Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Posiłki


Układam sobie menu na kazdy dzień,ale mam dylemat jezeli chodzi o ilość kalorii .
Czy układając przepis do potrawy np tylko gotowanej albo duszonej w piekarniku bez tłuszczu mogę ilość kalorii zaczerpnąć z surowych produktów czy raczej ich kaloryczność się zmienia.
Gdzie mogę szukać wskazówek lub dobrych podpowiedzi?

  • ewcia1988

    ewcia1988

    4 grudnia 2014, 14:33

    Zakładając brak dodatków, kaloryczność po ugotowaniu się nie zmienia. Zmienia się jedynie indeks glikemiczny. Bardzo ciekawy temat, porusza m.in. dr Montignac. Zakładają że liczenie kalorii jest zbędne, należy uważać na IG spożywanych produktów, jeść do woli dozwolonych produktów z tabeli i nie tyć :)

  • NormaJeane

    NormaJeane

    3 grudnia 2014, 20:41

    Ja liczę wartość na surowo, ale chyba troche się zmienia. Kiedy np. robi się karkówke czy jakies tłuste mięsko to topi się tłuszczyk, co wpływa na kaloryczność. Polecam strone ilewazy.pl - wpisz sobie np. karkówka a potem girllowana karkówka - jest różnica