Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Jak zrobić mięso z mąki - Seitan, wegańska kuchnia


Witam serdecznie, jak się wszyscy miewacie po weekendzie? U mnie było naprawdę ciężko bo byłem dość mocno zajęty:) Produkcja filmów w 4K na youtube ruszyła pełną parą i choć miałem jeden dzień poślizgu, dało radę:)

  • mucha81

    mucha81

    26 kwietnia 2016, 11:14

    A ja sie zawsze zastanawiam po co wegetarianie kombinuja zeby zrobic sobie "miesko" - no albo nie jesz albo udajesz ze nie jesz i przrabasz na warzywa zeby wygladaly na mieso - po co? Nie mozna tego nazwac jakims plackiem, babka itp? Jakos nie rozumem tego, tak samo jak nazywanie ciasta z awokado sernikiem - kolo sera to nie stalo to po co tak kombinowac? Tak sie tylko zastanawiam :)

    • chris1986

      chris1986

      27 kwietnia 2016, 15:32

      Nikt nie nazywa tego mięsem, prawidłowa nazwa tego produktu to Seitan, aczkolwiek nie każdy może być zaznajomiony z tym terminem, więc określa się to jako mięso z mąki by przybliżyć konsystencję oraz zastosowanie tego produktu.

  • Isfet

    Isfet

    26 kwietnia 2016, 07:03

    A jakie są wartości odżywcze tego "mięska"? Bo mięsko to białko, a mąka to węglowodany :/

    • Peanut_Butter

      Peanut_Butter

      26 kwietnia 2016, 11:20

      Na filmie jest pokazane, w jaki sposób wypłukać węglowodany ;)

    • Isfet

      Isfet

      26 kwietnia 2016, 11:26

      W takim razie obejrzę na spokojnie w domu :)

    • chris1986

      chris1986

      27 kwietnia 2016, 15:33

      Gotowy seitan zawiera niecałe 2% tłuszczu i 2% węglowodanów, reszta to samo białko:)