produkt spokojnie podgrzać bez “szkody” dla skrobi opornej.
Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, betaglukany świetnie wpływające na cholesterol. Dodatek orzechów wzbogaca owsiankę w zdrowe, przeciwzapalne kwasy tłuszczowe i pierwiastki takie jak magnez, potas, selen, żelazo, czy odmładzającą witaminę E. Z kolei nabiał stanowi dobre źródło białka - składnika pokarmowego wpływającego na naszą sytość, a także niezwykle potrzebnego do budowy naszego ciała. Wraz z owocami także wzbogacamy ją w witaminy, np. C czy A. Taka owsianka jest też zasobna w błonnik pokarmowy, który sprzyja ogólnej równowadze mikroflory jelitowej.
Można ją zrobić bardzo łatwo. Wystarczy:
Wsypać płatki do słoiczka
Zalać je mlekiem
Możesz użyć dowolnego płynu - mleko, kefir, jogurt, maślankę, napój roślinny, itd.. Możesz też wymieszać dwa mokre składniki, np. mleko pół na pół ze skyrem.
Dodać orzechy/nasiona/pestki/dyni
Korzystnie jest dodać do owsianki nocnej nasiona chia, albo siemię lniane. Zyska na tym konsystencja, ponieważ owsianka będzie bardziej zwarta, a dodatkowo pełna przeciwzapalnych kwasów omega-3. Niemniej, wszystkie z tej grupy będą wartościowe, wybieraj wg smaku, mogą być nawet pod postacią pasty orzechowej.
Im bardziej zróżnicowane owoce - tym lepiej.
Dosładzacz, czekolada, słodkie pasty
Możesz użyć erytrytolu, miodu czy syropu. Możesz owsiankę posypać startą czekoladą lub zrobić z niej polewę. Wystarczy rozpuścić czekoladę i polać nią wierzch owsianki, by po wyciągnięciu uzyskać efekt łamanej czekolady.Nie jest to punkt obowiązkowy, jeśli nie przepadasz - nie dodawaj. Dla wielu jednak stanowi miły akcent.
Do wersji na słodko paradoksalnie polecam dodać także szczyptę soli - uwypukla ona słodki smak.
Najlepsze w takiej owsiance jest to, że baza jest zawsze ta sama i możesz przygotować ją ze swoimi ulubionymi dodatkami, wg własnych preferencji, spersonalizowaną.
Poniżej znajdziesz 3 przepisy z diet Vitalia.pl, którymi cieszą się nasi użytkownicy. Jako pierwszą prezentujemy słodką owsiankę z pomarańczą i czekoladą.
Nocna owsianka czekoladowo-orzechowa z pomarańczą
443 kcal, B:16g, T:19g, W:55g
Płatki owsiane - 40g
Mleko - 150g
Kakao - 5g
Czekolada gorzka - 10g
Masło orzechowe - 10g
Pomarańcza - 80g
Orzechy - 6g
Erytrytol - 5g
Sposób przygotowania:
1. Do słoika wsyp płatki owsiane, kakao, erytrytol, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Na górę nałóż masło orzechowe, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp orzechami włoskimi
2. Przechowuj przez całą noc w lodówce
3. Rano do owsianki dodaj pomarańczę
Kolejna pozycja, która skradła Wasze serduszka to idealna na jesień:
Nocna owsianka a’la szarlotka
408 kcal, B:18g, T:14g, W:56g
Płatki owsiane - 40g
Mleko - 70g
Skyr naturalny - jogurt typu islandzkiego - 60g
Jabłko - 150g
Orzechy 6g
Masło orzechowe - 10g
Erytrytol - 10g
Cynamon mielony - 4g
Sposób przygotowania:
1. Na dno słoiczka przełóż pokrojoną w kostkę połowę jabłka
2. Do miski dodaj płatki owsiane, erytrytol, szczyptę cynamonu, skyr, mleko, starte jabłko i całość wymieszaj
3. Gotową masę przelej do słoiczka na jabłka, dodaj masło orzechowe, pokrojone w kostkę pozostałe jabłko i posiekane orzechy włoskie.
4. Zakręć i włóż do lodówki na całą noc
A także sztandarowy przepis:
Snikersowa nocna owsianka z chia
472 kcal, B:25g, T:17g, W:55g
Płatki owsiane - 50g
Mleko - 180g
Skyr naturalny - jogurt typu islandzkiego - 75g
Czekolada gorzka - 10g
Masło orzechowe - 10g
Nasiona chia - 5g
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane, chia, mleko i jogurt dokładnie wymieszaj razem i włóż do lodówki na noc lub przynajmniej 3-4h.
2. Owsiankę polej masłem orzechowym i posyp kawałkami czekolady.
Możesz zjeść ją na zimno, lub możesz podgrzać ją w mikrofali.
Komentarze
GrazynaAnnaM
11 października 2024, 13:56
Zastanawiam sie, jak "polać" coś masłem orzechowym, skoro ma ono konsystencję pasty.
arrosa1
10 października 2024, 16:41
Super przepisy, na pewno wypróbuje.