Układam sobie menu na kazdy dzień,ale mam dylemat jezeli chodzi o ilość kalorii .
Czy układając przepis do potrawy np tylko gotowanej albo duszonej w piekarniku bez tłuszczu mogę ilość kalorii zaczerpnąć z surowych produktów czy raczej ich kaloryczność się zmienia.
Gdzie mogę szukać wskazówek lub dobrych podpowiedzi?
ewcia1988
4 grudnia 2014, 14:33Zakładając brak dodatków, kaloryczność po ugotowaniu się nie zmienia. Zmienia się jedynie indeks glikemiczny. Bardzo ciekawy temat, porusza m.in. dr Montignac. Zakładają że liczenie kalorii jest zbędne, należy uważać na IG spożywanych produktów, jeść do woli dozwolonych produktów z tabeli i nie tyć :)
NormaJeane
3 grudnia 2014, 20:41Ja liczę wartość na surowo, ale chyba troche się zmienia. Kiedy np. robi się karkówke czy jakies tłuste mięsko to topi się tłuszczyk, co wpływa na kaloryczność. Polecam strone ilewazy.pl - wpisz sobie np. karkówka a potem girllowana karkówka - jest różnica