Pasztet z soczewicy:
-opakowanie soczewicy 400 gr
-cebula,czosnek
-1/5 opakowania mrożonej włoszczyzny w słupkach
-4 jaja
-sól,pieprz,oregano,tymnianek,pieprz ziołowy,majeranek (lub co kto lubi)
-odrobina oleju
Soczewicę moczymy na noc,odlewamy wodę i gotujemy do miękkości,na samym końcu solimy.Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy warzywa,przyprawy i dusimy do miękkości(około15 minut).Do odcedzonej soczewicy wrzucamy warzywa,blendujemy,próbujemy i ew.doprawiamy.Wbijamy jajka,należy pamiętać aby masa nie była gorąca bo zrobi nam się jajecznica i wszystko razem dokładnie mieszamy.Można dodać trochę bułki tartej/mielonych otrąb ale nie jest to konieczne.Przekładamy do foremki delikatnie posmarowanej oliwą.Wierzch ja obsypałam gorczycą ale można według upodobania.Pieczemy w 180 c około godziny,zależy od piekarnika,ja mam mały elektryczny i wychodzi idealny.Czekamy aż ostygnie i wyjmujemy.Smacznego.
Muszę popracować nad lepszymi zdjęciami ;)
UlaSB
27 marca 2014, 00:27Uwielbiam! To będzie jedna z pierwszych rzeczy, jakie zrobię po powrocie do Niemiec! :D
karulyna
27 marca 2014, 10:51Ja uwielbiam też :) Można też zrobić z czerwonei-nie trzeba jej moczyć i blendować :)