1,5 szklanki soczewicy łuskanej,
2 marchewki,
2 cebule,
½ małego selera,
1 pietruszka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki przyprawy do zup w płynie (np. Maggi),
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka suszonego cząbru,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz,
ew. ½ szklanki śmietany.
Jak przyrządzić?
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej poprzedniego dnia).
Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i
gotujemy na małym ogniu.
Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie.
Gdy będzie już szklista, dodajemy ją do soczewicy.
Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.
Gdy
soczewica będzie już niemal miękka (ok. 15-20 minut), dodajemy
koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy, Maggi, solą i pieprzem.
Jak podawać?Rozlewamy zupę na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Można ją zabielić śmietaną.