Temat: OWSIANKA

Jak przygotowujecie ten rarytas? Czy robicie na noc aby mieć rano gotowca? Czy rano przygotowujecie? Jakie najbardziej lubicie? Będę wdzięczna za odp :) Pozdrawiam :)

Pasek wagi

JaTezBedeFit napisał(a):

ale wiesz jaka jest tez dobra? zeby jak podczas gotowania platkow na mleku dodac banana i z tym bananem (rozgniecionym) zagotowac no i dodac reszte dodatkow potem sobie na koniec. Ja to uwielbialam z tym "rozgotowanym" bananem ;)
    Hmmm też ciekawy pomysł :) warty wykorzystania :) 

Pasek wagi

Ja jem na kolacje, z nasionami chia. Uwielbiam 

Pasek wagi

zawsze rano wsypuje płatki do mleka wrzucam pokrojone jabłko łyżeczke  miodu i cynamon mm pycha  albo zalewam owsianke wrzątkiem dodaje 3 łyżki słonecznika łyżeczke cytryny i 2 łyżeczki cukru albo taka  mniej dietetyczna do zalana wrzątkiem z malinami i rządkiem białej czekolady najlepsza !

Pasek wagi

Robię różnie. Lubię taką podstawową wersję jak i z dodatkami. Owsiankę robi się bardzo szybko, więc można ją zrobić rano i od razu zjeść.

ja robię takie: 5 łyżek płatków, 500ml mleka, łyżeczka cukru. To jest taka podstawowa zupa mleczna. Najlepsza jest krótko zagotowana, a potem pod przykryciem z jakieś 15-20 min. Wtedy jest taka gęsta i pyszna.

Albo nocna: płatki owsiane, trochę mleka pomieszana z jogurtem naturalnym, owoc np. banan, truskawki, figi, czasami dorzucę trochę chia, orzechy, otręby, musli, albo jakies inne płatki np. jaglane. Wszystko zakręcam w pojemniku i do lodówki.

Pasek wagi

psycho. napisał(a):

Robię różnie. Lubię taką podstawową wersję jak i z dodatkami. Owsiankę robi się bardzo szybko, więc można ją zrobić rano i od razu zjeść.ja robię takie: 5 łyżek płatków, 500ml mleka, łyżeczka cukru. To jest taka podstawowa zupa mleczna. Najlepsza jest krótko zagotowana, a potem pod przykryciem z jakieś 15-20 min. Wtedy jest taka gęsta i pyszna.Albo nocna: płatki owsiane, trochę mleka pomieszana z jogurtem naturalnym, owoc np. banan, truskawki, figi, czasami dorzucę trochę chia, orzechy, otręby, musli, albo jakies inne płatki np. jaglane. Wszystko zakręcam w pojemniku i do lodówki.
    Dziś wypróbuję taką nocną owsiankę :) dziekuję 

Pasek wagi

Ja robie wieczorem i rano mam gotowe, wyglada to podobnie jak na zdjeciu americandream. 

Robi sie tak: w sloiczku czy szklance ukladam warstwa platkow (ok luzki stolowej) warstwa jogurtu (tyle zeby dobrze przykryc owsianke) warstwa owocow (u mnie pzewaznie jagody, maliny, truskawki, banan, melon) i tak 3x platki, jogurt, owoce - odstawiam do lodowki na noc pod przykryciem i rano mam gotowe. Mozna uzyc albo 1 owoc albo kazda warstwe owocow cos innego np 1 warstwa banan, potem jagody i na wierzch truskawki. 

Fajna jest tez pieczona owsianka, ale mnie sie rano nigdy nie chce z tym bawic: 

Platki owsiane 35g

jajko

jogurt (waniliowy albo naturalny) 90g

zapach waniliowy wzglednie wanilia - kilka kropli

Stevia (albo miod) 3 lyzeczki jak lubisz na dosc slodko, mnie wystarcza lyzeczka jak robie z jogurtem waniliowym i 2 lyzeczki jak z naturalnym

100g malin 

Rozgrzac piekarnik do  200°C/Fan 180°C

Wymieszac wszystkie skladniki

przelozyc mase do zaroodpornego naczynia i zapiekac ok 35 minut (az lekko zbrazowieje) 

Serwowac ze swiezymi owocami.

ja dodaje jesczcze szczypte cynamonu. zamiast malin moga byc inne owoce - jablka, truskawki, wisnie... 

Pasek wagi

płatki owsiane, łyżeczka chia i miarka odżywki bialkowej zalewam wrzątkiem, mieszam, zakrywam talerzykiem i odstawiam na jakieś pół godziny. Po tym czasie płatki są miękkie bez gotowania (uzywam górskich), dodaje owoce

płatki owsiane, 1 łyżeczka błonnika witalnego (dzięki temu nie mam wzdętego brzucha ;) ), garść jagód goi i z 4 suszone śliwki jeśli mam w zanadrzu.,Gotuje na mleku lub jeśli mam jogurt to na wodzie i daje jogurt po wystygnięciu

Maratha napisał(a):

Ja robie wieczorem i rano mam gotowe, wyglada to podobnie jak na zdjeciu americandream. Robi sie tak: w sloiczku czy szklance ukladam warstwa platkow (ok luzki stolowej) warstwa jogurtu (tyle zeby dobrze przykryc owsianke) warstwa owocow (u mnie pzewaznie jagody, maliny, truskawki, banan, melon) i tak 3x platki, jogurt, owoce - odstawiam do lodowki na noc pod przykryciem i rano mam gotowe. Mozna uzyc albo 1 owoc albo kazda warstwe owocow cos innego np 1 warstwa banan, potem jagody i na wierzch truskawki. Fajna jest tez pieczona owsianka, ale mnie sie rano nigdy nie chce z tym bawic: Platki owsiane 35gjajkojogurt (waniliowy albo naturalny) 90gzapach waniliowy wzglednie wanilia - kilka kropliStevia (albo miod) 3 lyzeczki jak lubisz na dosc slodko, mnie wystarcza lyzeczka jak robie z jogurtem waniliowym i 2 lyzeczki jak z naturalnym100g malin Rozgrzac piekarnik do  200°C/Fan 180°CWymieszac wszystkie skladnikiprzelozyc mase do zaroodpornego naczynia i zapiekac ok 35 minut (az lekko zbrazowieje) Serwowac ze swiezymi owocami.ja dodaje jesczcze szczypte cynamonu. zamiast malin moga byc inne owoce - jablka, truskawki, wisnie... 
   Mniam mniam :)

Pasek wagi

adele8 napisał(a):

płatki owsiane, łyżeczka chia i miarka odżywki bialkowej zalewam wrzątkiem, mieszam, zakrywam talerzykiem i odstawiam na jakieś pół godziny. Po tym czasie płatki są miękkie bez gotowania (uzywam górskich), dodaje owoce
  Nie posiadam odżywki białkowej więc odpada...ale reszta ok :)

Pasek wagi