Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jaki jest skład rogala bydgoskiego?
  • Ile kalorii ma rogal z makiem?
  • Czy rogal bydgoski jest zdrowy?
  • Czy można zjeść rogala bydgoskiego na diecie?

Jaki jest skład rogala bydgoskiego?

Rogale z białym makiem, orzechami i suszonymi owocami albo się kocha albo nienawidzi. Kiedyś nie rozumiałam fenomenu tego przysmaku, jadłam rogale raczej dla "tradycji". Teraz, po kilkunastu latach mieszkania w Poznaniu, z utęsknieniem czekam na 11 listopada, żeby bez wyrzutów zjeść ten, jak niektórzy mówią "słodki ulepek".

Co właściwie wchodzi w skład świętomarcińskiego rogala? Aby nosił on taką nazwę musi mieć określoną zawartość:

- ciasto półfrancuskie, powinno być delikatne i listkujące, różni się od francuskiego tym, że przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających, np. drożdży.

- farsz przygotowany z białego maku, cukru, masła, śmietany, rodzynek, suszonych fig lub daktyli, wanilii oraz skórki pomarańczowej. Nadzienie może również zawierać migdały, orzechy włoskie, a nawet kandyzowane gruszki, czyli wszystko co najsłodsze :)

60 proc. masy rogala to ciasto, 30 proc. masa z białego maku, 8 proc to pomada i 2 proc. - posypka z orzechów. Skoro jest to tak szczegółowe określone, to dlaczego w każdej cukierni rogal smakuje inaczej? Cukiernicy mogą bowiem stosować różne odstępstwa od receptury, np. zamiast cukru użyć miodu, zamiast margaryny - masła, wykorzystać innego rodzaju orzechy itd.

Rogale świętomarcińskie są produktem regionalnym, który jest od 2009 roku chroniony prawem UE. W tym roku w całej Wielkopolsce wypiekać go może 106 cukierni.

Ile kalorii ma rogal z makiem?

Nie ma co ukrywać, jeden rogal świętomarciński  to nie kostka ciemnej czekolady, taki ważący około 250 g może mieć nawet 1200 kcal! 

Czy rogal bydgoski jest zdrowy?

Nic się jednak nie stanie, jeśli ten jeden raz w roku sobie na niego pozwolimy w rozsądnej ilości, nawet w czasie diety odchudzającej. Aby było łatwiej z tym żyć, przygotowaliśmy zestaw składników rogala świętomarcińskiego, które są najbardziej wartościowe i korzystne dla naszego zdrowia:

Biały mak - jest źródłem witamin: A, C, E, D oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych: magnezu, potasu i żelaza.

Migdały - to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy B1, B2, niacyny i witaminy E. Odnajdziemy w nich również składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, czy potas.

Rodzynki - mają w swoim składzie potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz sporo błonnika pokarmowego.

Daktyle - zawierają witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo i wapń. Słyną z obecności salicylanów, które wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Figi - to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, fosforu, a także błonnika pokarmowego. Figi zawierają też sporo magnezu, który poprawi funkcjonowanie mózgu, ukoi układ nerwy i zmniejszy stres.

Orzechy włoskie - to wśród orzechów jedno z lepszych źródeł antyoksydantów, błonnika pokarmowego i składników mineralnych tj. miedź, magnez. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega 3, które poprawiają działanie układu krwionośnego i nerwowego, jednocześnie wspomagają też proces odchudzania.

Czy można zjeść rogala bydgoskiego na diecie?

Jeśli jesteś na diecie,  także na Smacznie Dopasowanej, nie jedz całego rogala, Twój żołądek i tak prawdopodobnie jest już na tyle skurczony, że zjedzenie rogala w całości będzie trudne i może skończyć się niestrawnością. Podziel się z koleżanką z pracy, mężem, z dzieckiem. Przy wspólnej kawie czy herbacie i miłej rozmowie i tak nie zauważysz ile zjesz :) Najlepiej też zaplanować rogala zamiast jednego z mniejszych posiłków - podwieczorku, czy drugiego śniadania i dodatkowo poćwiczyć lub wybrać się na dłuższy spacer. Jest to dobry trening przed pysznościami, jakie będziemy musieli wkomponowywać w menu w czasie Bożego Narodzenia.

Smacznego!

Lubicie rogale bydgoskie? Wolicie rogala świętomarcińskiego czy inny przysmak? Dajcie znać!