na kotlety:
2 Piersi z kurczaka
skórka z 1 jednej limonki
sok z połowy limonki
imbir ok. 2 cm
2 ząbki czosnku
białko z jajka
sól, pieprz
na sałatę:
2 garści roszponki
1 mały pęczek szczypiorku
2 łyżki prażonych pestek dyni
garść kiełków lucerny
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
Zetrzeć na tarce imbir i skórkę z limonki. Pierś przekroić na kilka
części. Do malaksera wrzucić mięso, przyprawy, czosnek, białko, sok i
skórkę z limonki. Całość zmiksować. Z gotowej masy formować pulpeciki i
układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na parze 20 minut.
W misce przygotować dressing do sałaty: miód wymieszać z sokiem z
limonki, wyciśniętym czosnkiem i oliwą, roztrzepać. Dodać liście sałat i
kiełki, wymieszać. Uprażyć pestki dyni. Kotlety i sałatę podawać z
ugotowaną kaszą gryczaną. Całość posypać pestkami.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 300 kcal
extaza
8 listopada 2013, 07:53hm....pychotka trzymam kciukasy za zgubione kg
zoykaa
7 listopada 2013, 21:58:)