1/2 szklanki mąki gryczanej
2 bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki posiekanych migdałów
ziarenka wanilii na czubku łyżeczki
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i naszykować formę na muffinki.
2. Daktyle posiekać i przełożyć do małego garnuszki. Dodać mleko i sodę. Gotować kilka minut (ok. 5) od czasu do czasu mieszając. Odstawić aby ostygło.
3. Do daktylowej masy dodać rozgniecione, dojrzałe banany i zmiksować.
4. W oddzielnej miseczce mikserem ubić jajka, dodać olej kokosowy i ziarenka wanilii.
5. Połączyć masę daktylową z masą z jajek i delikatnie, łyżką wymieszać.
6. Mąkę gryczaną przesiać. Po łyżce dodawać do masy daktylowo-jajecznej i delikatnie mieszać (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach).
7. Do ciasta dodać posiekane migdały, zostawiając nieco do posypania muffinków i delikatnie wymieszać.
8. Ciasto łyżką nakładać do foremki na muffinki.
9. Piec około 25-30 minut, w zależności od wielkości foremek. Im większe tym dłużej.
Julka19602
18 lutego 2024, 07:20Pyszności, może kiedyś zrobię. Planuję od jutra całkowity zakaz słodyczy do świąt. Pozdrawiam
Natasha1994
18 lutego 2024, 10:15oo chętnie bym się do Ciebie przyłączyła bo słodycze to moja zmora..ale wiem że nie wytrwam w tym postanowieniu.. Pozdrawiam
ognik1958
17 lutego 2024, 20:08Hmm....gratulacje🙆🏼♂️ za osiągnięte u ciebie już wyniki w utrzymaniu wagi w stosunku do twojego wzrostu ale cóz licho nie spi trza sie pilnować i być jak ja na lekkim stanie odchudzania a będzie oki ...miłego Tomek👍
Natasha1994
18 lutego 2024, 10:14Dziękuje :) jak się zacznie odchudzanie to nigdy nie jest idealnie :D
ognik1958
18 lutego 2024, 10:53Nigdy nie ma końca ale trza się do tego nawyknąc a ja jeszcze działam kompleksowo bo wszystkie czynniki ważne i mają swoje oddziaływanie a my cóż to tylko szlif i trzymanie raczki na pulsie powodzenia