- pełnoziarniste spagetii gotowane al dente (na oko jedna porcja)
(Zimny makaron ma jeszcze niższy IG)
Ostatnio dodane zdjęcia
Znajomi (2)
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 5384 |
Komentarzy: | 26 |
Założony: | 17 czerwca 2012 |
Ostatni wpis: | 12 czerwca 2015 |
kobieta, 36 lat, Kraków
169 cm, 71.00 kg więcej o mnie
Spagetii z sosem pomidorowym z soczewicy
Kurczak z zieloną fasolką i czerwoną cebulką na
parze
Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i serkiem
twarogowym
Myślimy też z mężem o dzidziusiu, lada chwila będziemy starać się o dzidzie.
Ostatnimi czasy przytyłam już sporo, więc tym bardziej boje się już każdego kolejnego kilograma, jaki mógłby u
mnie się pojawić. Chciałabym przytyć w ciąży jakieś 10-15 kg maksymalnie na
zdrowym odżywianiu się z Montignackiem.
I z tej właśnie okazji na początek zrobiłam sobie chłodnik z ogórkiem,
rzodkiewką i twarożkiem.
Oto przepis:
Składniki:
- jeden duży ogórek
- kiść rzodkiewek
- koperek i szczypiorek
- 1 litr maślanki
- 200 g chudego twarożku ziarnistego (kilka osobnych opakowań)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ogórek myję, obieram; rzodkiewki czyszczę i oskubuje w ogonków.
2. Ogórek i rzodkiewkę wrzucam do maszynki do warzyw (o grubych oczkach)
3. Z zamrażalki wyciągam już pokrojony świeży koperek i szczypiorek – dodaję do garnka z ogórkiem i rzodkiewką (tak dużą łyżkę stołową koperku i jedną łyżkę szczypiorku).
4. Zalewam litrem maślanki, dodaje sól i pieprz
5. Odstawiam na noc do lodówki
6. Przed samym podaniem na talerz, dodaję całe opakowanie twarożku i zalewam to dwoma chochelkami chłodnika
7. Pyszności, smacznego