Rosół wegetariański -orientalny czyli "chińska zupkę"przygotowuję z następujących składników:
gotuję wywar z marchewki ,selera,cebuli,pietruszki czyli klasycznie. Grzybki mung zalewam wrzątkiem ,po 10 minutach kroję i dodaje do ugotowanego wywaru. Do wywaru dodaje również : pędy bambusa , ziarno sezamu ,natkę pietruszki.Warzywa typu marchewka ,seler,pietruszkę kroimy w cienkie paseczki i tym samym nadajemy zupie egzotyczny wygląd.
Doprawiamy do smaku pieprzem ,solą oraz sosem sojowym. Dorzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. wlewamy również olej rzepakowy lub oliwę z oliwek , żeby w tłuszczu uwolniły się wszystkie aromaty.Oczywiście rosół podajemy z makaronem.Może być klasycznie ,ale może być z makaronem np,ryżowym:)
Smacznego!
Nas proszę nie budzić na obiad :)
Nas proszę nie budzić na obiad :)
grgr83
5 lutego 2013, 22:09Rosołek wygląda apetycznie :)
sikoram3
5 lutego 2013, 22:07przeczytalam caly pamietnik ...ciekawe ....Pozdrawiam i bede tu jeszcze zagladac :-)
weroni1983
5 lutego 2013, 21:37wygląda pysznie i pewnie tak smakuje:)
Camille1987
5 lutego 2013, 21:16Świetny ten rosołek!! A świnka i psiaki słodziuchne!!
Anke25
5 lutego 2013, 21:09Cudne robisz zdjęcia!
panna.cotta
5 lutego 2013, 20:58Ale to wygląda apetycznie!
Aldek57
5 lutego 2013, 20:50Witam możesz wypróbować rosół wege: jarzyny jak do rosołu podduszone odrobinę na oliwie /1 łyżka/ z dodatkiem przyprawy do rosołu wege /sklep ze zdrową żywnością/ zalewamy wrzątkiem i gotujemy aldente. Podać z makaronem może być sojowy.Pozdrawiam
cambiolavita
5 lutego 2013, 20:47Super, wreszcie przepis na zdrowa zupke chinska! Postaram si ekiedys z niego skorzystac :)
Julia551
5 lutego 2013, 20:04Pyszniee;)
MarcelinaXL
5 lutego 2013, 19:46zinska zupka, chinska porcelana w chinskie wzorki :) wszystko pasuje
Wampierz
5 lutego 2013, 19:28Oj jako, ze uwielbiam chińskie smaki to pewnie wykorzystam przepis, aczkolwiek dorzucę kurczaczka, bo ja akurat mięsożerna jestem
Hebe34
5 lutego 2013, 16:33świetny przepis. Takie rozgrzewajace danie ;-) az chce się go spróbowac ;-)
belferzyca
5 lutego 2013, 14:35smakowicie wygląda...
Karampuk
5 lutego 2013, 13:40a wywar z kurczaka ??:P
ania14021994
5 lutego 2013, 12:37Uwielbiam :):):)
Kinga156
5 lutego 2013, 12:33Chińska zupka skojarzyła mi się z tą z proszku ze szkodliwymi dla kości substancjami, a tu zaskoczenie miłe...
danutagda
5 lutego 2013, 11:44Świetny przepis, uwielbiam takie klimaty. Kto wie, może mnie nawrócisz na vegetarianizm..... Pozdrawiam :)
uparta122
5 lutego 2013, 11:35super sprawa, muszę spróbować aczkolwiek nie ciągnie mnie jakoś do makaronu xd
mili80
5 lutego 2013, 11:19Apetycznie wygląda, ale u mnie w domu od zupek jest mama, bo ja sobie z tym średnio radze :PP Buź :*
irena.53
5 lutego 2013, 11:01Przepraszam, za błędy, które wkradną się podczas pisania. - Ale abstrahując od tematu, to jak zobaczyłam to pomyslałam,ooo! Alexxx jest poranna, tak wcześnie rano zasiadła do pamiętników, a tu widzę,że dużo ludzi siedzi od rana , byłam zdziwiona, chociaż zresztą w Polsce to już po jedenastej, jest godzinę później. - Moment, oprócz wiatru wyjrzało nam słoneczko - milej - pa