Woda kokosowa to niepozorny płyn otrzymywany z kokosa. Zawiera sporo składników mineralnych, polecany jest nawet sportowcom i rekonwalescentom. Czy warto go pić?
Woda kokosowa jest stosowana w wielu dolegliwościach. Część z tych zastosowań ma swoje uzasadnienie naukowe, część to tradycyjne lub kulturowe przekonania. Jedno jest pewne - woda kokosowa chroni układ krążenia, doskonale nawadnia i wzmacnia organizm. Ważnym składnikiem wody kokosowej są fitohormony, jednak w wodzie tej odnajdziemy też cukry, alkohole cukrowe, lipidy, aminokwasy, witaminy z grupy B, związki azotowe, kwasy organiczne i enzymy, które pełnią różne funkcje w organizmie człowieka w zależności od odmiennych właściwości chemicznych [1].
Dla sportowców
Woda kokosowa jest bogata w potas, sód, chlorki i węglowodany, z tego względu wymienia się ją jako doskonały środek nawadniający [1]. Co więcej, w leczeniu klinicznym, woda ta może być wykorzystana jako doustny środek nawadniający w sytuacji utraty płynu z przewodu pokarmowego u pacjentów cierpiących na biegunki [2,3]. Ze względu na działanie przeciwutleniające płyn ten może pomóc w neutralizacji reaktywnych form tlenu powstałych w wyniku długotrwałego wysiłku [4].
Na zdrowe serce
Woda z kokosa może również chronić nas przed zawałem serca [5]. Co ciekawe, badania wykazały, że regularne spożywanie wody kokosowej lub mauby (cieczy pochodzących z kory drzewa mauby, arborescens colubrina), a zwłaszcza ich mieszaniny, jest bardzo skuteczne w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi [6].
Działanie antynowotworowe i antyzakrzepowe
Woda kokosowa ma w swoim składzie należące do fitohormonów cytokiny. Niektóre z nich, a dokładnie kinetyna i trans - zeatyna chronią nas przed nowotworami oraz działają antyzakrzepowo [7,8]. Warto wiedzieć, że oksydacyjne uszkodzenia DNA odgrywają ważną rolę w rozwoju nowotworów, a właśnie antyoksydanty żywieniowe mogą zapewnić skuteczną ochronę przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Kinetyna może także zapobiegać oksydacyjnemu uszkodzeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w obrębie błony komórkowe [9].
Na choroby układu nerwowego
Wspomniana wcześniej trans-zeatyna może być potencjalnym lekiem w walce z chorobami nerwowymi. Naukowcy odkryli, że posiada ona działanie hamujące acetylocholinoesterazę (AchE) i może być stosowana do leczenia choroby Alzheimera lub zaburzeń neuronalnych, takich jak demencja [10, 11].
Jak widać woda kokosowa to nie tylko rynkowy "wymysł". Jej skład działa antynowotowrowo, wspomaga działanie serca, pozwala na znakomite nawodnienie, a nawet koi układ nerwowy.
Zdjęcie 1 pochodzi z: John Revo Puno via Foter.com / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: John Revo Puno via Foter.com / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: avlxyz via Foter.com / CC BY-SA
1. Santoso, U.; Kubo, K.; Ota, T.; Tadokoro, T.; Maekawa, A. Nutrient composition of kopyor coconuts (Cocos nucifera L.). Food Chem. 1996, 57, 299–304..
2. Chavalittamrong B, Pidatcha P, Thavisri U. Electrolytes, sugar, calories, osmolarity and pH of beverages and coconut water. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 1982;13(3):427–31.
3. Adams W, Bratt DE. Young coconut water for home rehydration in children with mild gastroenteritis. Trop Geogr Med. 1992;44(1-2):149–53.
4. Fisher-Wellman K, Bloomer RJ. Acute exercise and oxidative stress: a 30 year history. Dyn Med. 2009;8:1. doi: 10.1186/1476-5918-8-1
5. Anurag, P.; Rajamohan, T. Cardioprotective effect of tender coconut water in experimental myocardial infarction. Plant Foods. Hum. Nutr. 2003, 58, 1–12. 16.
6. Alleyne, T.; Roache, S.; Thomas, C.; Shirley, A. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: Two tropical food drinks. West Indian Med. J. 2005, 54, 3–8.
7. Vermeulen, K.; Strnad, M.; Kryštof, V.; Havlicek, L.; Van der Aa, A.; Lenjou, M.; Njis, G.; Rodrigus, I.; Stockman, B.; Van Onckelen, H.; Van Bockstaele, D.R.; Berneman, Z.N. Antiproliferative effect of plant cytokinin analogues with an inhibitory activity on cyclindependent kinases. Leukemia 2002, 16, 299–305. 26.
8. Rattan, S.I.S.; Clark, B.F.C. Kinetin delays the onset of ageing characteristics in human fibroblasts. Biochem. Biophys. Res. Commun. 1994, 201, 665–672.
9. Leshem, Y.Y. Plant senescence processes and free radicals. Free Radical Biol. Med. 1988, 5, 39–49
10. Heo, H.J.; Hong, S.C.; Cho, H.Y.; Hong, B.; Kim, H.K.; Kim, E.K.; Shin, D.H. Inhibitory effect of zeatin, isolated from Fiatoua villosa, on acetylcholinesterase activity from PC12 cells. Mol. Cells 2002, 13, 113–117. 52.
11. Kim, M.J.; Choi, S.J.; Lim, S.T.; Kim, H.K.; Kim, Y.J.; Yoon, H.G.; Shin, D.H. Zeatin supplement improves scopolamine-induced memory impairment in mice. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2008, 72, 577–581.
Komentarze
wie58
19 kwietnia 2017, 22:42
Jeszcze nie znalazłam.
Domdom89
19 kwietnia 2017, 14:20
Do tego smaku trzeba sie przyzwyczaic. Ja jej nie znosilam, ale dalam jej druga szanse i teraz bym pila non stop. Trzeba patrzec na sklad oczywiscie powinno byc 100%
korasek
9 kwietnia 2017, 10:37
Mi zdarzyło się pić wodę kokosową dwa razy. Pierwszy raz piłam ją kupioną w plastikowej butelce z cząstkami (coś jak Aloes) i smakowała mi średnio ale rozcieńczałam ją ze zwykłą wodą, bo była za słodka i za kokosowa
czarodziejka10
20 kwietnia 2017, 05:31
To z cząstkami to pewnie był napój kokosowy , w którym jest masa dodanego cukru
wie58
26 marca 2017, 23:26
Dalej szukam.
Tereenia
24 marca 2017, 20:30
Raz próbowałam wody kokosowej (bezpośrednio z kokosa) i zupełnie mi nie smakowała.
Epestka
21 marca 2017, 10:55
Podejrzewam, że woda kokosowa w butelce niewiele ma wspólnego z zawartością młodego kokosa, pitą wprost z orzecha. Ta ostatnia jest smaczna, raczej słodka. Najlepiej smakuje zimna.
HelloPomello
20 marca 2017, 19:07
Są wody z kokosem są smaczne i słodkie ale to nie ten produkt. Mój mąż uwielbia prawdziwą kokosową dostępną w lidlu dla mnie ona śmierdzi wodą morską i jest obrzydliwa w smaku.
wie58
14 marca 2017, 22:19
u mnie niedostępna
czarodziejka10
20 kwietnia 2017, 05:33
Szukaj w Rossmanie . Kupuję w takich niebieskich butelkach 0,5l
wie58
20 kwietnia 2017, 20:56
Dzięki. Tam nie patrzyłam. Jutro zobaczę. Pozdrawiam.
Esme34
14 marca 2017, 22:18
próbowałam to pić, ale jest paskudna
xxblondixx
14 marca 2017, 19:37
hmmm muszę spróbować , nigdy nie piłam ;p
Hipopotam2014
14 marca 2017, 19:19
Uwaga na znaczną obrzydliwość tej wody. Jest bardzo niesmaczna.
luumu
13 marca 2017, 12:32
Niestety pijąc wodę kokosową mam odruch wymiotny. Muszę ją mieszać albo z jakimś sokiem albo z gazowaną wodą mineralną.
dorotamala02
12 marca 2017, 16:50
A ja myślę że sok z kiszonej kapusty jest zdrowszy i u nas szeroko dostępny,po co sięgać po obce jak się ma pod nosem swoje.
am1980
12 marca 2017, 12:03
choć uwielbiam smak kokosa w każdej postaci, to jakiś kolejny wynalazek, bez którego można się obyć...
Sunniva89
26 marca 2017, 17:05
dokladnie tak ! a cena tej wody powala !
takaja27
12 marca 2017, 09:36
No prosze, nie wiedzialam. A pije wide kokosowa regularnie, jeden z moich ulubionych napojow
wie58
12 marca 2017, 02:55
ciekawe