Amerykanie stają się bardziej otyli z roku na rok. W Polsce sytuacja
również zaczyna się pogarszać. Podejmowane są liczne kampanie mające na
celu zapobieganie występowania otyłości i chorobom z nią związanym -
szczególnie u dzieci. Czy ktoś jednak zastanawiał się nad wpływem
żywności modyfikowanej genetycznie wprowadzonej stosunkowo niedawno, a
obecną sytuacją w Europie i na Zachodzie?
Okazuje się, że tak. Co więcej wyniki badań jakie udało się uzyskać są dość zaskakujące.
Okazuje się, że tak. Co więcej wyniki badań jakie udało się uzyskać są dość zaskakujące.
Naukowcy z Norwegii postanowili sprawdzić to na szczurach. Podzielili je
na dwie grupy, jedną z nich żywiono kukurydzą uprawianą w tradycyjny
sposób, drugą zaś GM kukurydzą.
Po 3 miesiącach szczury, które jadły kukurydzę modyfikowaną genetycznie miały znacznie większą masę ciała niż druga grupa jedząca kukurydzę tradycyjną. Większy był także ich udział tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała.
Obecnie kukurydza jest wszędobylska. Dodawana w postaci mączki do ciast, jako skrobia w batonach, chipsach, chlebach, ketchupach, orzeszkach w panierce oraz jako zagęstnik w jogurtach, deserach. Jest również składnikiem kisieli i budyni. Kukurydza stanowi także niekiedy paszę dla zwierząt rzeźnych i ryb.
Jak zatem jej uniknąć?
Po 3 miesiącach szczury, które jadły kukurydzę modyfikowaną genetycznie miały znacznie większą masę ciała niż druga grupa jedząca kukurydzę tradycyjną. Większy był także ich udział tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała.
Obecnie kukurydza jest wszędobylska. Dodawana w postaci mączki do ciast, jako skrobia w batonach, chipsach, chlebach, ketchupach, orzeszkach w panierce oraz jako zagęstnik w jogurtach, deserach. Jest również składnikiem kisieli i budyni. Kukurydza stanowi także niekiedy paszę dla zwierząt rzeźnych i ryb.
Jak zatem jej uniknąć?
Należy dokładnie czytać etykiety produktów i spróbować znaleźć ich
odpowiedniki nie zawierające kukurydzy bądź soi. Są to dwa główne
przedmioty modyfikacji genetycznych na rynku spożywczym. Pamiętajmy o
zdrowym rozsądku, nie chodzi o to by wykluczyć wszystkie ich źródła ale
by być bardziej uważnym i nie objadać się nimi nieświadomie.
Myślicie , że to faktycznie prawda ? W sumie piepszą , piepszą a to chodzi o to , że grubym się jest od obżarstwa , złych nawyków żywieniowych !!! No ale w sumie jak to pomaga nam w tyciu ... Hmm jakie jest Wasze zdanie na ten temat ???
A tak z innej bajki moja kolacja :
na chlebku jest pasta z tuńczyka opakowanie ma 150 kcal . ( ta z biedronki )
Sunniva89
14 sierpnia 2013, 11:19Moim zdaniem genetycznie modyfikowana zywnośc jest odpowiedzialna za otyłość i za róznego rodzaju chororby. Ludzie teraz masowo umieraja na raka - czemu ? bo ta sztuczna , nabita konserwatami żywnosc jest niskiej jakości..... to co kupujemy w sklepach to trucizna niestety......
onagrubaa
14 sierpnia 2013, 11:03pyszna jest ta pasta, powodzonka w odchudzaniu ;-)
marlenka2506
13 sierpnia 2013, 22:40z dnia na dzień lepiej Ci idzie. Bravo! :) kanapeczki super.
Obserka
13 sierpnia 2013, 21:31jest w ciastach, batonikach, chipsach i to wlasnie ona tuczy a nie ciasta, batoniki czy chipsy ;) zart oczywiscie ;) nie wiem czy tuczy ale jak sie je z glowa to raczej nie ma sie jej co bac ;)
Rakietka
13 sierpnia 2013, 19:37No tak to jest z tymi wszelkimi udogodnieniami XXI wieku, dobre, że razem z tym i nasza świadomość rośnie! Chyba całkiem sympatyczna kolacja ;)
bree91
13 sierpnia 2013, 19:19Bardzo ciekawe i daje do myślenia! Będąc w sklepie czytam etykiety, ale niestety większość osób nie czyta składu i kieruje się głownie ceną, estetyką opakowania...;/
kijaneczka
13 sierpnia 2013, 19:08Na tym GMO to my się kiedyś przejedziemy. Nie zdziwiłabym się jak sie kiedyś okaże, że wpływa na rozwój otyłości, cukrzycy, nadciśnienia. Jak te wszystkie light produkty, produkty wysoko przetworzone typu-dmuchane chlebki,dmuchany ryż. Wydaje mi się, że już lepiej zjeść krome ciemnego chleba. A w zasadzie nie wydaje mi sie- to akurat wiem. Te przetworzone chlebki to powodują duzy wyrzut insuliny- zupełnie niepotrzebny...
tobecomeabitch
13 sierpnia 2013, 19:07jakie pyszne musza być te wafle zpastą :) ! a co do GMO .. to coś w tym jest..
Ewelwaga82kg
13 sierpnia 2013, 19:00teraz na każdym kroku dodają nam polepszacze, E ( jakiś nr) ,modyfikowane, opryskiwane, nawet w chlebie pełno spulchniaczy zapychaczy a my cieszymy sie że tak tanio.....
joluniaa
13 sierpnia 2013, 18:46ciekawie to napisalas,u nas w canadzie to jedzenie jest zatrute,chemia,antybiotykami ,dodaja horomony zwierzetom,wydaje nam sie ze jemy zdrowo a jednak mamy problemy z waga,,byl kiedys program pod tytulem jak zobaczysz jakie dodatki sa w produktach,odechce ci sie jesc i go przegapilam,, wiem tylko ze niektorzy lekarze bo maja kupe forsy biora wszelka zywnosc z farm,nie kupuja prawie nic w sklepie,placa duzo wiecej,maja goscia ktory im to dowozi,,bo wiedza jaka jest prawda z ta nasza zywnoscia... nie pamietam w ktorym kraju europejskim ale porownywali kukurydze canadyjka i tam uprawiana w europie i stwierdzili ze nasza jest bardzo skazona,,i jak tu czlowieku masz byc zdrowu,mase ludzi ma raka w naszym kraju,duzo dzieci malych umiera na nieuleczalne choroby,,,cos tu nie tak z ta technologia teraz,,,nie bylo to jak za czasow naszych dziadkow,,,zywnosc pachnaca i zdrowa,,,