Nabiał, a w tym mleko stanowi bardzo ważny element diety dziecka – jest głównym źródłem wapnia. Kiedy więc mamy do czynienia z dietą bezmleczną, w menu należy uwzględnić odpowiednie zamienniki. Takie produkty można samodzielnie przygotować w domu i zaoszczędzić nawet kilkanaście złotych.
Jeśli mamy w domu małego alergika i musimy zrezygnować z nabiału, pojawia się problem. W sklepach oczywiście odnajdziemy zamienniki mleka krowiego, które są wzbogacone w wapń, np. mleko owsiane, ryżowe czy sojowe, jednak zapłacimy za nie kilka razy drożej niż za mleko krowie. Dla porównania litr mleka krowiego to ok. 2 zł, a litr mleka owsianego to już ok. 13 zł. Zakładając, że nasze dziecko wypija 2 szklanki mleka dziennie, to taki karton starczy maksymalnie na 2 dni – wydatki na sam nabiał zdecydowanie więc wzrosną.
Istnieje jednak alternatywa dla mleka roślinnego dostępnego w sklepach – takie mleko można samodzielnie przygotować w domu, wykorzystując „zwykłe produkty”, które często i tak mamy w swoich szafkach. Do mleka roślinnego można dodać różne naturalne dodatki, które uatrakcyjnią jego smak. Poniżej przykładowe przepisy na mleka roślinne.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych, 0,5 litra przegotowanej wody
Wykonanie:
Składniki:
Garść migdałów, przegotowana woda, laska wanilii
Wykonanie:
Składniki:
0,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 szklanki przegotowanej wody, 0,5 łyżeczki kakao, 2 suszone daktyle
Wykonanie:
Samodzielnie zrobione mleko roślinne na pewno jest tańsze niż to sklepowe i to jest jego niewątpliwa zaleta. Jego przygotowanie nie wymaga też dużego nakładu pracy. Poza tym, takie domowe mleko zawiera tylko naturalne składniki, nie uwzględnia żadnych zagęstników, konserwantów czy sztucznych barwników. Niestety nie będzie ono także wzbogacone w wapń.Mamy jednak na to sposób.
Dieta bezmleczna to nie tylko problem z wapniem, ale też możliwy niedobór fosforu, białka, witaminy D. Należy więc w diecie pamiętać o roślinach strączkowych, kaszach, orzechach, warzywach. Priorytetem powinno stać się poszukiwanie żywności nieprzetworzonej i jak najlepszej jakości, aby w pełni skorzystać z wartości jakie niesie.
Dietetyk Justyna Piechocka
Chociaż nabiał to zdecydowanie najbogatsze źródło wapnia, to pierwiastek ten występuje także w wielu innych produktach spożywczych. Poniżej przedstawiam obrazowo ile danego produktu należy zjeść, aby zapewnić taką ilość wapnia, jaka znajduje się w 1 szklance mleka. Przypominam, że pełne zapotrzebowanie na wapń u dziecka pokryjemy wypijając 3 szklanki mleka lub zjadając 3 porcje wymienionych poniżej zamienników.
Należy jednak mieć na uwadze, że przyswajalność wapnia z produktów roślinnych jest gorsza niż z produktów mlecznych. Wpływa na to obecność szczawianów i fitynianów w produktach roślinnych, które wiążą wapń i utrudniają jego wchłanianie przez organizm. Dlatego, samo przygotowanie mleka z migdałów czy płatków owsianych nie wystarczy. Aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na wapń produktami roślinnymi, należy po prostu uwzględnić więcej porcji produktów roślinnych w diecie. Pisała już o tym dietetyk Justyna Piechocka w artykule „Wapń w diecie bezmlecznej, czyli jak nie nabawić się niedoborów?”.
Komentarze
e-malenstwo
25 sierpnia 2016, 11:29
Mleko roslinne przerabiam na jogurty dla mojego szkraba dzięki grzybkowi tybetańskiemu
Fit65kg
17 sierpnia 2016, 12:57
Dużo wapnia jest tez w nasionach maku 1260 mg, sezamie niełuskanym 1000 mg (na 100 g)
Kamulka.kama
16 sierpnia 2016, 13:55
Jak dobrze, że mój Młody uwielbia zwykłe mleko :)
Nianiusia
12 sierpnia 2016, 14:19
Przydatne bo mam małą alergiczke