Instytut Technologów Żywności przygotował listę najbardziej wartościowych owoców i nasion. Chociaż idealny produkt tak naprawdę nie istnieje, warto sprawdzić co do ideału jest zbliżone zdaniem specjalistów.
Nasiona Chia w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Nic dziwnego, są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, wapnia, witamin tj. witamina E, składników mineralnych tj. wapń, żelazo, magnez, selen. Ich działanie jest bardzo szerokie, poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, regulują trawienie, wzmacniają odporność, przyspieszają regenerację.
Siemię lniane często porównywane jest do nasion Chia. Ma też podobne do poprzednika właściwości, Pomimo ostatecznego wyniku, który często jest po stronie Chia, dla nas i tak bardziej wartościowe jest siemie lniane chociażby ze względu na cenę i dostępność. Te małe ziarenka to świetne źródło witaminy B1, B2, kwasu foliowego, magnezu, żelaza oraz błonnika pokarmowego. Siemie lniane jest jednak najbardziej cenione za zawartość liganów, czyli fitozwiązków o działaniu antyoksydacyjnym oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Dzięki takiemu składowi siemię działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, pomaga również w regeneracji błony śluzowej żołądka i walce z zaparciami.
Nasiona słonecznika to źródła wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, witaminy E i fitozwiązków takich jak kwas fenolowy, ligany i betalaina. Poprawiają przemianę materii, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu. Nasiona słonecznika są stosunkowo tanie, co również jest ich dużym plusem.
Nasiona dyni to niezłe źródło białka, błonnika, manganu, magnezu i fosforu. Badania pokazują, że możemy liczyć na pozytywne działanie oleju z nasion dyni, nie tylko w kwestii niedomagań układu moczowego, ale też zapalenia stawów, czy łagodzenia objawów menopauzy.
Jagody są przede wszystkim źródłem antocyjanów, a zwłaszcza mirtyliny, która poprawia elastyczność i uszczelnia naczynia włosowate oraz glikozydów, które mogą obniżać poziom cukru we krwi. Owoce te mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny, pomagają więc w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc przed wystapieniem wielu chorób np. nowotworów.
Jagody Acai to świetne źródło antocyjanów. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, chronią przed wystąpieniem nowotworów, cukrzycy, opóźniają starzenie. Wysoka zawartość błonnika czyni je dobrym produktem na diecie odchudzającej.
Wiśnie dzięki zawartości antycyjanów mają wysokie zdolności antyoksydacyjne. Działają przeciwzapalnie, i wspomagają regenerację po wysiłku. Zdaniem naukowców 1,5 szklanki wiśni dziennie znacząco podnosi poziom antyoksydantów w orgazmie. Udowodniono też ich działanie przeciwnowotworowe.
Awokado jest źródłem kwasu oleinowego - jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, potasu chroniącego układ krążenia i luteiny, która chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.
Żurawina to źródło sporej ilości błonnika pokarmowego, witaminy C, witaminy B1 i B2, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, taniny, a także kwasu cytrynowego i jabłkowego. Wykazuje działanie przeciwnowotwrowe, chroniące układ krążenia i przewód moczowy.
Zdjęcie pochodzi z: Jevgenijs Slihto / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
15 grudnia 2015, 00:00
Lubię i jem.
aisabasia
13 listopada 2015, 22:08
wiśnia też dobrze działa na dnę moczanową na którą jestem chora :) resztę znam i jadam
aska1277
2 listopada 2015, 18:47
większość nasion znam i jadam....ostatnio upatrzyłam sobie żurawinę...no i pesteczki dyni lub słonecznika :)
am1980
2 listopada 2015, 11:06
większość lubię i jem