Z czym kojarzy się jesień? Oczywiście z jabłkami :) Kto nie lubi pachnącej, ciepłej szarlotki w deszczowe wieczory? Ktoś się pewnie znajdzie ;) Ale ja uwielbiam! Tylko jak przygotować ją bardziej dietetycznie? Mam dla Was kilka propozycji.
Dobra szarlotka powinna mieć przede wszystkim dużo jabłek, im jabłka będą słodsze, tym mniej będziemy musieli myśleć o dosładzaniu deseru. Zanim więc zaczniesz wypróbowywanie poniższych przepisów, warto poszukać naprawdę słodkich odmian - lepiej zjeść cukier naturalny, z owoców, niż później szukać zastępników białego cukru, jeśli jabłka okażą się zbyt kwaśne. Słodkimi odmianami jabłek nadającymi się na desery są: ligol, champion lub papierówka. Jeśli jednak lubisz szarlotkę z kwaśnym posmakiem wybierz szarą renetę lub antonówkę
Składniki:
Sposób wykonania:
1.Jabłka zetrzyj na tarce i duś pod przykryciem na małym ogniu około 6 minut. Dopraw cynamonem i sokiem z cytryny, jeśli są za słodkie.
2. Płatki owsiane i migdały potrzebne na kruszonkę delikatnie zmiel - tak, aby było widać większe kawałki, połącz z masłem, uformuj kulę.
3. Zagnieć również wszystkie składniki przygotowane na ciasto i uformuj kulę.
4. Obie kule ciasta włóż do zamrażalnika.
5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem.
6. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia, na spód pokrusz ciasto, następnie wyłóż jabłka i pokrusz drobno ciasto przygotowane wcześniej na kruszonkę oraz opcjonalnie płatki migdałów.
7. Piecz wszystko około 50 minut.
Składniki:
Sposób wykonania:
1. Jabłka umyj, przekrój na 2 części i wydrąż środki.
2. Do każdej połówki włóż łyżkę serka i polej miodem.
2. Zapiekaj 15 -20 min. w 180 st. C
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 6 łyżek zmielonych migdałów, 8-10 sztuk posiekanych daktyli, 4 łyżki rodzynek, 3 łyżki żurawiny suszonej, 2 duże jaja, 3-4 pokrojone w kostkę kwaśne, małe jabłka, po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru.
Sposób wykonania:
1. Daktyle pokrój, migdały rozdrobnij, wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do keksówki.
2. Piecz 40 min. w temperaturze 180 st. C
Jak zawsze skorzystam z bezpłatnej aplikacji do liczenia kalorii Fitatu:
Szarlotka owsiana z migdałami 3118 kcal : 12 kawałków = 220 kcal
Ciasto z jabłkami i bakaliami 1685 kcal : 10 kawałków= 168 kcal
Zapiekane jabłka 1 porcja = 184 kcal
2 pierwsze przepisy często goszczą na moim stole, ostatni pierwszy raz robiłam rok temu i od tej pory piekę go zawsze, kiedy nie mam zbyt wiele czasu, a potrzebuje czegoś zdrowego i słodkiego :-) Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły Wam wypieki i czy macie swoje własne ulubione desery z jabłkiem w roli głównej.
Smacznego!
Komentarze
ja6546565
27 listopada 2016, 12:31
Ze słodkościami na diecie trzeba ostrożnie. Na co można sobie pozwolić? Zapytaj dietetyka: dietetykwarszawa pl.
wie58
4 listopada 2016, 01:47
Ciekawe przepisy
karapila
31 października 2016, 21:41
Super artykul
am1980
24 października 2016, 19:20
uwielbiam takie pyszności, na pewno wypróbuje...
sitijp
19 października 2016, 17:25
ojezus maria 220kcal na jeden kawalek....................
flisowna
17 października 2016, 20:56
Super przepisy, muszę wypróbować
wie58
17 października 2016, 19:43
Mniam
aska1277
17 października 2016, 17:23
Apetyczny artykuł :)
Kamulka.kama
17 października 2016, 14:20
Ależ mnie ochota naszła :)
Nianiusia
17 października 2016, 12:23
Ja uwielbiam szarlotke z antonówki i nie dosladzam
Tereenia
17 października 2016, 11:32
Uwielbiam szarlotkę. Zawsze robię z jak najsłodszych jabłek i potem już nie dodaję cukru. Muszę koniecznie wypróbować ten jabłecznik na końcu :-)
aniulewa
17 października 2016, 09:33
Te zapiekane jabłka muszę koniecznie zrobić! Brzmią prosto i smacznie a właśnie przedwczoraj zebrałam parę jabłek z działki :-)