Owoce jagody kamczackiej charakteryzują się bogactwem składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy:

Wśród składników mineralnych znajdziemy: magnez, żelazo, fosfor, krzem, mangan i miedź

Taki skład tego owocu daje możliwości do wykorzystania jej w lecznictwie, profilaktyce chorób oraz dietetyce. Jedzenie jagody kamczackiej opóźnia starzenie się siatkówki, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawia pracę mózgu. Ma również właściwości antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe oraz antywirusowe. Naukowcy Z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie doszli do wniosku, że jagoda kamczacka może zapobiegać cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Przez 4 tygodnie szczury doświadczalne były na diecie wysokocukrowej i część z nich otrzymywałam ekstrakt z jagody. U tych zwierząt zauważono normalizację poziomów glukozy oraz lipidów we krwi.  Jest również niskokaloryczna. Na 100 g ma tylko 46,30 kcal.

Owoce kolorem przypominają borówkę, ale są bardzo wydłużone. Mogą osiągnąć nawet masę do 5 g i długości 5 cm. W smaku są słodko-kwaśne, idealnie nadają się do spożycia na surowo, jak również na przetwory, do suszenia czy mrożenia. Nadają się również do produkcji soków, dżemów, lodów, win, nalewek.

Cieszę się, że na polskim rynku pojawił się nowy owoc, który można bez problemu hodować w naszych warunkach. Plusem jest również to, że jagoda kamczacka bardzo szybko dojrzewa, więc możemy się nią cieszyć już na początku sezonu. Są kolejną alternatywną dla jagód czy borówek. 


  1. Jurgoński A, Juśkiewicz J, Zduńczyk Z. An anthocyanin-rich extract from Kamchatka honeysuckle increases enzymatic activity within the gut and ameliorates abnormal lipid and glucose metabolism in rats. Nutrition 2013 
  2. Raudsepp P, Anton D, Roasto M i wsp. The antioxidative and antimicrobial properties of the blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.), Siberian rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and some other plants, compared to ascorbic acid and sodium nitrite. Food Control 2013 
  3. http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadom...
  4. http://www.medonet.pl/zdrowie,jagoda-kamczacka---w...