Tradycyjnie rosół gości na naszym stole w niedzielę, a w poniedziałek często zamienia się w pyszną pomidorową. Ale co zrobić z mięsem i warzywami, które zostają po rosole? Oto mój sposób na zero waste:
👉 Pasztet drobiowy:
- Mięso obieram z kości i usuwam skórki, żeby obniżyć kaloryczność. Mielę lub blenduję w zależności od ilości czasu i humoru.
- Dodaję 3 jajka, 2-3 łyżki kaszy manny, warzywa z wywaru i ulubione przyprawy (polecam świeży szczypiorek, choć nie jest konieczny).
- Masę dokładnie mieszam, przekładam do keksówki i piekę około godziny.
Efekt? Pyszny, niskokaloryczny i wysokobiałkowy dodatek do kanapek, który świetnie smakuje z ciemnym pieczywem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. 🥪
A co zrobić z rosołem? Zjeść ze smakiem, bo domowy rosół to zawsze złoto na talerzu! 😊✨
Podzielcie się swoimi pomysłami na wykorzystanie resztek z rosołu!
Noir_Madame
18 listopada 2024, 10:55Ja gotuję zawsze duży garnek ale samego rosołu jest niewiele. Daję kości takie od schabu przynajmniej 2 takie długie pokrojone na 4 kawałki do tego najczęściej żeberko trójkąt,marchew 3-4 duże,kawałek selera,por,pietruszka. Wody to do takiego 6 litrowego garnka wejdzie ze 2,5 litra. Przyprawiamy solą,cukrem, daję garść ze 25 kulek ziela angielskiego,ze 2 liście laurowe,kilka ziaren pieprzu. Z tego wychodzi tzw. bulion kolagenowy. Pierwszego dnia wiadomo jemy rosół a potem to może być np ogórkowa,pomidorowa, jarzynowa lub kapuśniak. Nie lubimy zup kremów. Warzywa zjadamy w zupach które robimy na bazie rosołu. Na tych kościach jest tyle mięsa że na ogół obgryzamy je po zjedzeniu zupy. Tym razem zostało mi jednak dużo mięsa a nie wiele rosołu więc zrobiłam galert,bez żelatyny oczywiście bo sam bulion stężenie w dostatecznym stopniu. Ale w sumie pasztet pewnie zrobię,tylko ja muszę w nim mieć też warzywa.
Julka19602
17 listopada 2024, 21:26Mieso z rosołu lub z wywaru na zupy robię farsz do pierogów lub krokietów.
clio
17 listopada 2024, 21:00Ty ze Śląska jesteś i nie wiesz co się robi z rosołu? 😉 Z rosolu robi się oczywiście pomidorową, z warzyw sałatkę jarzynową, a mięso zjada się gotowane z ziemniakami i surówką w poniedziałek albo w wersji na bogato robi się z niego krokiety. U mnie w domu jeśli jest rosół to resztę która zostaje zamrazamni mam bazę do zup albo jakiś dań gdzie dodaje się rosół/bulion, mięso i marchew zjada pies a reszta idzie zwykle niestety do kosza, ale jest to tylko pietruszka, seler i por więc strata niewielka.
clio
17 listopada 2024, 21:02A pasztet wygląda super i na pewno smaczniejszy i zdrowszy od kupnej wędliny.
Mirin
17 listopada 2024, 20:38Ja na rosole robię zupy krem albo przerabiam go na galaretkę drobiową.