Dobra szarlotka powinna mieć przede wszystkim dużo jabłek, im jabłka będą słodsze, tym mniej będziemy musieli myśleć o dosładzaniu deseru. Zanim więc zaczniesz wypróbowywanie poniższych przepisów, warto poszukać naprawdę słodkich odmian - lepiej zjeść cukier naturalny, z owoców, niż później szukać zastępników białego cukru, jeśli jabłka okażą się zbyt kwaśne. Słodkimi odmianami jabłek nadającymi się na desery są: ligol, champion lub papierówka. Jeśli jednak lubisz szarlotkę z kwaśnym posmakiem wybierz szarą renetę lub antonówkę

Szarlotka owsiana z migdałami

Składniki:

Ciasto: 1 szklanka mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g ksylitolu, 80 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu.
Kruszonka: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki mielonych migdałów, 50 g masła, 4 łyżki ksylitolu.
Jabłka: 1,5 kg jabłek, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka starta z połowy pomarańczy.

Sposób wykonania:

1.Jabłka zetrzyj na tarce i duś pod przykryciem na małym ogniu około 6 minut. Dopraw cynamonem i sokiem z cytryny, jeśli są za słodkie.

2. Płatki owsiane i migdały potrzebne na kruszonkę delikatnie zmiel - tak, aby było widać większe kawałki, połącz z masłem, uformuj kulę.

3. Zagnieć również wszystkie składniki przygotowane na ciasto i uformuj kulę.

4. Obie kule ciasta włóż do zamrażalnika.

5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem. 

6. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, na spód pokrusz ciasto, następnie wyłóż jabłka i pokrusz drobno ciasto przygotowane wcześniej na kruszonkę oraz opcjonalnie płatki migdałów.

7. Piecz wszystko około 50 minut.

Jabłka zapiekane

Składniki:

6 średnich jabłek, 6 łyżek serka śmietankowego np. almette, 6 łyżeczek miodu, cynamon


Sposób wykonania:

1. Jabłka umyj, przekrój na 2 części i wydrąż środki.

2. Do każdej połówki włóż łyżkę serka i polej miodem.

2. Zapiekaj 15 -20  min. w 180 st. C

Jabłecznik z suszonymi owocami

Składniki

1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 6 łyżek zmielonych migdałów, 8-10 sztuk posiekanych daktyli, 4 łyżki rodzynek, 3 łyżki żurawiny suszonej, 2 duże jaja, 3-4 pokrojone w kostkę kwaśne, małe jabłka, po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru.

1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 6 łyżek zmielonych migdałów, 2 duże jaja, 3-4 pokrojone w kostkę kwaśne, małe jabłka, suszone owoce, przyprawy korzenne.

Sposób wykonania:

1. Daktyle pokrój, migdały rozdrobnij, wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do keksówki.

2. Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C

Ile to ma kalorii?

Jak zawsze skorzystam z bezpłatnej aplikacji do liczenia kalorii Fitatu:

Szarlotka owsiana z migdałami 3118 kcal  : 12 kawałków = 220 kcal

Ciasto z jabłkami i bakaliami 1685 kcal : 10 kawałków= 168 kcal

Zapiekane jabłka 1 porcja = 184 kcal

2 pierwsze przepisy  często goszczą na moim stole, ostatni pierwszy raz robiłam rok temu i od tej pory piekę go zawsze, kiedy nie mam zbyt wiele czasu, a potrzebuje czegoś zdrowego i słodkiego :-) Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły Wam wypieki i czy macie swoje własne ulubione desery z jabłkiem w roli głównej.

Smacznego!