Masła orzechowe dostępne na rynku spożywczym często są kiepskiej jakości. Tłuszcz palmowy, pełno cukru, niezadowalająca ilość orzechów - to kłuje w oczy i zniechęca. Na szczęście w prosty sposób masło orzechowe można wykonać w domu. Sprawdź jak to zrobić.
Klasyczne masło z orzeszków ziemnych (557,5 kcal/100 g)
Składniki: 300 g niesolonych orzeszków ziemnych, szczypta cukru pudru, szczypta soli.
Sposób wykonania:
1. Orzeszki uprażyć na suchej patelni i blendować, aż wydzieli się olej.
2. Do masy dodać cukier i sól, wymieszać.
Takie masło orzechowe może stać w lodówce około miesiąca.
Składniki: 300 g migdałów, 2 łyżki oleju rzepakowego , 1 łyżka miodu, szczypta soli, skórka otarta z pomarańczy.
Sposób wykonania:
1. Migdały uprażyć na suchej patelni i zmielić/zblendować.
2. Dodać miód, sól i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Składniki: 300 g orzechów laskowych bez łupinek, 100 ml puszki mleka skondensowanego, 100 g czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki miodu.
Sposób wykonania:
1. Orzechy podprażyć przez około 5 min. na suchej patelni, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy, zawinąć i otrzeć o siebie. Oddzielić łuski od orzechów.
3. Blendować/zmielić orzechy na gładką miazgę.
4. Czekoladę, mleko skondensowane i miód podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszać do momentu połączenia składników.
5. Do masy dodać zmielone orzechy i dokładnie blendować.
6. Gotowy krem przelać do słoiczków. Schłodzić.
Składniki: 300 g nerkowców, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Sposób wykonania:
1. Orzechy blendować z cynamonem i solą przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Do masy dodać miód, wymieszać.
Masło z nerkowców można przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce.
Uwaga! Orzechy należy blendować lub mielić tylko w urządzeniach o dużej mocy. W przeciwnym razie sprzęt sobie nie poradzi i może ulec zniszczeniu.
Masło orzechowe można zrobić tak naprawdę na tysiąc sposobów, wybierając ulubione dodatki i orzechy, na słono i na słodko. Powyższe przepisy są tylko inspiracją, każdy może skomponować swoje, idealne masło orzechowe i przygotować je w kilka minut.
Smacznego!
Zdjęcie pierwsze z treści pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter.com / CC BY-ND
Zdjęcie drugie z treści pochodzi z: mrsdkrebs / Foter.com / CC BY
Zdjęcie trzecie z tekstu pochodzi z: katherine_hitt / Foter.com / CC BY-ND
Komentarze
wie58
20 grudnia 2015, 01:10
Fajne przepisy, a jakie kaloryczne.
pola881
7 grudnia 2015, 09:06
Do masła orzechowego polecam wysokoobrotowy blender Omniblend, wychodzi idealne :)
Vivien.J
6 grudnia 2015, 16:01
Dziewczyny, jakich blenderów używacie do produkcji takich domowych maseł? ;) Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami i radami? Pozdrawiam!
aska1277
2 grudnia 2015, 11:29
domowe najzdrowsze hmmm warto wypróbować
Magdalena762013
1 grudnia 2015, 17:59
Czlowiek na diecie vitaliowej, a kuszenie spore... Ale pomysly fajne.
NoDoubts
1 grudnia 2015, 02:16
Domowe najlepsze, ale jak już jedna z dziewczyn pisała masło orzechowe z Lidla jest pyszne, z dobrym składem :)
Anpio7
30 listopada 2015, 15:36
Ja właśnie kilka dni temu kupiłam amerykańskie masło orzechowe w Lidlu i ma zawartość orzechów 94%, w smaku całkiem naturalne, lepsze niż firmy Sante, które jest za słone. Osobiście z chęcią bym zrobiła, tyle, że mam tylko orzechy włoskie w domu. Znacie fajny przepis na na mało z orzechów włoskich?
am1980
30 listopada 2015, 06:58
może kiedyś zrobię, bo tak na prawdę nigdy nie jadłam