Holenderscy naukowcy, którzy pochylili się nad kwestią zażywania magnezu i ryzykiem raka jelita grubego, do swoich prac zaprosili 758 osób chorych oraz 709 zdrowych.
Okazało się, że magnez w sposób znaczący zmniejszał ryzyko powstawania gruczolaków (prekursor raka) u osób, których wskaźnik masy ciała BMI wynosił 25 lub więcej, lub które miały powyżej 55 lat, lub które już miały zaawansowane gruczolaki.
W przypadku raka trzustki, naukowcy posłużyli się danymi z EPIC Cohort, czyli z badania prowadzonego w Europie, obejmującego 334 999 kobiet oraz 142 203 mężczyzn. Średni czas obserwacji wynosił 11,3 roku.
Analizy wykazały tutaj, iż każde dodatkowe 100 mg magnezu dziennie redukuje o 21% ryzyko zachorowania na raka trzustki u osób, których wskaźnik BMI wynosi 25 lub więcej.
Co więcej, rezultaty te zgadzają się z wynikami badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, jedynie na mężczyznach.
Okazało się, że mężczyźni, którzy przyjmują 423 mg magnezu dziennie (najwyższa dawka), są o 33% mniej zagrożeni rakiem trzustki niż mężczyźni, którzy przyjmują 281 mg/dzień (najniższa dawka).
Magnez możemy znaleźć w suplementach diety, ale najzdrowiej, oczywiście, jest czerpać magnez z pożywienia. Zauważmy jeszcze, że niedobory magnezu są najpowszechniejsze u seniorów, alkoholików, ludzi z hiperglikemią, chorobą Crohna oraz z nadwrażliwością na gluten.
Okazało się, że magnez w sposób znaczący zmniejszał ryzyko powstawania gruczolaków (prekursor raka) u osób, których wskaźnik masy ciała BMI wynosił 25 lub więcej, lub które miały powyżej 55 lat, lub które już miały zaawansowane gruczolaki.
W przypadku raka trzustki, naukowcy posłużyli się danymi z EPIC Cohort, czyli z badania prowadzonego w Europie, obejmującego 334 999 kobiet oraz 142 203 mężczyzn. Średni czas obserwacji wynosił 11,3 roku.
Analizy wykazały tutaj, iż każde dodatkowe 100 mg magnezu dziennie redukuje o 21% ryzyko zachorowania na raka trzustki u osób, których wskaźnik BMI wynosi 25 lub więcej.
Co więcej, rezultaty te zgadzają się z wynikami badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, jedynie na mężczyznach.
Okazało się, że mężczyźni, którzy przyjmują 423 mg magnezu dziennie (najwyższa dawka), są o 33% mniej zagrożeni rakiem trzustki niż mężczyźni, którzy przyjmują 281 mg/dzień (najniższa dawka).
Magnez możemy znaleźć w suplementach diety, ale najzdrowiej, oczywiście, jest czerpać magnez z pożywienia. Zauważmy jeszcze, że niedobory magnezu są najpowszechniejsze u seniorów, alkoholików, ludzi z hiperglikemią, chorobą Crohna oraz z nadwrażliwością na gluten.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
5 stycznia 2019, 05:24
:)
wie58
15 listopada 2017, 19:36
:)
wie58
6 października 2016, 01:55
ciekawe
magwiz
16 stycznia 2015, 22:24
Miło to słyszeć! A raczej czytać :)
babciabasia3
12 października 2014, 17:43
Lepiej zapobiegać ...
MIPU91
6 lipca 2013, 18:44
:]
anuszka1981
2 maja 2013, 17:25
biorę :)
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 09:52
interesujace....
Devis
20 marca 2013, 20:11
interesujące warto wiedzieć
grubasek266
13 marca 2013, 10:41
ciekawe
elzbieta.koluszki
9 marca 2013, 05:35
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:02
ciekawe
maja11
21 lutego 2013, 07:56
Ja rzadko biorę suplementy, jak muszę
Julia551
5 stycznia 2013, 21:10
Interesujące
rybka19781
26 grudnia 2012, 19:18
ta tylko nie każdy ma taką dobrą przyswajalność takiego pierwiastka
Idziulka1971
25 grudnia 2012, 17:56
Ciekawe, ale czy prawdziwe??
GythaOgg
22 grudnia 2012, 16:25
staram się raczej czerpać wszystkie składniki z pożywienia, nie nawidzę wszelkiego rodzaju tabletek, blah....
chcebycpieknaaaa
21 grudnia 2012, 20:16
ja zawsze biore magnez na noc
ulawit
21 grudnia 2012, 17:41
Magnez to jedyna suplementacja jaką stosuję.
sharleen
21 grudnia 2012, 10:06
Staram się dostarczać wszystkie składniki z pożywienia