Spis treści:
Ciasta z dodatkiem roślin strączkowych to świetny sposób na uzdrowienie domowych wypieków. Zwiększenie zawartości białka łagodzi skutki wprowadzenia łakoci do jadłospisu.
Mąka, jaja, cukier, masło - tak zaczyna się większość przepisów na domowe wypieki. Ostatnio coraz częściej jednak bazą ciast stają się strączki lub inne warzywa. Jest to wynikiem z jednej strony mody na zdrowe żywienie, z drugiej chęci urozmaicenia w kuchni.
Korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji roślin strączkowych są przyczyną rosnącego zainteresowania naukowców, a ich konsumpcja i produkcja rozszerza się na całym świecie. Nic dziwnego. Fizjologiczne działanie poszczególnych roślin strączkowych jest zróżnicowane, jednak w każdym przypadku możemy liczyć na korzyści zdrowotne ich spożywania: ochronę przeciwko wielu chorobom lub zaburzeniom, takim jak choroba wieńcowa serca, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i stany zapalne.
Rośliny strączkowe to doskonałe źródło białka, błonnika pokarmowego, a także żelaza, manganu, kobaltu, fosforu, cynku, wapnia oraz magnezu.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki mąki z amarantusa
1/4 szklanki miodu
1 płaska łyżeczka sodu
1 garść żurawiny
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki zmiksować, na koniec dodać żurawinę.
2. Nakładać po łyżeczce masy na papier do pieczenia.
3. Piec 10-15 min w 175 st. C.
Ciasto z fasoli
Składniki:
300 g namoczonej, ugotowanej czerwonej fasoli
3 jaja
7 łyżek stewii
5 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 garść pokrojonych suszonych daktyli
Sposób wykonania:
1. Fasolę zblendować z żółtkami.
2. Białka ubić z dodatkiem stewii.
3. Połączyć delikatnie wszystkie składniki.
4. Piec 45 min. w 180 st. C.
Muffinki z soczewicy
Składniki:
150 g czerwonej soczewicy
2 jajka
5 łyżek jogurtu
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
70 g mielonych płatków owsianych
1/2 szkl. posiekanych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Soczewicę ugotować, wystudzić i zmiksować z jajami, a następnie z resztą składników.
2. Masę przełożyć do foremek i piec w 180 st. C 25 min.
Rośliny strączkowe stanowią ważny składnik diety człowieka w różnych częściach świata. My jednak wciąż jemy ich za mało. Najwięcej roślin strączkowych jada się w Ameryce Południowej i Afryce (dane FAOSTAT z 2009 roku). Jest to około 10-11 kg rocznie na osobę, podczas gdy w krajach UE niecałe 3 kg na osobę rocznie. Warto więc w każdym możliwym posiłku przemycać te wartościowe produkty, nawet w formie pysznego deseru.
Zdjęcie 1: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie 2: Vegan Feast Catering / Foter / CC BY
Zdjęcie 3: karen_neoh / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4: Glory Foods / Foter / CC BY
Komentarze
Spodnica
29 kwietnia 2015, 11:02
Przepis na ciastka z ciecierzycy bardzo ciekawy, tyle, że nie precyzyjny - "1 i 1/2 ciecierzycy ugotowanej" - półtorej czego? "1/4 mąki z amarantusa" - ile to jest 1/4 mąki?
monzam24
23 kwietnia 2015, 16:04
ciekawe przepisy na peno skorzytam szkoda tylko ze nie ma podanej kaloryczności wypieków
izpyz
22 kwietnia 2015, 11:44
Czy możecie do przepisów dodać kaloryczność?
katienb
21 kwietnia 2015, 17:05
Świetne, uwielbiam takie kombinacje :)
Jajanka
21 kwietnia 2015, 09:51
a ile to kalorii na takie ciasto fasolowe?
Iza
21 kwietnia 2015, 16:59
Policzyłam ostatnio podobne do tego z artykułu i wyszło 150 kcal na kawałek. Okrągła blaszka 15 cm, podzielone na 8 kawałków. Tylko, że zamiast daktyli dałam banana. W każdym razie mało :)
Jajanka
21 kwietnia 2015, 19:05
Dziękuję za odpowiedź ;)
Paolina1987
20 kwietnia 2015, 19:09
Czy to trzeba z ugotowanej ciecierzycy ? czy moze byc tez maka z ciecierzycy
aska1277
20 kwietnia 2015, 15:49
Czytałam gdzieś kiedyś o cieście z fasoli?! Ale czy to dobre??
CiszaSerc
20 kwietnia 2015, 16:08
Pyszne! Zrobilam kiedyś z przepisu kotlet.tv. Smakuje jak takie ciasto czekoladowe, prawie jak murzynek. W ogóle nie czuć fasoli. Bez obaw. :)
Iza
21 kwietnia 2015, 17:00
Potwierdzam, fasoli nie czuć. Jeśli "osłodzisz" owocami to nikt się nie pozna
Eli1605
20 kwietnia 2015, 14:16
Spróbuję.
Indecis
20 kwietnia 2015, 12:28
Póki co nie mam piekarnika, ale strączki wykorzystuję do słodkich placuszków, też są przepyszne! Przed chwilą właśnie zjadłam ciecierzycowe - niebow gębie. :) Idealny ratunek dla łąsuchów takich jak ja. :D
HelloPomello
20 kwietnia 2015, 08:24
To ciasto fasolowe wygląda pięknie.
pietraszenko
20 kwietnia 2015, 09:51
Szkoda ze nie napisali ile moczyć przed ugotowaniem...
HelloPomello
20 kwietnia 2015, 09:53
Pewnie tyle ile przed ugotowaniem 12 godzin :)
tylko-dla-mnie
20 kwietnia 2015, 09:55
I jakie smaczne. Ja robiłam z fasoli z puszki :D
HelloPomello
20 kwietnia 2015, 10:33
Namówiłaś mnie idę namoczyć fasolę :)
LittleWhite
20 kwietnia 2015, 10:59
Robiłam fasolowe, świetne jest. Na koniec (po przestudzeniu) przekroiłam je jeszcze na pół i dodałam nadzienie :) Na wierzch bita śmietana kokosowa i płatki migdałów Mmmmm
HelloPomello
20 kwietnia 2015, 11:05
To już mało dietetyczne wychodzi z tą bitą śmietaną ;P , jak jest wilgotne - to ciasto idealne dla mnie.
CiszaSerc
20 kwietnia 2015, 16:09
Ja zawsze używam tej fasoli z puszki. I najlepiej się sprawdza. Uwielbiam ciasto fasolowe. :D