Probiotyki to mikroorganizmy, o których wiem, iż działają korzystnie na nasz układ trawienny. Możemy je znaleźć w jogurtach oraz suplementach diety.
Niektórzy ludzie jedzą je codziennie, inni tuż przed podróżą międzynarodową, wierząc, iż mikroorganizmy te pomagają ciału przystosować się do zagranicznego jedzenia i picia.
Naukowcy z Micropharma posłużyli się probiotykiem, który jest specjalnie opracowaną postacią Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 – ten typ bakterii już wcześniej wykazał się swoim korzystnym działaniem na poziom cholesterolu.
Następnie do badania zaprosili 127 zdrowych osób, z których wszyscy mieli wysoki poziom cholesterolu we krwi. Około połowie z nich podawano Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 dwa razy dziennie (200 mg), pozostali zażywali placebo.
Po 9 tygodniach okazało się, że w pierwszej grupie poziom złego cholesterolu LDL spadł o 11,6% w porównaniu do grupy placebo. Co więcej, estry cholesterolu, czyli molekuły cholesterolu przyczepione do kwasów tłuszczowych, zostały zredukowane o 6,3%, a estry cholesterolu przyczepione do nasyconych kwasów tłuszczowych spadły o 8,8% w grupie jedzącej probiotyk.
Podsumowując, uczestnicy w pierwszej grupie doświadczyli całkowitej redukcji cholesterolu o 9,1%. Poziomy HDL (tzw. dobry cholesterol) oraz trójglicerydów we krwi (niebezpieczne postaci tłuszczu) pozostały niezmienione.
Niektórzy ludzie jedzą je codziennie, inni tuż przed podróżą międzynarodową, wierząc, iż mikroorganizmy te pomagają ciału przystosować się do zagranicznego jedzenia i picia.
Naukowcy z Micropharma posłużyli się probiotykiem, który jest specjalnie opracowaną postacią Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 – ten typ bakterii już wcześniej wykazał się swoim korzystnym działaniem na poziom cholesterolu.
Następnie do badania zaprosili 127 zdrowych osób, z których wszyscy mieli wysoki poziom cholesterolu we krwi. Około połowie z nich podawano Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 dwa razy dziennie (200 mg), pozostali zażywali placebo.
Po 9 tygodniach okazało się, że w pierwszej grupie poziom złego cholesterolu LDL spadł o 11,6% w porównaniu do grupy placebo. Co więcej, estry cholesterolu, czyli molekuły cholesterolu przyczepione do kwasów tłuszczowych, zostały zredukowane o 6,3%, a estry cholesterolu przyczepione do nasyconych kwasów tłuszczowych spadły o 8,8% w grupie jedzącej probiotyk.
Podsumowując, uczestnicy w pierwszej grupie doświadczyli całkowitej redukcji cholesterolu o 9,1%. Poziomy HDL (tzw. dobry cholesterol) oraz trójglicerydów we krwi (niebezpieczne postaci tłuszczu) pozostały niezmienione.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
11 kwietnia 2017, 02:23
lubię jogurty
wie58
6 października 2016, 01:57
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:06
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:44
:]
elzbieta.koluszki
23 kwietnia 2013, 06:37
interesujące
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:10
powtarzajace sie artykuły???
grubasek266
13 marca 2013, 10:42
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:05
super
maja11
21 lutego 2013, 07:54
ale czy te priobiotyki nie sa modyfikowane genetycznie?
natalia1211
15 stycznia 2013, 12:56
ciekawe
Julia551
5 stycznia 2013, 21:11
Jogurty naturalne obowiązkowe na śniadanie;)
rybka19781
26 grudnia 2012, 19:39
ciekawe
BlackCat25
26 grudnia 2012, 12:04
Jogurty na zdrowie :))
Mysia6918
18 grudnia 2012, 16:39
probiotyki? łykam tylko w tabletkach....
Aliszia91
18 grudnia 2012, 16:20
Muszę namówić mame na jedzenie jogurtów :)
dostepnatylkonarecepte
17 grudnia 2012, 18:53
ja lubię jogurty :) ostatnio częściej jem naturalny.
Cioccolato
15 grudnia 2012, 19:21
Ehhh... Ja niestety mało jogurtów jem :-( Ale chyba trzeba to zmienić :-) Bardzo ciekawy artykuł :-)
ZmieniamToWszystko
14 grudnia 2012, 14:06
Uwielbiam jogurciki a szczególnie śliwkowy
ulawit
13 grudnia 2012, 20:54
Ciekawy artykuł, a jogurty jadam tylko naturalne.
marchewa222
13 grudnia 2012, 14:55
ciekawy artykuł, a jogurty lubię