Uwielbiam zupę dyniową, no uwielbiam. Kiedyś tego nie znałam, u mnie w domu nie robiło się nic z dyni, nigdy dyni w domu nie miałam. Ale teściowa robiła i bardzo mi zasmakowała.
Rok temu zrobiłam zupę pierwszy raz. 5 litrów zupy poszło do śmietnika, była OKROPNA. Jak teściowa przyjechała to stałam z Nią i patrzyłam co ile daje i.......... juz umiem zrobić pyszną zupę dyniową. Ja ją odchudziłam, bo teściowa daje masło i śmietanę ;).
Moja zupa - wychodzi z tego 1,5 litra, czyli porcja dla 2 osób. Zupa jest gęsta, trzeba uważać z dodawaniem wody, bo ostatnio dałam za dużo i wyszła bardzo rzadka, a ja lubię lekko gęstą.
Zatem ja dałam, bo akurat miałam tyle:
- 770 g dyni (33kcal/100g) 254 kcal
- 250 g marchwi (nie zawsze daję) (27kcal/100g) 68 kcal
- 121 g papryki czerwonej (nie zawsze daję, ale mi bardziej smakuje) (32kcal/100g) 39 kcal
- 2 kostki rosołowe, jedna warzywna bio, druga zwykła drobiowa 66 kcal
- trochę zielska mrożonego (pietruszka, liście selera, lubczyk)
SUMA: 427 kcal/1500 ml, czyli 28,5 kcal/100ml
Czyli na porcję 214 kcal, a jest co jeść i to jest pyszne!!!
elirena
3 października 2013, 13:24Ja też uwielbiam - polecam na górę sypnąć podpieczone ziarno słonecznika- wyborne.