Spis treści:
Jest przysmakiem szeroko dostępnym w Ameryce Północnej i Środkowej skąd się wywodzi. Wyglądem i trudnością rozłupania podobny do naszego rodzimego orzecha włoskiego. Skąd pochodzą orzechy pekan? Czy orzechy pekan są zdrowe? Ile kalorii mają orzechy pekan?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Był dobrze znany ludności tubylczej w rejonach Ameryki Północnej oraz Środkowej. Do Europy sprowadzony w XVI wieku. W Polsce drzewa orzesznika jadalnego można spotkać bardzo rzadko ponieważ jest mało odporny na niskie temperatury. Należy do rodziny orzechowatych.
Pekan jest drzewem długowiecznym. Dochodzi do wysokości nawet 50 m. Owoce mają różny kształt, od okrągłych po mocno wydłużone elipsy. Po zdjęciu skorupki orzech jest podobny wyglądem do orzecha włoskiego – podzielony i pofałdowany.
Orzechy są bogate w składniki odżywcze. Nie dziwi więc ich sukces. Poznali się na nim już Indianie, w których diecie stanowiły ważny składnik. Były one dla nich towarem wymiennym. Są one bogatym źródłem manganu, magnezu, miedzi, cynku, witamin z grupy B.
100 g orzechów pekan dostarcza:
- 691 kcal
- 72 g tłuszczu, w tym:
- 6 g tłuszczy nasyconych.
- 41 g tłuszczy jednonienasyconych
- 21,5 g tłuszczy wielonbienasyconych (głównie omega-6)
- 14 g węglowodanów
- 10 g błonnika pokarmowego
- 0,7 mg witaminy B1
- 0,9 mg witaminy B5
- 0,2 mg witaminy B6
- 1,4 mg witaminy E (głównie gamma-tokoferol)
- 4,5 mg manganu
- 1,2 mg miedzi
- 4,5 mg cynku
- 121 mg magnezu
- 277 mg fosforu
- 4 μg selenu
- 0 mg sodu
- 102 mg fitosteroli
Są one również źródłem szeregu fitozwiązków, które mają korzystny wpływ na organizm. Mają one dużą siłę przeciwutleniające dzięki czemu chronią serce, ale też mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Dzięki obecności w nich substancji antyoksydacyjnych jak witamina E selen, mangan czy cynk mają one korzystny wpływ zarówno na układ krwionośny jak też nerwowy. Jak pokazują badania garść dziennie orzechów pekan wpływa korzystnie na układ nerwowy i może opóźniać degenerację neuronów powiązaną ze starzeniem się. Sięganie po nie może przynosić korzyści również w innych chorobach o podłożu neurologicznym. Najprawdopodobniej zawdzięczają to ochronnemu antyoksydacyjnemu wpływowi witaminy E na układ nerwowy.
Inne doniesienia wskazują na korzystny wpływ wzbogacenia diety w pekan, na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL. Jest on nazywany „złym cholesterolem” ponieważ sprzyja wystąpieniu miażdżycy. Orzechy pekan zaś, najprawdopodobniej dzięki obecności fitosteroli, pozwalają obniżyć jego poziom we krwi. Nie bez znaczenia jest w tej kwestii także obecność antyoksydantów w orzechach. Jedne z badań wskazują, że 8 godzin po spożyciu około 85 g orzechów pekan zawartość gamma-tokoferolu we krwi podwoiła się, a pojemność antyoksydacyjną (ORAC), zwiększył się dziesięciokrotnie po 2 godzinach od posiłku. Dużym plusem pekanów jest również brak w nich sodu, co jest zwłaszcza istotne dla osób cierpiących na niewydolność krążenia.
Pekany można przechowywać w temperaturze pokojowej, by jednak zachowały przydatność do spożycia na dłużej, można je umieścić w lodówce czy nawet zamrozić.
Doskonale nadają się na przekąskę między głównymi posiłkami, jako dodatek do sałatki, do jogurtu czy płatków. Można z nich również zrobić z powodzeniem panierkę do mięsa czy ryby. Niżej kilka propozycji podania.
Pekany w miodzie
- szklanka surowych orzechów
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni Celsjusza. Wstawić orzechy na 5 minut rozłożone na pergaminie. Ciepłe orzechy wymieszać z miodem i szczyptą soli i wstawić ponownie do pieca. Piec około 40 minut.
Sałatka z orzechami
- 50 g paluszków krabowych
- kiść pomidorków koktajlowych (około 10 sztuk)
- filiżanka kukurydzy konserwowej
- ½ czerwonej cebuli
- 1duży ogórek
- odrobina posiekanej papryczki jalapeno
- łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanych orzechów pekan
- sok z limonki
- sól, pieprz
Paluszki, ogórka, pomidora, cebulę pokroić i wymieszać. Dodać kolendrę oraz kukurydzę. Sok z limonki wymieszać z papryczką, solą i pieprzem. Powstałym sosem poleć sałatkę. Podawać posypane rozdrobnionymi orzechami.
Masło z orzechów pekan
- 120 g orzechów pekan
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru lub miodu
Komentarze
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:45
ciekawe
Staphylococcus
6 kwietnia 2013, 22:20
Nigdy tego nie jadłam...
slonko7
4 kwietnia 2013, 12:55
nie jadłam jeszcze
elzbieta.koluszki
4 marca 2013, 16:47
nie znam nie jadłam
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:04
Bardzo ciekawy artykuł :)
Adriana82
8 lutego 2013, 16:23
Te orzechy są super, moje ulubione. Szkoda tylko, że niestety są koszmarnie drogie. W najtańszej wersji można je dostać za 40 zł/kg w łupinie. Bez łupiny do zdobycia są trudne i kosztują już koło stówy :|
grubasek266
5 lutego 2013, 11:19
ciekawe
nigraja
29 stycznia 2013, 08:53
nie jadłam
Galahda
29 stycznia 2013, 01:49
nawet nie jadłam i nie wiedziałam o istnieniu
grazia66
22 stycznia 2013, 13:56
lubię orzechy ale pekanowych jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować ;) jak spróbowałam macadamii to wpadłam po uszy, podobnie było z nerkowcami ;) aż strach się bac ;)
Lidka1987
19 stycznia 2013, 15:08
nie jadłam tego nigdy ...
natalia1211
18 stycznia 2013, 21:39
nie słyszałam o nich
annn1980
10 stycznia 2013, 16:11
nie słyszałam o nich jeszcze
CzterolistnaKoniczynka
7 stycznia 2013, 11:05
nie spotkałam ich jeszcze...
Julia551
5 stycznia 2013, 21:48
Dziwne
corall
5 stycznia 2013, 21:44
są przepyszne:) polecam z płatkami śniadaniowymi typu fittness, mlekiem i migdałami :)
istotkaaa
4 stycznia 2013, 22:56
spróbowac przeciez zawsze można ;-) toż to nowość na rynku :P
Cioccolato
4 stycznia 2013, 00:25
Ehhh... te kcal, tłuszcze.. nie za dużo ich?
istotkaaa
3 stycznia 2013, 01:58
interesujące :-) jeszcze nie spotkałam
ines500
2 stycznia 2013, 17:13
nie próbowałam, ale ilość kalorii nie przyciąga..