Owoc ten zdawał mi się od dawna bezsmakowy, bezpłciowy, mówili, że jest mega tłusty, jakoś nikt nie wyrażał się o nim z pochwałą.
Do wypróbowania tknęły mnie wskazówki żywieniowe pani Iwony Wierzbickiej, że owoce należy spożywać w towarzystwie tłuszczy, aby przyswajalność witamin była większa i aby dalej nie rósł ten głód na cukier, czy jakoś tak, nie umiem profesjonalnie tego nazwać.
Tak więc kupując ostatnio jabłko do pojedzenia wzięłam z półki awokado, tak je wybierałam namiętnie, że cudem jedno wylądowało w koszyku a drugie pod pachą razem z czapką:) co zauważyłam dopiero przy kasie, na całe szczęście z resztą:) Zabrałam się do niego w domu spontanicznie, szybko stwierdziłam jednak, że jest jeszcze niedojrzały. Poszperałam w necie i znalazłam dwa pomysły, które mi przypadły do gustu. Mus czekoladowy i pucharek z musem z porzeczek. Z kakao smakuje zdecydowanie lepiej niż bez i maczam w tym musie jabłka i jest pycha. Z porzeczkami wygląda lepiej, da się zjeść jako bomba witaminowa, ale żeby robił szok smakowy, to raczej niee. Oto foto deserki:
ZobaczePiatke
14 lutego 2014, 14:08Ja wychowałam się W Afryce, krainie awokado :))) Ludzie tam mówią, że awokado jest tak odżywcze jak połowa kaczki :D:D:D Jest wspaniałe! :)
breatheme
14 lutego 2014, 14:00Ja takim kremem (jak na drugim zdjęciu) smaruję kanapki i mam pyszną, zdrową "nutellę" ;)
Elizabeth250
14 lutego 2014, 13:53Uwielbiam avokado! Najbardziej w salatkach i na kanapkach. Chlep + maslo + avokado + sól - super kanapka :) Swietnie tez pasuje do gotowanego jajka i wedzonego lososia :)
xcalineczkax
14 lutego 2014, 13:27Awokada uwielbiam dodaje do czego moge.Ma cenne kwasy tluszczowe co tylko zacheca do jedzenia ;)
jurata86
14 lutego 2014, 13:26Podalabys przepis na mus kakaowy z avocado? Ten owoc prawie codziennie u mnie gosci.Swietnie smakuje na chlebku podpieczonym w postaci pasty (czosnek i avocado) a na to pomidor.pzdr