Hello Gwiazdeczki złote
Aleście mnie zasypały ogromem miłych komentarzy co do wczorajszych zdjęć ryjka. No i komplementy dotyczące ładnych oczu, brwi, włosów i makijażu, aż jestem w stanie popaść w samozachwyt
Jednak nadal jestem tłuściutka nie ma co ukrywać.
Podjechałam dzisiaj do warzywniaka i kupiłam kilogram borówek (cena kosmiczna 22zł/kg). Kupiłam i upiekłam niebiańsko pyszny sernik z borówkami. No zeżarłam kawałek, ten kawałek
A resztą dzielę się z Wami.
Mój W. zjadł od razu 4 dokładki, a tata kosztując aż głaskał się po brzuszku mówiąc jakie pyszne ciacho Także polecam i Wam, a tu przepis:
Ciasto pieczemy trzystopniowo: najpierw podpiekamy kruchy spód, następnie pieczemy go z masą serową, a w połowie pieczenia na ciasto wykładamy kruchą kratkę. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić, by masa serowa nabrała odpowiedniej konsystencji, więc dobrze całość upiec po prostu wieczór wcześniej. Pycha, wykorzystajcie świeże jagody, które (podobno) właśnie pojawiły się w polskich lasach!
(na pocieszenie dodam, że z borówką amerykańską ciasto smakuje równie dobrze ;-)
Składniki na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie ma konieczności dodawania, ale ciasto jest pulchniejsze)
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.
Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).
Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.
Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
A tu dzisiejsze jedzonko, takie troszkę na luzie
Śniadanie:
jogurt naturalny z musli i borówkami
II śniadanie:
Koktajl z borówek na mleku
Obiad:
flądra w panierce z ziemniakami i buraczkami
Podwieczorek:
kawał ciasta sernikowo-borówkowego
kolacja:
sałatka jarzynowa+kabanos drobiowy+pomidor
+2,0 l wody
Pa pa pa buziaków 102
wiola7706
20 czerwca 2014, 22:06pyszne menu a ciasto wygląda nieziemsko pysznie.
Anioleczek1987
20 czerwca 2014, 21:44Ale ochoty narobilas na serniczek...mmm ale do wesela nie ruszam slodyczy upieke w sierpniu:)
MarilynMonroe2014
20 czerwca 2014, 21:38Sernik wygląda kusząco :-) Anetko a może podasz nam jakiś sprawdzony przepis na dietetyczne ciasto?Może coś na słono? Pytanie czy istnieje w ogóle coś takiego jak dietetyczne ciasto??
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 22:38Jasne że istnieje, jeśli zwykły cukier zastąpisz ksylitolem lub słodzikiem, a mąkę pszenną razową lub pół na pół, a śmietanę jogurtem naturalnym czy naturalnym serkiem homo, jest opcja że coś nam z tego wyjdzie;)
Evcia1312
20 czerwca 2014, 21:38ja pierdykam mam slinotok....
kawa.z.kardamonem
20 czerwca 2014, 21:36Jejku jakie pyszności :-)) uwielbiam sernik a jagody po prostu ubóstwiam :-)) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis... buziaki !!!
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 22:39Ten sernik z czystym sumieniem polecam, zrobiłam go dziś pierwszy raz i jest obłędny!
sobotka35
20 czerwca 2014, 20:52Lubię sernik,ale tak naprawdę to ser:))Zawsze pozbywam się wszelkich spodów i wierzchów:)))U nas już są jagody.Chciałąbym się wybrać w niedzielę,bo w tygodniu czasu brak.
vitalijczyka
20 czerwca 2014, 20:36Coś mi się wydaje, że Twoje menu jest raczej na utrzymanie wagi, a nie na chudnięcie..może się mylę??
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 22:39No tak obecnie bujam się z zastojem :/
chrupkaaaa
20 czerwca 2014, 20:29O nie - moj brzoskwiniowy sernik przy tym sie chowa- na pewno wypróbuję przepis :)
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 22:40Chrupeczko polecam:)
nataliaccc
20 czerwca 2014, 20:02serniczek wygląda bosko! na pewno wypróbuje!
marii1955
20 czerwca 2014, 19:54Jak zawsze uraczysz nas pysznym ciachem - wygląda smakowicie . Tylko już go nie podjadaj :) Całusek :)
anusiek.anna
20 czerwca 2014, 19:47Sernik super. Moze wyprobuje
Weronikaaaaaa
20 czerwca 2014, 19:36o ile dzień zaczynasz super lekko to kończysz strasznie tłusto. proponowałabym zamienić miejscami śniadanie z kolacją podobnie podwieczorek i 2 śniadanie
lukrecja1000
20 czerwca 2014, 19:27och to Twoje jedzonko zawsze pysznie wyglada i pewnie smakuje...tez bym glaskala brzuszek po takim ciasteczku..oj rozmarzylam sie.U mnie lodowka juz piszczy,ze pusta jutro jade na wielkie zakupy co by starczylo na tydzien..kupie borowki i sprubuje skopiowac Twoj serniczek..
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 19:28Co jak co ale to ciasto bardzo polecam do wypróbowania, ja się już w nim zakochałam i na stałe zagości w moim zeszycie z przepisami:)
lukrecja1000
20 czerwca 2014, 19:30..pewnie moj bedzie z zakalcem..meza zagonie do mieszania skladnikow a ja bede dyrygowac i patrzec..hi..hi,pozdrawiam
sunshiine
20 czerwca 2014, 19:26o masakra ślinka mi pociekła na widok tego serniczka:D
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 19:27No jest obłędnyyyy!:) a mnie tylko ciągnie teraz do kuchni, bo nakroiłam na talerz i kusi niesamowicie
sunshiine
20 czerwca 2014, 19:29nie idź:D Wystarczy kawałek :P jutro do kawki zjesz:)
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 22:40Kawy to ja jeszcze w ustach nigdy nie miałam:)
Meg73
20 czerwca 2014, 19:25Podziwiam samozaparcie. Ja wciągnęłabym od razu cały tak pyszny serniczek. Anetka jaką Ty jesteś Mistrzynią w kuchni. Powinnaś wybrać się do tego programu TOP CHEF.
Grubaska.Aneta
20 czerwca 2014, 19:26Oj az takiego wysokiego poziomu kucharskiego na TOP CHEFA nie posiadam:)