Agrest, poziomki, czy kalarepa to obecnie sezonowe produkty. Warto wykorzystywać je, póki są łatwo dostępne. Wypróbuj koniecznie nasze propozycje.
Jest popularnym u nas owocem rosnącym na krzewach. Najczęściej wykorzystuje się go w przetworach, świetnie jednak nadaje się do użycia na surowo np. w koktajlach czy sałatkach. Jest bogatym źródłem pektyn, witaminy C, E, B3, B5, czy karotenoidów i leukoantocyjanów. O jego walorach pisaliśmy w ‘Agrest bez wartości?’.
Agrestowa lemoniada
Składniki:
350 g agrestu, 3 cytryny, 1 szklanka brązowego cukru, lód, woda gazowana
Przygotowanie:
50 g mikstury + 100 ml wody i lód: 105 kcal, 0,6 g białka, 0,2 g tłuszczu, 27 g węglowodanów
Nazywane również dziką truskawką, gdyż to z nich wywodzi się popularny czerwony owoc. Ich walorem jest bogactwo witaminy C oraz witamin z grupy B jak biotyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, a także flawonoidów, w tym antocyjanów. Obok owoców można wykorzystać także jej liście, jako produkt moczopędny i przeciwbiegunkowy.
Koktajl z poziomek
Składniki:
1 szklanka poziomek, 1 banan, ½ szklanki soku jabłkowego, 1 szklanka kefiru lub maślanki
Przygotowanie:
100 g koktajlu: 55 kcal, 1,6 g białka, 0,7 g tłuszczu, 11 g węglowodanów
Są bogate w pektyny, dzięki temu, przetwory z nich bez dodawania jakichkolwiek zagęstników, mają doskonała gęstą konsystencję. Są więc doskonałym produktem do zrobienia dżemu. Czarna porzeczka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, lepszym niż owoce cytrusowe. W ‘Rankingu zdrowotności porzeczek’ przeczytasz, czym różnią się one między sobą.
Sałatka z porzeczkami i orzechami
Składniki:
150-200 g miksu sałat, 1 średni ogórek, 1 szklanka porzeczek, ¼ posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, sól, pieprz
Przygotowanie:
100 g sałatki: 86 kcal, 1,5 g białka, 7 g tłuszczu, 6,4 g węglowodanów
To warzywo bogate w witaminę C, K, ale też witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo czy karotenoidy. Minusem jest obecność w niej substancji wolotwórczych, więc uważać na nią muszą osoby z niedoczynnością tarczycy. Jest to stosunkowo mało znane i wykorzystywane warzywo.
Purée z brukwi i batatów
Składniki:
1 brukiew (400 g), 1 batat (200 g) , 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka masła, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
100 g purée: 65 kcal, 1,5 g białka, 1,7 g tłuszczu, 12 g węglowodanów
Należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak cukinia czy ogórek. Zawartość witaminy C jest w nim kilkakrotnie wyższa niż w ogórku. Dostarcza również witamin z grupy B, potas, magnez, mangan, miedź, żelazo czy wapń.
Humus z patisona
Składniki:
1 mały patison (500 g), 1 puszka ciecierzycy, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, czosnek, garam masala, pieprz Cayenne, sól, pieprz
Przygotowanie:
100 g hummusu z patisona: 88 kcal, 2,4 g białka, 4,8 g tłuszczu, 11 g węglowodanów
To warzywo kapustne bogate w antyoksydanty jak karotenoidy czy fitozwiązki. Jest również źródłem potasu, miedzi, manganu, żelaza, witaminy K, witamin z grupy B. Kalarepa jest bogata w błonnik pokarmowy, a uboga w kalorie, stąd to doskonały produkt do przegryzania na diecie.
Placuszki z kalarepy i marchewki
Składniki:
2 kalarepy (400 g), 1 marchewka, 1 jajo, sól, pieprz Cayenne, olej do smażenia
Przygotowanie:
100 g placuszków: 128 kcal, 2,7 g białka, 11,5 g tłuszczu, 5,6 g węglowodanów
Komentarze
Monika123kg
3 lipca 2016, 19:37
Bardzo ciekawe przepisy - na pewno wypróbuje :)
Grubaska.Aneta
2 lipca 2016, 19:35
Zeszłego roku zasadzilam kilka krzewów agrestu czerwonego idealnie teraz nadaje się na pyszne kompoty i dżemy niskoslodzone. Porzeczek mam cały sad juz w spiżarni pełne regały soków i powidel porzeczkowych. :-)
aska1277
2 lipca 2016, 10:35
Aż nabrałam apetytu na porzeczki mniammmmm
flisowna
2 lipca 2016, 09:51
Fajny artykuł, prosimy o więcej przykładów
wie58
2 lipca 2016, 01:19
Lubię kalarepę