Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Czy genetycznie modyfikowana żywność sprawia, że
tyjemy?


Szukam jakiegoś ciekawego artykułu na temat diet itp i trafiam na genetycznie modyfikowaną żywność ale jaja ...

Amerykanie stają się bardziej otyli z roku na rok. W Polsce sytuacja również zaczyna się pogarszać. Podejmowane są liczne kampanie mające na celu zapobieganie występowania otyłości i chorobom z nią związanym - szczególnie u dzieci. Czy ktoś jednak zastanawiał się nad wpływem żywności modyfikowanej genetycznie wprowadzonej stosunkowo niedawno, a obecną sytuacją w Europie i na Zachodzie?
Okazuje się, że tak. Co więcej wyniki badań jakie udało się uzyskać są dość zaskakujące.


Naukowcy z Norwegii postanowili sprawdzić to na szczurach. Podzielili je na dwie grupy, jedną z nich żywiono kukurydzą uprawianą w tradycyjny sposób, drugą zaś GM kukurydzą.
Po 3 miesiącach szczury, które jadły kukurydzę modyfikowaną genetycznie miały znacznie większą masę ciała niż druga grupa jedząca kukurydzę tradycyjną. Większy był także ich udział tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała.


Obecnie kukurydza jest wszędobylska. Dodawana w postaci mączki do ciast, jako skrobia w batonach, chipsach, chlebach, ketchupach, orzeszkach w panierce oraz jako zagęstnik w jogurtach, deserach. Jest również składnikiem kisieli i budyni. Kukurydza stanowi także niekiedy paszę dla zwierząt rzeźnych i ryb.

Jak zatem jej uniknąć?


Należy dokładnie czytać etykiety produktów i spróbować znaleźć ich odpowiedniki nie zawierające kukurydzy bądź soi. Są to dwa główne przedmioty modyfikacji genetycznych na rynku spożywczym. Pamiętajmy o zdrowym rozsądku, nie chodzi o to by wykluczyć wszystkie ich źródła ale by być bardziej uważnym i nie objadać się nimi nieświadomie.


Myślicie , że to faktycznie prawda ? W sumie piepszą , piepszą a to chodzi o to , że grubym się jest od obżarstwa , złych nawyków żywieniowych !!! No ale w sumie jak to pomaga nam w tyciu ... Hmm  jakie jest Wasze zdanie na ten temat ???


A tak z innej bajki moja kolacja : 

na chlebku jest pasta z tuńczyka opakowanie ma 150 kcal . ( ta z biedronki )

 


  • Sunniva89

    Sunniva89

    14 sierpnia 2013, 11:19

    Moim zdaniem genetycznie modyfikowana zywnośc jest odpowiedzialna za otyłość i za róznego rodzaju chororby. Ludzie teraz masowo umieraja na raka - czemu ? bo ta sztuczna , nabita konserwatami żywnosc jest niskiej jakości..... to co kupujemy w sklepach to trucizna niestety......

  • onagrubaa

    onagrubaa

    14 sierpnia 2013, 11:03

    pyszna jest ta pasta, powodzonka w odchudzaniu ;-)

  • marlenka2506

    marlenka2506

    13 sierpnia 2013, 22:40

    z dnia na dzień lepiej Ci idzie. Bravo! :) kanapeczki super.

  • Obserka

    Obserka

    13 sierpnia 2013, 21:31

    jest w ciastach, batonikach, chipsach i to wlasnie ona tuczy a nie ciasta, batoniki czy chipsy ;) zart oczywiscie ;) nie wiem czy tuczy ale jak sie je z glowa to raczej nie ma sie jej co bac ;)

  • Rakietka

    Rakietka

    13 sierpnia 2013, 19:37

    No tak to jest z tymi wszelkimi udogodnieniami XXI wieku, dobre, że razem z tym i nasza świadomość rośnie! Chyba całkiem sympatyczna kolacja ;)

  • bree91

    bree91

    13 sierpnia 2013, 19:19

    Bardzo ciekawe i daje do myślenia! Będąc w sklepie czytam etykiety, ale niestety większość osób nie czyta składu i kieruje się głownie ceną, estetyką opakowania...;/

  • kijaneczka

    kijaneczka

    13 sierpnia 2013, 19:08

    Na tym GMO to my się kiedyś przejedziemy. Nie zdziwiłabym się jak sie kiedyś okaże, że wpływa na rozwój otyłości, cukrzycy, nadciśnienia. Jak te wszystkie light produkty, produkty wysoko przetworzone typu-dmuchane chlebki,dmuchany ryż. Wydaje mi się, że już lepiej zjeść krome ciemnego chleba. A w zasadzie nie wydaje mi sie- to akurat wiem. Te przetworzone chlebki to powodują duzy wyrzut insuliny- zupełnie niepotrzebny...

  • tobecomeabitch

    tobecomeabitch

    13 sierpnia 2013, 19:07

    jakie pyszne musza być te wafle zpastą :) ! a co do GMO .. to coś w tym jest..

  • Ewelwaga82kg

    Ewelwaga82kg

    13 sierpnia 2013, 19:00

    teraz na każdym kroku dodają nam polepszacze, E ( jakiś nr) ,modyfikowane, opryskiwane, nawet w chlebie pełno spulchniaczy zapychaczy a my cieszymy sie że tak tanio.....

  • joluniaa

    joluniaa

    13 sierpnia 2013, 18:46

    ciekawie to napisalas,u nas w canadzie to jedzenie jest zatrute,chemia,antybiotykami ,dodaja horomony zwierzetom,wydaje nam sie ze jemy zdrowo a jednak mamy problemy z waga,,byl kiedys program pod tytulem jak zobaczysz jakie dodatki sa w produktach,odechce ci sie jesc i go przegapilam,, wiem tylko ze niektorzy lekarze bo maja kupe forsy biora wszelka zywnosc z farm,nie kupuja prawie nic w sklepie,placa duzo wiecej,maja goscia ktory im to dowozi,,bo wiedza jaka jest prawda z ta nasza zywnoscia... nie pamietam w ktorym kraju europejskim ale porownywali kukurydze canadyjka i tam uprawiana w europie i stwierdzili ze nasza jest bardzo skazona,,i jak tu czlowieku masz byc zdrowu,mase ludzi ma raka w naszym kraju,duzo dzieci malych umiera na nieuleczalne choroby,,,cos tu nie tak z ta technologia teraz,,,nie bylo to jak za czasow naszych dziadkow,,,zywnosc pachnaca i zdrowa,,,