Zimą bardzo często próbujemy się ogrzać przy pomocy gorących napojów. Chętniej niż po wodę sięgamy po herbatę czy ciepłe kakao. Rozgrzewający napój nie musi jednak spełniać tylko swojej podstawowej funkcji, czyli nas ogrzewać. Dodatkowo może przynieść korzyści dla zdrowia.
Składniki:
1 szklanka wody
1 łyżeczka miodu
¼ łyżeczki imbiru (najlepiej startego świeżego)
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
2 goździki
opcjonalnie - mleko
Przygotowanie:
Wszystkie dodane do tej herbaty przyprawy mają korzystny wpływ na zdrowie:
Imbir
Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Korzystnie wpływ na trawienie, jest naturalnym lekiem przeciwbólowym, łagodzi nudności. Badania pokazują, że imbir może także obniżyć markery stanu zapalnego jelita grubego, zmniejszając ryzyko nowotworu jelita.
Cynamon
Cynamon to dobra przyprawa dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz cukru we krwi. Z tego też względu zaleca się go diabetykom czy osobom, u których zdiagnozowano miażdżycę. Cynamon pozytywnie też wpływa na wygląd skóry – łagodzi przebarwienia, rozjaśnia cerę i pomaga w walce z trądzikiem.
Kurkuma
Kurkuma to ostatnio częsty obiekt badań naukowców. M.in. wykazano, że przyprawa ta ma działanie przeciwdepresyjne, działa podobnie do antydepresantu fluoksetyny. Kurkuma może też być lekiem na astmę, wykazano bowiem, że ma silne właściwości przeciwzapalne, zbliżone do kortykosteroidów. Jednocześnie, w przeciwieństwie do tych leków, nie wykazuje ona skutków ubocznych. Ponadto, zawarty w kurkumie związek ar-tumeron sprzyja namnażaniu i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu (mówiąc prościej – naprawia mózg), dzięki czemu kurkuma może być pomocna w leczeniu choroby Alzhaimera.
Goździki
Wykazują działanie przeciwbólowe, gdyż zawarty w nich związek zapachowy eugenol ma właściwości znieczulające. Goździki, podobnie jak cynamon, obniżają też poziom glukozy i złego cholesterolu we krwi. Są silnymi przeciwutleniaczami i pomagają w walce ze stresem i depresją.
Dodatek miodu do naparu również nie pozostaje bez znaczenia. Miód ma właściwości antybakteryjne, korzystnie wpływa więc na odporność. Obniża też ciśnienie krwi i wykazuje dobroczynny wpływ na układ trawienny.
Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26434873
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22186322
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26258147
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406082
Komentarze
Tereenia
19 grudnia 2016, 11:39
Muszę wypróbować. Uwielbiam cynamon i imbir :-)
wie58
14 grudnia 2016, 01:55
Ciekawe
katnapik1987
13 grudnia 2016, 09:15
tylko jeden napój? ja liczyłam na całą listę :)
aska1277
12 grudnia 2016, 18:59
Hmmm może warto zrobić taki napój..... ? :)
Kamulka.kama
12 grudnia 2016, 11:01
Kawa z cynamonem albo kardamonem też jest super
wie58
12 grudnia 2016, 02:27
Muszę spróbować.
krystyna19777
10 grudnia 2016, 10:05
Zimą przyjemnie jest korzystać z rozgrzewających właściwości imbiru. http://ocetjablkowy.blog.pl
Doma19
10 grudnia 2016, 08:49
Wole dac sok z pomaranczy niz miod ;)
galka71s
10 grudnia 2016, 07:54
Ostatnio znalazlam w internecie przepis na mieszankę: korzen imbiru zetrzec na tarce, cytrynę sparzyć, pokroic w plasterki. Imbir i cytryne zalac miodem i odstawić na noc . Miksture mozna pic z woda lub slodzic herbatę. Jezeli jeszcze dodamy przyprawy podane w artykule to juz samo zdrowie
.krcb.
10 grudnia 2016, 00:13
moja ulubiona herbata to taka do której dodaje miód, imbir, cytrynę i pomarańcze ;D poezja ;D