Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co to jest piperyna?
  • Czy piperyna wspomaga odchudzanie?
  • Czy piperyna jest zdrowa?
  • Czy piperyna ma działanie antynowotworowe?
  • Jakie są właściwości piperyny?

Co to jest piperyna?

Piperyna jest alkaloidem skumulowanym głównie w wierzchniej okrywie ziarna pieprzu. Występuje w postaci czterech, podobnych w budowie związków chemicznych: trans – trans, cis – trans, cis – cis, trans – cis. Jednak to formie trans – trans piperyny zawdzięczamy jej ostry smak. Piperyna jest skuteczna w walce z insektami, stąd też można znaleźć ją w środkach owadobójczych i pestycydach. Jednak dziedziną, w której znalazła najszersze zastosowanie jest medycyna.

Czy piperyna wspomaga odchudzanie?

Piperyna stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, znacząco skraca czas pasażu żołądkowo-jelitowego oraz przyspiesza trawienie pokarmu. Wysoka dawka piperyny może także obniżać stężenie glukozy w surowicy krwi. Ponadto piperyna zakłóca aktywność genów kontrolujących powstawanie nowych komórek tłuszczowych, dzięki czemu obniża ich poziom w krwiobiegu oraz hamuje powstawanie nowych.

Piperyna to substancja godna uwagi – mówi pracownik firmy FarmEKO Ewa Bryl - skutecznie przyspiesza metabolizm, jak również pomaga w spalaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej. W naszym sklepie cieszy się sporym zainteresowaniem klientów.

Czy piperyna jest zdrowa?

Piperyna zwiększa wchłanianie niektórych składników takich jak: beta – karoten, selen, witaminy z grupy B. Ułatwia także absorpcję koenzymu Q10. Ze względu na tą właściwość często dodawana jest do preparatów mineralno – witaminowych, w celu poprawienia ich przyswajalności.

Czy piperyna ma działanie antynowotworowe?

W badaniu na myszach dowiedziono, że podawanie piperyny oraz alkoholowego ekstraktu z rośliny Piper longum działa toksycznie na komórki nowotworowe. Ponadto wykazano, iż piperyna oraz wyciąg alkoholowy z Piper longum hamują rozwój nowotworu i mogą przyczynić się do wydłużenia czasu życia myszy z guzem nowotworowym. 

Piperyna z innymi lekami

Piperyna podawana jednocześnie z niektórymi lekami ma zdolność zwiększania ich biodostępności. Wykazano, iż propanolol, jak również teofilina podane jednocześnie z piperyną mają dłuższy okres półtrwania, a także wyższe stężenie maksymalne w surowicy krwi. Większa biodostępność leków może zostać wykorzystana w celu uzyskania lepszej kontroli nad terapią oraz zwiększonej podatności pacjenta na podany lek.

Jakie są właściwości piperyny?

Piperyna jest również silnym „zmiataczem” wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, jak również przyspieszają starzenie się organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega występowaniu stresu oksydacyjnemu w organizmie. Stres oksydacyjny jest stanem zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Może prowadzić do wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Do jego wystąpienia może przyczynić się między innymi dieta bogata w żywność przetworzoną o dużej zawartości tłuszczów nasyconych.

W badaniu prowadzonym na szczurach, zwierzęta podzielono na dwie grupy: u jednej stosowano dietę wysokotłuszczowej, natomiast dietę drugiej wzbogacano dodatkowo piperyną. Zaobserwowano obniżenie stresu oksydacyjnego u szczurów, którym wraz z dietą wysokotłuszczową podawano jednocześnie piperynę. 

Początkowo udokumentowano kilka kontrowersyjnych raportów dotyczących bezpieczeństwa stosowania piperyny, jako dodatku do żywności. Badania prowadzone na zwierzętach dowiodły jednak, że piperyna jest substancją niegenotoksyczną, a wręcz posiada właściwości anty – mutagenne i przeciwnowotworowe, w związku z czym może być przez nas spokojnie stosowana.

Jakie znacie jeszcze inne tak zdrowe substancje jak piperyna?

Zdjęcie główne pochodzi z: trophygeek via Foter.com / CC BY